Vad ska en hamster äta? Så hittar du bästa hamstermaten

Bästa hamstermaten

Vi tar reda på vilken hamstermat som är den billigaste och vilket hamsterfoder som är allra bäst med aspekter som kvalitet och fodrets pris.

Vilket hamsterfoder är bäst?

Det viktiga när du ska ta reda på vilket hamsterfoder som är bäst för dig ska du tänka på aspekter så som näringsmässig kvalitet, prismässigt hur den ligger till och kanske till och med tänka ur ett hållbarhetsmässigt perspektiv.

Detta äter en hamster

För att kunna ta reda på vilket hamsterfoder som är det bästa måste vi först ta reda på vad en hamster äter. Som tur är har hamstern ursprungligen växt upp i tuffa klimat där den nyttjat all näring den fått tag i.

Det vill säga, även om många tror att hamstern är en växtätare stämmer inte det. Hamstern är en allätare.

Precis som för oss människor är en varierad kost att föredra för den som värdesätter ett bra mående. Rent näringsfysiologiskt kan en hamster överleva och må bra på endast vegetabilier så länge alla essentiella aminosyror intas i tillräcklig mån.

Det betyder att en hamster kan leva och till och med må bra på endast vegetarisk kost men den måste vara varierad och en varierad kost är lättare om du även inkluderar lite annat i kosten. Vanlig mjölmask till exempel.

Fröblandningar eller pellets

En fråga som ofta ställs är huruvida man bör mata sin hamster med fröblandningar. Detta är mer än en ja eller nej fråga men vi rekommenderar antingen en fröblandning eller en kombination av fröblandningar och pellets. Mer om varför nedan.

Därför är fröblandningar så bra

Fröblandningar är nog det absolut vanligaste sättet att mata en hamster på – och det finns många bra anledningar till att så är fallet. Att mata en hamster med en bra fröblandning är inte bara enkelt utan kan också vara väldigt nyttigt för hamstern.

För att en fröblandning ska vara bra rekommenderar vi två saker:

  1. Fröblandningen ska inte innehålla stora mängder frukt eftersom det i sin tur leder till stora mängder socker för hamstern.
  2. Fröblandningen ska inte innehålla eller i alla fall inte betydande mängder färgämnen. Det är totalt onödigt för hamstern att få i sig.

Egentligen skulle man kunna säga att ju tråkigare hamsterfodret ser ut att vara, desto sämre är det, oftast. Lite tråkigt kan man tycka men det är en bra riktlinje. En ännu bättre riktlinje är så klart att ta en titt på innehållsförteckningen.

Vi rekommenderar för dig som är ute efter en riktigt bra fröblandning

Vi rekommenderar för dig som är ute efter en riktigt bra fröblandning Bunny HamsterDröm BASIC då det tenderar att fungera bra och följer våra näringsrekommendationer.

Skulle du tidigare ha testat det och det inte fungerar på ett optimalt sätt eller att hamstern till exempel inte gillar fröblandningen kan vi rekommendera alternativet Bunny HamsterDröm Expert då det skiljer sig på vissa punkter.

Pellets är bra om hamstern inte äter fröblandningen

Pellets är så klart ett riktigt bra alternativ, speciellt om din hamster inte äter fröblandningen. Vi tror däremot inte att pellets är det absolut bästa för din hamster att äta utan att kombinera med en bra fröblandning.

Anledningen är rätt simpel, att skala frön och äta det goda och leta efter nästa måltid ligger i hamstern natur. Att servera färdiga pellets tar bort en stor del av det hamstern lägger sin tid på och kan göra tillvaron för hamstern tråkig och ”för lätt”.

Det finns en hel del bra hamsterpellets. Vi rekommenderar i så fall

Det finns en hel del bra hamsterpellets. Vi rekommenderar i så fall Versele-Laga Nature Hamster då det håller en hög kvalitet som pelletsfoder för hamstrar.

Det är dock viktigt att lägga ner en mängd fröblandning bland pelletsen för att inte ta hamsterns naturligt huvudsakliga uppgift ifrån den.

Hamstergodis eller annan färskmat

Hamstergodis är så klart kul att kunna ge hamstern ibland. Det kan användas lite då och då eller som en belöning eller bara när du vill spendera lite tid med din hamster. Även för att locka hamstern till nya platser i buren till exempel. Kortfattat: Att ha ett bra hamstergodis är aldrig en dålig idé.

Det finns en hel del roligt hamstergodis. Innehållsförteckningen och näringen är inte lika viktigt då detta inte är hamsterns huvudsakliga näringskälla. Ett hamstergodis med bra omdömen är JR Farm blandade drops men det finns mycket annat också. Du får gärna kolla lite själv på hamstergodis på zooplus.

Mycket färskmat och mat som du vardagligen har hemma fungerar ofta att mata din hamster med. Samma gäller här, näringen är i stort sätt oviktig då det gäller småmängder och sällan.

Däremot är det viktigt att kolla upp så att det du funderar att mata din hamster med inte är direkt farligt. En del mat kan vara okej för oss människor men direkt skadligt för hamstern.

Det skulle ta orimligt stor plats här och faktiskt vara helt omöjligt att nämna allt som är okej samt allt som är skadligt, men det är rätt enkelt att Googla på en gång-till-gång basis. Skulle du undra något nu och inte hittar någon information kan du testa på Engelska. Hamster heter samma på engelska.