Bada hund – Så gör du för att tvätta rent din hund

bada tvätta hund

Behöver din hund ett bad? De flesta människor duschar en gång om dagen, men hur ofta ska du tvätta din hund och hur gör man för att bada hund?

Så gör du för att bada hund

Hur badar du en hund på bästa sätt? Det kan vara svårt att tämja din hund i badkaret samtidigt som du tvättar den. Använda dessa snabba tips så blir det enklare att bada hund än du tror.

Använd ett schampo för hundar

Använd ett skonsamt schampo som är anpassat för hundar för att förhindra irritation i ögonen. Ännu bättre om det är allergivänliga och helt naturligt för att inte riskera hudirritationer eller torrhet.

Bada hund Tvätta hund

a. Oparfymerat, balanserat schampo framtaget för känslig hud, Topline
b. Schampo mot torr och kliande hud, Notie
c. Väldoftande schampo som ger volym, Espree
d. Specialschampo för en mer allergivänlig hund, Allergenius

Borsta före och efter

Förbered din hund innan badet med en noggrann borstning för att bli av med smuts och överflödigt hår. Vi brukar använda en dubbelsidig borste från VetZoo.

Var på en bekant plats

Att bada kan vara obekvämt för en hund, så var på en plats din hund känner sig trygg i. Det kommer att underlätta hundens rädslor.

Ha allt redo inom räckhåll

När ni har börjat bada, kommer dina händer att vara fulla, så se till att du har allt du behöver i närheten. Ta fram en ren och mysig handduk eller badlakan, schampo och hundgodis (som belöning efter eller under badet). Tänk på att aldrig lämna aldrig en hund obevakad i badkaret.

Hitta rätt vattentemperatur

Börja testa med ljummet till lite varmt vatten, och prova dig fram till vad din hund gillar. Använd aldrig skållande varmvatten eftersom det kan bränna din hunds hud.

Rengör från botten till toppen

Massera in schampot i pälsen med cirkulära rörelser med extra uppmärksamhet på tassar och andra delar som är utsatta för smuts. Börja med fötterna och arbeta dig uppåt och fram till ansiktet.

bada hund tvätta hund

Torka med handduk eller hårtork

Täck din hund i en mysig handduk efter badet, så att din hund inte skakar vatten över dig (och hela ditt hus). Handduken håller även hunden varm. Om det är kallt, eller om hunden har långt hår som tar längre tid att torka. Då kan du överväga att använda en hårtork på låg eller kall värme för att påskynda torkningen.

Hur ofta ska man bada en hund?

Att bada din hund är inte bara bra för deras hygien, det är också en utmärkt chans att kontrollera om det finns onormala sår, loppor eller andra avvikelser. Dessa saker är lättare att se när deras hår är vått och platt mot kroppen.

Men hur ofta ska du tvätta din valp eller när ska du bada valp första gången? Det finns några faktorer som avgör din hunds badrutin:

  • Hårlängd: Har din hund långt hår som kan fånga upp mycket smuts och skräp? Eller är den korthårig och blir inte så smutsig?
  • Aktivitetsnivå: En hund som är mestadels inomhus och håller sig lugn när den är ute är förmodligen renare än en hund som gillar att gräva hål, leka i parken och simma.
  • Allergier och hudtyp: Vissa hundar har hudallergier eller andra hälsoförhållanden som gör dem benägna att behöva bad mer eller mindre ofta. Läs mer om problem med hundens hud.

Minst rekommenderas att du badar din hund minst en gång var tredje månad. Du kan tvätta din hund så ofta som varannan vecka (med mild schampo kan det bli ännu mer frekvent). Är du osäker, använd din bedömning – om din hund börjar lukta, är det förmodligen dags för ett bad.

Är det dåligt att bada din hund varje vecka? Det kan det vara. Din hund behöver naturliga oljor som produceras av huden för att främja hårväxt. Plus att badning kan orsaka irritation och torrhet. Så överdriv det inte!