Hitta bästa kattmaten till din katt

Bästa kattmaten

Att köpa kattmat är verkligen en djungel, särskilt om du inte haft katt tidigare. Du kan pusta ut, att köpa mat till katten är lättare än vad du tror. I denna artikel kommer vi att gå igenom olika saker som är bra att känna till när det gäller att välja rätt kattmat till din katt.

Kattfoder med hög kötthalt

Viktigt att tänka på

När man köper kattmat är det otroligt viktigt att tänka på innehållet. Katten kommer inte bara från rovdjuren utan är också själv ett rovdjur. Detta innebär att katten inte kan leva ordentligt och må bra utan att konsumera kött.

Ingen vegetarisk kattmat tyvärr

Katter kan inte leva på ett optimalt sätt utan kött som jag förklarade ovan. Anledningen är rätt simpel, kött innehåller rätt näringsämnen. Kött innehåller mycket fett och protein samt lite kolhydrater.

Vi har inte hittat några bra vegetariska alternativ till kattmat som i huvudsak består av kött med lika bra balansering mellan näringsämnena eller med så komplett aminosyraprofil. Det innebär dock inte att din katt inte får äta något vegetariskt, testa på!

Vi rekommenderar dock att hålla det till engångsgrejer i form av lite grönsaker eller något annat som du funderat på om din katt gillar. Glöm inte att kolla upp så att maten i fråga inte är farlig för katter.

Vi tycker alltså att torrfodret, som är huvudrätten för de allra flesta katter, ska innehålla mycket kött. Precis som hundar blir katter inte så mätta som de bör bli av en större mängd kolhydrater och de har samtidigt svårt att utvinna energin. Det innebär två saker.

Katten får brist på energi och blir trött

När katten inte absorberar energin i kolhydraterna i samma mängd som den tenderar att göra i fett får också katten mindre energi. Svårare än så är det egentligen inte, och energi är superviktigt när det kommer till välmående.

I längden kan en katt med ett för litet energiintag leda till andra sjukdomar, även negativa psykiska konsekvenser. Därför rekommenderar vi att ge din katt mat med hög kötthalt för din katts välmående.

Katten kan riskera att bli fet

Många tänker att köttet i kattmat är onyttigt (som det kan vara för människor) och kan därför tro att även katten lätt lägger på sig fett. Detta är inte sant. Katten kan som sagt utvinna och absorbera energin mycket bättre ur fett och protein än vad den kan ur kolhydrater. Detta innebär att katten äter mer mat när kolhydrater serveras än när fett serveras. Mättnadskänslan når alltså katten senare.

Detta kan i längden leda till fetma och en överviktig katt. Överviktiga katter mår inte lika bra, rör sig mindre och kan även vara mindre sociala. Därför är det viktigt att tänka på kattens kost. Kattmat med hög kötthalt är att föredra.

Därför behöver katten kött i sitt torrfoder

Som vi gått in på lite handlar det mycket om hur katten utvinner energi och att absorberingen av energi sker mycket effektivare av fett och protein än i kolhydrater hos rovdjur. Därför måste kattmaten som din katt regelbundet förbrukar innehålla en adekvat mängd kött som då innehåller större mängder protein och fett.

Protein i kattmat med och utan kött

Det en till minst lika viktig anledning till, protein. När det kommer till kattmat med hög kötthalt innebär det också högre proteinhalt. Protein är även för katten kroppens byggstenar och därför nödvändigt på alla sätt.

Kattmat med lägre kötthalt innebär lägre proteinhalt, det är såklart negativt. Kattmat ska innehålla höga halter av fett och protein. Därför är det absolut negativt om kattmaten innehåller mindre kött då kött ofta i torrfodret är själva grunden till fett- och proteinhalten.

Vegetariska alternativ eller kattmat med mindre kött innebär inte bara lägre proteinhalt utan även ofta mindre aminosyror. Kortfattat består proteiner av massa aminosyror. Ju fler desto bättre, vissa aminosyror bidrar med vissa funktioner och andra aminosyror helt andra.

De kan bidra med allt från muskeluppbyggnad till stärkande av immunförsvaret. Det är en av anledningarna till att man ofta rekommenderar människor en varierad kost. Kattens kost är rätt enformig, därför ska proteinet innehålla en rad aminosyror. Kött innehåller dessa, få vegetariska rätter innehåller i närheten samma mängd. Det betyder att även om kattmatens proteinhalt är densamma eller till och med högre kan beståndsdelarna i proteinet inte vara kompletta. Välj därför kattmat med hög kötthalt.

I länken nedan rekommenderar vi Royal Canin Outdoor 30 för utekatter och Royal Canin Indoor 27 för innekatter.

Kattfoder med hög kötthalt