Kattungens första tid i hemmet

Kattunge vid gardin

Det finns en del saker att tänka på inför kattungens hemkomst. Här kommer några tips och råd.

Förberedelser inför kattens ankomst

När du tar hem din kattunge så är det viktigt att du redan köpt hem alla tillbehör som behövs, att kattlådan är fylld med sand och står där du vill ha den och där den står väl tillgängligt för katten, att du köpt hem och ställt fram det där kattungefodret den fått hos uppfödaren då deras magar är känsliga för foderbyten, att det finns leksaker tillgängliga och en mysig sovplats för kissen. Ställ även fram nytt vatten till den då nytt fräscht vatten alltid ska finnas tillgängligt.

Se till att gömma undan saker du är rädd om, när kattungen blivit lite äldre så kan du försöka lära den vad den får och inte får göra. Har du växter hemma, ta reda på om de kan vara giftiga för din katt eller ej. Näta in balkongen om du har en och har tänkt att katten ska få vara ute på den.

Första tiden med en katt i hemmet

Se till att ta hem kattungen när du är ledig så du har tid att göra den trygg i det nya hemmet. När katten anländer kommer den känna sig lite ledsen och övergiven då den tagits från sin mamma och sina syskon. Se till att aktivera med leksaker men även att ge kattungen tid för sig själv. Stör inte när den sover och äter.

Första dagen eller dagarna kan det vara bra att begränsa utrymmet om du bor stort. Låt kattungen få tillgång till ett eller två rum för att sedan ge tillgång till mer av hemmet när du märker att den känner sig trygg.

Om det finns barn i familjen så tala om för dem att kissen är lite rädd och ledsen. Be dem att vara lugna och att inte skrika när de är i närheten av kattungen. Låt den komma till barnen när den vill i stället för tvärt om. Växer kattungen upp i en för stojig miljö så kan den bli en orolig och rädd katt som vuxen.

Hjälp kattungen att finna sin plats

När kattungen kommit hem så är allt främmande för den. Du kan hjälpa katten att finna ro genom att visa vart den kan sova, gå på lådan samt äta.

Fixa en lugn sovplats, gärna en bit upp då katter känner sig tryggare när de inte är direkt på golvet utan kan se ner på omgivningen.

Fyll kattlådan rikligt med sand. De gillar att kunna krafsa ordentligt i sanden när deras behov ska göras. Ställ den på en lugn plats där katten kan få göra sina behov ifred. När kattungen har sovit, ätit eller druckit så kan du försiktigt ställa den i kattlådan för att se om den är nödig. Ta bort kiss och bajs dagligen.

Placera mat- och vattenskål en bit ifrån varandra så det inte hamnar mat i vattnet. Undvik skålar i plast då det kan bildas mer bakterier i dessa samt att de kan ge smak på mat och vatten. Använd hellre skålar i rostfritt stål eller i porslin.