Test av hundbur till bil – Bäst i test 2022

Hund i bil


När hunden ska åka i en bil är det enormt viktigt att den åker säkert. Om hunden åker lös är det stor risk att den skadas vid en eventuell kollision och den kan också skada andra passagerare. Därför ska vi nu testa hundbur till bil. Det finns också en risk att hunden smiter om en bilruta går sönder, eller när en bildörr öppnas i samband med att något hänt. Om man stannar för att rasta vid en trafikerad väg kan det också hända att hunden hoppar ut i ett obevakat ögonblick. Om hunden sitter i en bur är den risken obefintlig.

Jag vill att mina hundar ska åka säkert och bra när vi är ute i bilen och jag vill inte löpa risken att hunden ska kunna störa mig i min körning. Här har jag testat tre olika hundburar som alla fungerar bra under kortare och längre transporter. Vissa burar har fler fördelar än andra och dem tar jag självklart upp i texten.

Test av hundburar till bil

Nedan hittar du tre av våra favoriter i olika prisklasser. Först presenterar vi vår testvinnare därefter går vi igenom en favorit i budget-segmentet och slutligen presenterar vi en liten speciell uppstickare.

Testvinnare: 4Pets Bilbur PRO 2

  • Kräver inget underhåll
  • Tystare än en metallbur
  • En tung bur som står bra på bagagerumsgolvet

Den här hundburen har krocktestats och godkänts av TÜV. Det ger mig lite extra trygghet när jag sätter min hund i den. Buren är tillverkad av aluminium och har en dörr med smart låssystem. Burens bakvägg är förstärkt men det går att se hunden från förarsätet. Sidoväggarna är helt stängda. Dörren består av aluminiumstänger som bidrar till en bra luftcirkulation i buren. Buren har också ett låsbälte som används för att spänna fast den.Klicka här för att läsa mer


Budget: Test av Savic Cottage Hundbur Svart

  • Enkel att göra ren
  • Finns i flera storlekar
  • Kan enkelt fällas ihop för att användas på till exempel ett hotellrum

Det här är en bur som är tillverkad helt i metall. Det finns en botten av plast som hör till buren men under den finns ett stabilt nätat metallgolv. Det gör att hunden åker säkert. Buren har en lucka på kortsidan. Beroende på burens storlek har den sedan ytterligare en lucka i taket, eller på långsidan. De lite större burarna har sin lucka på långsidan. Den plastbotten som ingår till buren kan lätt tas ut för att göras ren och eftersom att buren är tillverkad helt i metall kan den enkelt städas och desinficeras vid behov.Klicka här för att läsa mer


Uppstickare: Test av MimCare2 Transportbur

  • En krocktestad husdjursbur
  • Bra luftcirkulation vilket förhindrar att hunden blir för varm
  • Finns i 2 storlekar och 2 färger, hitta den som passar just er bäst

Mim Care2 är en krocktestad och godkänd bur i enlighet med SP:s SPCT-metod och uppfyller samtliga av dess kriterier för krock framifrån, bakifrån samt vid rullning. Vid transport av djur bör en bur användas för garanterad säkerhet för både husdjur och människa. Läs noga igenom nedanstående text innan beställning för information om speciella leveransvillkor, vilken ånger- och returrätt som gäller.


Varför behöver jag en hundbur i bilen?

En hundbur behövs om du ska åka med hunden i en vanlig personbil eller liknande fordon. Det spelar ingen roll om det är en lång eller kort sträcka, hunden ska alltid sitta säkert. En hundbur kan också vara bra om du ska bo på ett hotell eller liknande. Då får hunden ett tryggt ställe att sova på. Även i bilen kan hunden känna sig rejält mycket tryggare om den har en bur där den vet att den får vara ifred.

Du behöver också en hundbur till din bil för att minska risken att hunden okontrollerat hoppar ur bilen vid en rast eller liknande. Om du inte har hunden i en bur kan du inte heller öppna bagageluckan vid en parkering när du till exempel ska handla och har hunden med dig.

Måste jag ha en hundbur i bilen?

Det finns en lag som säger att hunden ska åka säkert i bilen. Det betyder att den antingen ska sitta i en bur, bakom ett hundgaller eller i ett särskilt bälte för hundar. Om du inte har ett riktigt hundgaller eller ett hundbilbälte måste du alltså ha en bur till din hund om du ska få ta den med dig i bilen. Om du blir stoppad i en poliskontroll och hunden sitter lös kan du bli bestraffad med böter eftersom att hunden då räknas som osäkrad last.

Ett undantag kan dock vara om du är på väg med en skadad eller akut sjuk hund till veterinären, eller om du i vanliga fall inte har hund men hittat en lösspringande sådan på en motorväg eller annan olämplig plats. Då är det dock kortast möjliga väg som gäller och det finns inga garantier för att du ska slippa böter. Eftersom att jag har hund ser jag alltid till att buren står i bilen. Då behöver jag inte lasta i den om en hund plötsligt skulle bli sjuk. Om jag skulle råka krocka på vägen till veterinären blir det såklart ännu svårare att få fatt i en eventuellt lösspringande hund som är sjuk eller skadad.

Att tänka på vid köp av en hundbur till bil

När du ska köpa en hundbur till din bil finns det ett par saker att tänka på. För det första måste du se till vilken sorts bil du har. Om du har en sedan kan du antagligen inte ha hunden i bagageutrymmet utan då kanske du måste fälla baksätet för att sätta buren där om en bur inte får plats i sätet. Du måste alltså tänka på vilken storlek buren kan ha.

Ett tips. Har du barn i bilen så kan det även vara värt att se över vilken typ av bilbarnstol du använder och eventuellt hitta en smidigare variant på denna för att alla i bilen åker så säkert och bekvämt som möjligt.

Vissa kombibilar har en lutande bagagelucka och det betyder att du kanske måste se till att burens sida lutar på ungefär samma sätt. I en större kombibil kan du antagligen ha i stort sett vilken bur som helst. Men om du har en gasbil kan du behöva tänka på att golvet i bagageutrymmet kan vara något högre och då kan buren behöva ha lägre till taket för att den ska få plats.

Välja material till hundburen

Du måste också fundera över vilket material du vill att buren ska vara gjord av. Om du ofta ska ta ut buren ur bilen och kanske inte har så mycket plats att förvara den på kan en hopfällbar lätt bur av metall vara bra. Om hunden ofta åker med i bilen och du kör på väldigt trafikerade vägar kanske du ska överväga att välja en bur i aluminium som dessutom är krocktestad. Vissa hundar kan också åka bättre i mörka, mer stängda burar medan andra får panik eller mår illa om de inte kan se ut.

Du bör också fundera över om du vill att det ska finnas lås och evakueringsluckor på buren. Om något händer så att burens vanliga lucka eller dörr inte kan öppnas kan det vara bra att kunna ta ut hunden från sidan, eller kanske genom taket, även om man får vända på buren. Ett lås kan också vara bra om du parkerar utanför en butik eller liknande och väljer att ha bagageluckan öppen när du går och handlar. På så sätt kan ingen öppna buren och ta ut hunden.

Skötselråd av en hundbur

Många hundburar till bil är underhållsfria. Det betyder att du inte behöver sköta om dem på något särskilt sätt. Jag brukar dock vilja ta ut min hundbur från bilen för rengöring då och då. Ofta gör jag det i samband med att jag grovstädar min bil ungefär två gånger om året. Om hunden varit mycket smutsig när den hoppat in i sin bur är det också trevligt att lätt kunna rengöra den.

En metallbur med plastbotten har fördelen att botten lätt kan tas ut utan att buren behöver följa med. Botten kan lätt spolas av med högtryckstvätt och tvättas med vanligt diskmedel eller desinficeras om behovet finns. Även buren kan lätt spolas av utan problem.

En bur i metall är tyngre att lyfta ut och den har ingen lös botten som kan tas ut för sig. Då kan man välja att torka ur buren på plats i bilen men det kan vara olämpligt om den behöver desinficeras till exempel i samband med ohyra eller smitta som kan drabba hunden. När mina hundar fick löss var jag tvungen att tvätta burarna flera gånger på kort tid. Buren går dock att ta ut och spola. Den är inte heller speciellt känslig mot starkare rengöringsmedel.

En bur tillverkad av MDF kan vara lite problematisk. Även om MDF är ett material som håller bra kan väta göra att det bryts ner. Om hunden kissar på sig i buren kan det också vara svårt att få allt riktigt rent och det sliter också på MDF:en. Till slut kan man bli tvungen att byta botten på buren, eller att helt enkelt köpa en ny sådan. När det sker har en aluminium- eller metallbur ofta flera år kvar att utnyttja.

Vilka mått ska hundbur i bil ha?

Vilka mått en hundbur till bil ska ha finns det också regler för. Hunden ska kunna sitta, ligga och vända sig om obehindrat. Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om de minsta måtten som gäller för hundbur till bil. Det är också viktigt att tänka på att olika mått gäller för olika hundar.

En stor hund behöver självklart en större bur. Det finns dock inga max storlekar utan en liten hund får åka i en jättestor bur. För hundens säkerhet är det dock bra om buren inte är för stor eftersom att hunden då kan kastas runt rejält vid en kollision. Jag tycker dock att det är bättre om hunden åker lite för stort än lite för litet. Det större utrymmet gör att hunden kan bjudas en vattenskål eller matskål om man stannar och ofta tycker jag att hunden blir lugnare och mer till freds om den märker att den kan röra på sig lite mer fritt.