Bästa hundtäcket 2020 – Bekvämt och skönt för din hund

Hund med hundtäcke

Det kan finnas flera anledningar till att man vill använda hundtäcke på sin hund. Det kan vara för att hålla hunden varm om den själv har dålig pälssättning eller ingen päls alls. Man kan också använda täcke för sin egen bekvämlighet, för att skydda hunden från väta och smuts som den sedan drar in i hemmet. Varianterna av hundtäcke är många och jag har här testat tre olika modeller för att se vilket som är det bästa hundtäcket 2020.

Tre favoriter av hundtäcken i premium, mellan- och budgetklassen

Vi börjar med vår testvinnare som också är vår favorit i mellanklassen. Därefter presenterar vi det bästa hundtäcket för dig som inte vill lägga så mycket pengar på det. Vi avslutar med att presenterar det hundtäcket som vi tycker är bäst i premiumklassen.

Vår testvinnare och bäst i mellanklassen – Hundtäcke back on track standard

Här har vi bästa hundtäcket! Back on track är kända för sina produkter som är försedda med ett keramiskt tyg, precis som detta täcke också är. Utsidan är av polyester som har en hög vattenavvisande effekt och är slittåligt, insidan har det mjuka keramiska tyget.

Det keramiska tyget är värmereflekterande, vilket innebär att när täcket har värmts upp av hunden återreflekteras värmen från täcket tillbaka till hunden. På så sätt får man samma effekt som långvågig infraröd strålning. Täcket ska användas med försiktighet och kräver en invänjningsperiod för att hunden inte ska reagera på ett negativt sätt på dess funktion. Följ råden noga vad gäller användning och överanvänd inte täcket i början.

Täcket har en hög nackkrage, bensnören, möjlighet att justera fronten på täcket, spänne under magen plus att man kan knäppa baktill så att bara svansen sticker ut.

  • Bra möjlighet att justera då detta går att göra på flera olika ställen på täcket.
  • Är vattentätt samtidigt som de har en rehabiliterande förmåga och går även att använda i förebyggande syfte för att hålla muskler och leder i fint skick.
  • Täcket går långt ner på hundens ben och magplattan täcker en stor del av hundens mage, vilket tillsammans gör att så mycket som möjligt av hunden skyddas av täcket.

Bästa budgetalternativet – Active Canis hundtäcke

Det här hundtäcket är ett slags standardtäcke för hund och erbjuder inga särskilda funktioner eller någon exceptionell design. Täcket är ett sådant som dras över huvudet på hunden, har en liten krage i nacken och har sedan ett spänne som man tar under hundens mage. Det har en värmande funktion och står emot väta. Lämpar sig till alla hundar och finns i flertalet storlekar.

  • Enkelt att ta på och av, vilket gör att det känns smidigt att använda.
  • Har både värmande egenskaper och vattenavvisande.
  • Täcket är försett med reflexer, vilket är perfekt nu när det är mörkt ute.

Vår premiumvinnare av hundtäcken – Hurtta Monsoon coat

Inte bästa hundtäcket men helt klart nära. Hurtta har i täcket Monsoon coat tagit fram ett täcke som är fulländat för ett aktivt friluftsliv för dig och din hund. Täcket är tillverkat i ett material som är mjukt och smidigt samtidigt som det har en funktion som gör att det andas. Det mjuka materialet tillåter hunden att bibehålla sin rörelsefrihet. Vidare är täcket vattentätt och har en hög krage, dessutom finns det flera olika dragskor på täcket för att kunna justera storleken och minimera risken för att kall luft kan leta sig in under.

  • Mjukt och smidigt för hunden att röra sig i, begränsar inte hundens rörelser.
  • Är vattentätt samtidigt som det torkar snabbt så det går att använda täcket på flera promenader samma dag.
  • Täcket är försett med reflexer som gör att hunden syns i mörkret.

Måste man ha ett bra hundtäcke till sin vovve?

Både ja och nej. Har du en hund som är utrustad med en päls som står emot väta och kyla så behövs det inte ett täcke. Däremot kan du använda ett täcke för din egen bekvämlighet, för att hålla hunden torr.

En del hundar måste däremot ha täcke. Det kan vara hundar som vistas ute mycket i extrem kyla eller väderförhållanden och inte är av polarhundtyp. Detsamma gäller en frusen nakenhund som tycker att den svenska vintern är alldeles för kall.

Täcke kan också behöva användas i rehabiliteringssyfte när det är viktigt att hunden på grund av skada inte blir kall om muskler eller leder. Av samma anledning kan också äldre hundar tycka det är skönt med täcke då de är stelare i kroppen och har svårare för att hålla värmen.

Att tänka på innan köp av ett bra hundtäcke

Innan du köper ett hundtäcke är det bra att ha lite koll på vad det finns för olika hundtäcken på marknaden och vilken typ av täcke du behöver. Är det ett enkelt regntäcke utan foder? Är det ett fleecetäcke? Eller ett tjockare vinterfodrat täcke?

Tänk över när din hund kan tänkas behöva ett täcke. Sedan är det dags att prova! Det är alltid bra att kunna prova på ett täcke som sitter bra på din hund. Alla hundar är byggda på olika sätt, vilket gör att alla modeller på hundtäcke inte passar alla hundar. Man får helt enkelt prova sig fram.

Har man inte möjlighet att prova täcket i butik innan köp så är ett tips att noga kolla storleksguiden som finns under produktbeskrivning och mäta sin hund. Man tar ofta mått runt hundens hals, bröstkorg och längs ryggen. Det är viktigt att man mäter noga så att det blir rätt storlek och täcket får en bra och rättvis passform.

Skötselråd av hundtäcke

Innan man köper ett hundtäcke kan det vara bra att kolla upp vad skötselråden för just det täcket är. De flesta hundtäckena kan tvättas i tvättmaskinen för att hållas rena medan andra enbart kan tvättas för hand för att bibehålla sina funktioner.

Det kan också vara bra att impregnera täcket för att få det extra vatten- och smutsavvisande. För att förlänga täckets livslängd är ett tips att hålla det rent.