Tips inför köp av katt

Kattungar i halm

En katt kan leva upp till 20 år, eller mera, och även om katten verkar vara ett lätt djur att sköta, finns det mycket att tänka på innan man köper en katt.

Varifrån vill du köpa katten, eller vill du adoptera en katt från en djurskyddsförening? Om du vill ha en raskatt är det bäst att söka upp en uppfödare som föder upp just den rasen du vill ha. Alla raser är olika, vissa är mer aktiva eller behöver mer skötsel än andra så fråga uppfödaren mycket om just den rasen du vill ha. Om du vill adoptera en katt, ta då kontakt med olika djurskyddsföreningar och katthem.

Har du utrymme för en katt? Du behöver inte bo i ett stort hus för att kunna ha en katt. Katterna är aktiva djur och gillar att klättra så du kan bygga en klätterställning och hyllor på väggarna som katten får klättra på. Katten måste inte vara ute i naturen, men om du vill ge din katt en möjlighet att vara ute, kan du, om du har möjlighet och utrymme, bygga en häck ute med grenar att klättra på, sätta nät på balkongen eller köpa en sele och koppel till katten och gå ut med den.

Du behöver även tänka på mat och kattsand eller pellets. Katten är en köttätare och den bästa maten för en katt är rått kött med alla tillskottsämnen. Katten klarar inte av att smälta ner spannmål och tyvärr innehåller den mesta kattmat spannmål, men sakta men säkert börjar det komma ut mer kattmat som inte innehåller spannmål, så håll utkik över kattmat som inte innehåller spannmål. Att välja rätt kattsand eller pellets beror helt på vad katten gillar och det enda sättet att få reda på det är att testa sig fram. Pellets smälter när katten urinerar och är lätt att rensa, men alla katter gillar inte pellets för att de är så stora. Det finns olika sorters kattsand, klumpande, mikrosand, kristallsand mm. Bara att kolla upp olika sorter och sedan testa sig fram.

Andra kostnader utöver mat och kattsand är kostnader för veterinär. Katten behöver vaccineras, avmaskas och kastreras, och om den blir sjuk så måste den föras så snabbt som möjligt till veterinären. Ha alltid pengar i besparing ifall någonting händer och du behöver fara till veterinären med katten. Försäkra även din katt, för då kan försäkringen hjälpa till ifall någonting akut händer katten.

Fundera även på om du har tid för en katt. Katten är inte ett flockdjur, men den behöver ändå lika mycket omsorg och sällskap som en hund behöver. Och om du reser mycket så ska du se till att katten får den omsorg den behöver när du är borta. Bäst är då om du känner någon pålitlig som kan ta hand om katten hemma men det finns andra alternativ som kattpensionat, men dessa kan vara ganska dyra, i alla fall om du är borta länge.

En sak att komma ihåg är att även om du köper en katt till ditt barn, är det du som vuxen som är ansvarig för kattens välbefinnande.

Har du möjlighet och tid att skaffa en katt?
Vill du ha en katt från uppfödaren eller adoptera en katt?
Kastrera, vaccinera, avmaska och försäkra katten.
Vem sköter katten när du är på resa?

Lycka till med katten och ha en trevlig framtid med den!