Skötselråd för din katt

Katt myser i knät

Katten är ett självständigt djur men den behöver ändå sällskap och omsorg. Du måste kolla till din katt minst två gånger om dagen och om den är ung eller sjuk måste den ses till oftare. Även om din katt är utekatt måste du se till den minst två gånger om dagen och ge den mat och vård.

Kattungar får inte separeras från sin mor annat än vid behov av vård så länge de behöver mjölk. Kattungar som är yngre än 12 veckor får inte separeras permanent från sin mor eller från uppfödarens hem.

Katten bör få mat som passar den. En katt kan inte smälta spannmål, vilket de flesta kattfoder innehåller, för att de är köttätare. Bästa maten för en katt är rått kött och tillskottsämnen men det säljs mat som inte innehåller spannmål. Katten ska ha fri tillgång till friskt dricksvatten. Katten mår bäst när den är normalviktig, vilket är olika för olika raser.

Katten behöver en stimulerande miljö, den gillar att klättra, klösa och gömma sig. Det är bäst att skaffa en klätterställning som den kan klösa och klättra på, bygga hyllor för mera utrymmen att klättra på och en trygg och lugn sovplats.

Det säljs olika kattsand och pellets för kattlådor. Vilket som är bäst för katten måste du prova dig fram för katterna gillar olika. Du behöver en kattlåda för en katt men har du flera katter kan du räkna en låda per katt, plus en extra låda.

En katts rastgård ska vara minst 1,9 meter hög och ytan minst 6 kvadratmeter. Har du fler katter ska du räkna plus 2 kvadratmeter per katt. Rastgården ska hellre vara större men den får inte vara mindre än dessa mått. Katten ska ha möjlighet att gå in från rastgården. En katt får inte vara uppbunden men den får vara kopplad för att gå ut och gå med den.

Katter har olika päls och vissa behöver mera vård än andra. Lång päls behöver borstas så att den inte blir tovig, men kortpälsiga katter behöver inte borstas lika ofta. Det kan ändå vara skönt för katten att bli borstad när den byter päls på hösten och våren. Katten behöver inte badas, men det beror mycket på vilken typ av päls den har och om det är en utställningskatt. Om katten badas behöver den shampoo som är gjort för katter. En innekatts klor behöver klippas, för de slipar inte de vassa klorna på samma sätt som utekatterna.

För kattens egen bästa, i alla fall utekatter, skall den kastreras, om den inte förstås används för avel. Katten behöver annars också tillgång till djurläkaren för att bli vaccinerad, avmaskad och för årlig hälsokontroll. Djurläkaren kan hjälpa till med att klippa klorna om man inte själv kan eller vågar.

Vid behov behöver kattens öron putsas, men om katten kliar sig i öronen kan det vara på grund av öroninflammation eller öronskabb och då måste du föra den till djurläkaren. Putsa vid behov ytterörat med bomullsvadd men gör det försiktigt, för kattens öra är känsligt.