10 tips för din katts välmående

En katt på en säng

Katter är underbara men mystiska små varelser och medan hundägare uppskattar sina jyckar för deras lojalitet så är det just kattens brist på detta som gör dem ännu mer åtråvärda för sina ägare. En katt söker inte beröm och uppmärksamhet på samma sätt som en hund, utan väljer själv när den vill bli betraktad eller uppskattad. Det är just därför man känner sig så smickrad när en katt kommer och sätter sig i ens knä.

Har man katt finns det en hel del olika saker som man kan göra för sin älskade misse, och här är 10 tips för din katts välmående.

1. Eget utrymme
Katter vill känna sig trygga och älskar att spendera timmar med att observera omvärlden från sitt gömsle. Man kan hitta fina korgar och grottor för katter i djuraffärer men det går också lika bra med en liten låda som man har gjort ett hål i. Detta är nu kattens utrymme så respektera att den vill vara själv när den sitter och kurar där.

2. Klätterställningar
Katter älskar att klättra och att leka och det finns fantastiska klätterställningar som man antingen kan göra själv eller köpa färdiga. Se bara till att de är stadiga; man brukar räkna med minst en ratio av 1×3, det vill säga att om katten väger 5kg bör ställningen väga minst 15kg.

3. Klösbrädor
Genom att hålla sina klor ständigt vässade kan katter både jaga och klättra enormt skickligt. Tyvärr har katter en förkärlek att vässa dem på den absolut dyraste möbeln i hushållet så det kan därför vara bra att skaffa sig en klösbräda för dem att syssla med. Var beredd på att katten fortfarande föredrar den fina, nya soffan men försöka kan man alltid göra.

4. Färskt vatten
Katter dricker inte alltid tillräckligt med vatten och det beror ibland på att ägaren inte håller vattnet tillräckligt friskt. Byt vatten varje dag och ställa gärna skålen en bit ifrån maten. Om katten måste dricka mycket kan man ställa fram små skålar här och där i hemmet eftersom katter tenderar att dricka en slurk när de träffar på vatten på ett oväntat ställe.

5. Kattmynta
Detta är kattens ”drog” och kan köpas i alla affärer. Kattmyntan avger en specifik doft som får katten att bli lite ”hög” och välmående. Alla katter reagerar inte på kattmynta men många blir extra förtjusta om en specifik leksak är lite kryddad med kattmynta.

6. Kattgräs
Innekatter har inte möjligt att rensa sina tarmar med gräs, så därför är det bra att skaffa kattgräs. Det enklaste är att köpa en fröpåse och så själv : det växer snabbt och snart kommer katten vara framme och börja tugga i sig.

7. Leksaker
Katter ligger ofta och slöar när de har tråkigt så gör i ordning en liten leksakskorg med bollar, tyg möss och strumpor.

8. Kel
Det kan låta uppenbart men faktum är att de flesta katten älskar en gosestund. Ta dig tid att kela med din katt!

9. Parasitbehandling
Se till att katten alltid är fri från inälvsmask, loppor och skabb. Särskilt utekatter drabbas ofta och det är lätt att behandla bort dessa problem.

10. Skaffa en kompis!
Katter är INTE ensamdjur så om du är hemifrån mycket se till att den har en kompis!