Arbetshundar

Schäferhund

Hunden är människans bästa vän och när det kommer till arbete kan de också bli den bästa samarbetspartnern. Det finns hundar som kan tränas till att leta rätt på människor som begravts i kollapsade byggnader medan andra kan sniffa ut en annalkande panikångestattack. Vissa hundar leder de blinda medan andra är experter på att jaga. Hundar är helt fantastiska och även om man som hundälskare tycker om dem alla så finns det vissa raser som är särskilt lämpade för särskilda arbetsuppgifter.

Försvarshundar

Hundar har länge försvarat människan, ända sedan stenåldern, och idag används de ofta i organiserade former vad gäller att försvara människan och hennes samhälle. Inom poliskåren och armén är det särskilt vanligt att man har tränade hundar som kan attackera, försvara liksom sniffa ut allt ifrån droger till bomber. I de flesta länder använder man gärna Schäfrar som är intelligenta och lyhörda samtidigt som de är tillräckligt stora och starka för att utföra de tyngre jobben. Detta har gjort schäfern till en ganska missförstådd hund då det finns många som tror att den är född med någon slags medfödd aggressivitet men sanningen är att de är extremt lugna, tåliga och vänliga hundar som däremot är lätta att lära upp.

Sökande hundar

Hundar har ett extremt välutvecklat luktsinne och jämfört med människan har den ett nära nog övernaturligt sinne för att uppfatta till och med den minsta hint av en arom. Alla hundar är extremt bra på att uppfatta dofter men vanligast är att man använder Schäfrar och Golden Retrievers för syftet, då de är stora nog att gräva och ta sig fram på svåra platser. Det kan handla om att hitta narkotika på flygplatser eller tryffel i skogar. St. Bernard-hunden har länge varit expert på att gräva fram människor som hamnat under laviner med sin tjocka päls och väldiga kroppshydda medan en Yorkshire terrier är bra på att leta fram de som hamnat i svåråtkomliga utrymmen.

Hjälpande hundar

Människor som lider av olika handikapp, både fysiska och psykiska, kan få mycket hjälp av hundar. Man brukar använda pudlar, labradorer och Golden Retrievers till att leda blinda, assistera rörelsehindrade liksom att lindra ångestattacker då de är stabila och sällskapliga hundar som samtidigt kan ge det psykiska stöd som kan komma att behövas. När en människa kelar med en hund så frigörs lyckohormoner hos både denne och hos hunden, vilket fungerar som en enormt viktig mental krycka för den som av en eller annan anledning har svårigheter i vardagen.

Arbetshundar är ett väldigt brett begrepp men förenklat är det som det låter, hundar som utför någon typ av arbete. Hundar kan arbeta på olika sätt och inom olika områden. Det är många olika hundraser som är någon form av arbetshund och som lämpar sig för arbete. Många raser är avlade just för att arbeta och mår som bäst när de har en uppgift att sköta.

  • Vallhund och jakthund

Tidernas äldsta typ av arbetshund är vallhund och jakthund. Den typen av arbetande hund har funnits i många århundraden och hjälpt människor att jaga och hålla koll på boskapen. Dessa typer av arbetande hund finns fortfarande.

  • Draghund

Även den arbetande draghunden har funnits i fler århundraden där hunden har haft som uppgift att dra slädar. Numera är det sällan som ett arbete måste utföras i samband med drag, det är nästintill bara på attraktioner som hundspann, men arbetet har istället utvecklats till en populär sport där hundarna drar sina förare på cyklar, skidor eller slädar.

  • Vakthund

Även vakthundens historia började för flera hundra år sedan när människorna tog tillvara på hundens revirtänkande och angelägenhet om att vakta det som var sitt. Vakthundens uppgift är att vakta ett område eller saker från obehöriga. Förr i tiden kunden vakthunden arbeta genom aggressivitet och gå till angrepp på den som försökte komma in på ett område men numera är det inte ett önskvärt beteende. Vakthunden ska istället larma genom att skälla och på så sätt förhoppningsvis avskräcka förövaren. En vakthund används ofta för arbete inom olika bevakningsföretag.

  • Skyddshund

Skyddshund, även kallad för patrullhund, har som uppgift att utöva samhällstjänst. En patrullhund utför sitt arbete tillsammans med sin förare inom militär, försvarsmakt eller polismyndighet. Hundarnas uppgift inom denna myndigheter har stor variation men varje hundindivid har sitt specialområde som de är utbildade inom. Exempel på arbetsuppgifter är att spåra upp misstänkta gärningsmän vid brottsliga handlingar så som mord, misshandel eller inbrott. Det kan vara att spåra upp landminor, bomber och andra vapen, några hundar är specialiserade på narkotika och används för att avslöja narkotikasmuggling, vid husrannsakan eller kroppsvisitation. Det finns även så kallade likhundar som är specialiserade på att spåra upp döda människokroppar.

  • Moderna tjänstehundar

Sedan finns det en rad andra arbetsområden för hund som har tillkommit på senare år. Det är dels den alarmerande tjänstehunden som är till hjälp för människor som lider av diabetes eller epilepsi. Då är hundens uppgift att varna innan ett anfall bryter ut. Det finns även terapihundar och vårdhundar.