Bästa kattlådan 2022 – här hittar du bästa lådan till katten

Artikeln innehåller annonslänkar.

Katt i kattlåda

En riktigt bra kattlåda är en viktig sak för alla kattägare. För en innekatt så är det naturligtvis ännu viktigare än för en utekatt men även om din katt mest är ute så är det nödvändigt att katten har en bra plats inomhus för att kunna göra sina behov även där.

Några av de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller kattlåda är först och främst att den passar till katten, har rätt storlek och att den placeras på ett bra sätt så att katten väljer att använda den istället för att kissa och bajsa på andra ställen i hemmet. Det andra handlar främst om hur bra den är på att hålla lukt och kattsand på plats när katten använder den. En tredje och viktig detalj när det gäller kattlådor är hur enkel den är att hantera och rengöra. Till sist så är det ju ingen nackdel och kattlådan är snygg och smälter in bra i ditt hem och naturligtvis så är det ju önskvärt att kattlådan har ett bra pris.

Bästa kattlådan – bäst i test

För att ge lite olika alternativ beroende vad du är ute efter så har vi valt att dela upp våra bästa kattlådor i olika grupper – bäst i test, bästa kattlådan för större katter och snyggaste kattlådan.

 • Bästa kattlådan allround och totalt bäst i test är Savic Hop In
 • Bästa kattlådan för dig med större katt är Modkat XL
 • Snyggaste kattlådan som passar mindre katter är kattlådan från Modkat

Savic Hop In – bästa kattlådan

Kattlådan Hop In från Savic är en rymlig kattlåda med tak som innebär att katten hoppar ner i lådan genom ett hål i taket. Hop-in-designen har blivit allt vanligare och förekommer numera på ett flertal olika kattlådor från olika varumärke, och det är lätt att förstå varför.

Genom att låta katten hoppa in i kattlådan från taket så kan väggarna vara höga och utan håligheter vilket innebär att kattsand, kattkiss och kattbajs stannar kvar i lådan. I vanliga kattlådor så är det vanligt att katten sprätter ut sand efter att ha gjort sina behov vilket gör att man får kattsand utspritt över golvet. Genom de höga väggarna så kan katten sprätta runt fritt i kattsanden utan att någon kattsand kommer ut.

En annan mycket smart detalj på kattlådan Savic Hop In är att taket har små perforerade hål med något sluttande kanter. Det innebär att kattsans som fastnar på katten, t.ex. på fötterna eller i pälsen lättre åker av då katten hoppar ut hur lådan och upp på taket. Kattsanden som då ramlar av trillar helt enkelt ner i lådan. För att detta ska funka bäst så ska man alltså sätta kattlådan med hållet inåt, dvs. att den delen av kattlådan som har taket ska sättas åt det håll som katten främst tar sig in i lådan.

Kattlådan är perfekt för dig som också har en större hund som gärna vill vara i kattlådan och lukta på kattens avföring och kattströ. Genom den enkla designen med ett mindre håll i taket så kommer en större hund helt enkelt inte åt varken kattströ eller kattens avföring.

Kattlådan finns i två olika färgalternativ, locket är vitt i de båda alternativen men underdelen finns både i sandbeige eller i mörkgrått (antracit). Båda varianterna är snygga men den mörkgråa är något mer stilren.

Finns det några nackdelar med kattlådan Hop In? Eftersom kattlådan är ganska stor så kräver den sitt utrymme, har du en mindre katt så kanske kattlådan är onödigt stor och kanske skulle det då funka bättre med en mindre kattlåda. då katten hoppar upp på kattlådan så är det viktigt att den är stabil, särskilt om du har en större katt. För att bli stabil är det viktigt att det finns ordentligt med kattsand i lådan annars finns det risk att den välter och skrämmer katten.

Fördelar

 • Håller all kattsand i lådan
 • Mycket enkel att rengöra
 • Stilren och Snygg
 • Billig

Nackdelar

 • Ganska stor och kräver sin plats
 • Kräver ganska mycket kattsand i för att vara stabil (särskilt för större katter)
MåttMått ingång/lucka
Längd58 cm
Bredd38,5 cm22 cm
Höjd39,5 cm24 cm

Kattlådan Nestor från Savic

Kattlåda Savic Nestor

Kattlådan Nestor från Savic har snygg design design och en högre bottenbalja som garanterar att ingen vätska läcker ut. Kattlådan har en hög kant med ett uppfällbart tak för en snabb och enkel rengöring.

Kattlådan är både enkel och snabb att städa tack vare den uppfällbara fronten. Detta gör att du inte behöver ta av hela locket när du skall städa kattlådan. Ett kolfilter medföljer till kattlådan. Kolfiltret placeras på toppen av kattlådan och säkerställer minimalt med lukt. För bästa effekt bör man byta kattlådans filter regelbundet, då skonas du från otrevliga dofter. Vi rekommenderar att du byter filter ungefär varannan månad.

Kattlådan har en smidig svängdörr gjord av transparent plast. Kattlådan är snyggt designad och lagom stor med praktiskt formgiven detalj i form av en högre bakkant nedtill. Både för att underlätta din städning, samt för din katts trevnads skull. Höjd till den nedre kanten av dörröppningen är 14 cm. Kattlådan är gjord av tålig hårdplast.

Snygg och praktisk kattlåda som finns i flera färger. Prisvärd produkt som säljs av flera butiker online.

Fördelar

 • Snygg
 • Stabil
 • Lättstädad
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan upplevas som något plastig
 • Som de flesta kattlådor så kommer det gärna ut kattsand på golvet (trots luckan)
MåttMått lucka
Längd56 cm
Bredd39 cm21 cm
Höjd38,5 cm20 cm

Bästa kattlådan för stora katter

Om du har en stor katt så behöver också kattlådan vara tillräckligt rymlig för att katten enkelt ska kunna göra sina behov och städa efter sig. Nedan hittar du tre av de allra bästa kattlådorna för dig som har en större katt eller som helt enkelt har flera katter som behöver dela kattlåda.

Modkat XL – En rejäl och snygg kattlåda för stora katter

Modkat XL är kattlådan för de större katterna eller för hemmet där flera katter behöver dela på en låda. Det är en genomtänkt låda som ger möjlighet att gå in i den på två olika sätt, antingen vi taket som en så kallad hopp-i-låda eller via sidan och luckan som finns där. Du kan också välja att låta luckan på sidan vara helt stängd och då behöver katten istället använda hålet på kattlådans tak.

Som vi nämnt tidigare så minskar i regel kattsand utanför lådan genom att låta katten hoppa in i lådan, särskilt också då takets övriga delar har små håll som gör att kattsand på kattens tassar automatiskt åker tillbaka i lådan igen då katten rör sig på lådans tak.

Möjligheten att öppna luckan på sidan kan vara ett bra alternativ om du har en äldre katt som börjar bli stel och inte är lika rörlig som tidigare, då kan luckan på sidan vara ett enklare alternativ för katten.

Med kattlådorna från Modkat så följer det med en så kallad ströinsats som är en typ av påse som man fäster inuti lådan och där man placerar kattsanden eller kattströet. Till Modkat Xl följer det med två olika varianter av denna ströinsats. Den ena varianten används om du har luckan på sidan stängd och den andra används om du har luckan öppen. Man måste inte använda ströinsatsen men den underlättar då man helt byter ut kattsanden och håller din kattlåda fräsch längre.

Fördelar

 • Snygg och i riktigt bra kvalitet
 • Rejäl
 • Flera sätt att använda den för katterna
 • Spade ingår

Nackdelar

 • Något dyr
MåttMått övre ingångMått ingång på sidan
Längd53,3 cm
Bredd41,25 cmca 26 cm i diameter21 cm
Höjd43,2 cm25,4 cm

Kattlåda Savic Nestor XXL – prisvärt för dig med större katt

Kattlådan Savic Nestor XXL är som namnet antyder en riktigt stor kattlåda som mäter nästan 70 cm i längd och med en stor öppningsbar lucka i framkant. Lådan har samma utseende och funktion som sin mindre variant Savic Nestor men är ännu större och har en större lucka för katten. Kattlådan benämns också som Nestor Jumbo.

Precis som sitt mindre syskon så är Nestor XXL enkel i sin utformning och lätt att rengöra. Även om kattlådan har väggar, tak och en lucka så tenderar även katter som använder denna kattlåda att sprida kattsand på golvet utanför lådan.

Fördelar

 • Enkel och smidig
 • Billig
 • Rymlig

Nackdelar

 • Kan upplevas som något plastig
 • Som de flesta kattlådor så kommer det gärna ut kattsand på golvet (trots luckan)
MåttMått ingång/lucka
Längd66,5 cm
Bredd48,5 cm25 cm
Höjd46,5 cm26,5 cm

Bästa kattlådan för dig som vill ha en snygg kattlåda

Även kattlådan från Modkat är en så kallad hopp-i-låda. Denna kattlåda är både riktigt snygg och samtidigt funktionell. Lådan är dock betydligt mindre än Hop in-kattlådan från Savic så denna kattlåda passar bäst till lite mindre katter som inte behöver samma utrymme.

Modkat kattlåda finns i grått, svart och i vitt och smälter in väl i det moderna hemmet. Med kattlådan följer en spade som du kan hänga på sidan när du inte använder den för att rensa i lådan.

Fördelar

 • Riktig snygg och stilren
 • Praktisk och med hög kvalitet

Nackdelar

 • Något för liten för större katter
 • Något dyr
MåttMått övre ingång
Längd40 cm
Bredd40 cmca 22 cm i diameter
Höjd38 cm

Vanliga frågor och svar om kattlådor

Har du inte fått svar på dina frågor så har vi här samlat flera vanliga frågor svar som är vanliga då det gäller katter och kattlådor.

Var ska kattlådan stå?

Det är viktigt att en kattlåda står på en plats som passar både katten men också i hemmet där katten bor. På samma sätt som för människor så tycker katter bäst om att gå på toaletten i lugn och ro. Kattlådan bör placeras i ett mer avskilt rum och därför passar oftast en toalett, ett badrum eller en tvättstuga bäst.

Om du kan undvika en placering av kattlådan i ett rum med mycket spring och stoj, t.ex. i en hall så är det att föredra. De allra flesta föredrar att placera kattlådan på toaletten eller i ett större badrum och det passar ju oftast extra bra med tanke på hygien. Om man inte har möjlighet till att placera kattlådan på en toalett så brukar en tvättstuga vara ett bra alternativ.

Hur ofta ska man rengöra en kattlåda?

En kattlåda som har klumpbildande kattsand bör rengöras och tömmas varje dag, gärna både morgon och kväll. Katter är måna om sin hygien och därför är det viktigt att kattlådan är ren och fräsch.

Att rengöra själva lådan bör göras minst en gång i månaden. Enklast är att ta ut sanden och rengöra kattlådan med varmt vatten. Undvik gärna starkt rengöringsmedel då katter har ett mycket känsligt luktsinne.

Kan man byta kattsand och vad ska man tänka på om man byter?

Om du av någon anledning vill byta typen av kattsand som du använder så går det ofta bra. Tänk dock på att du bör byta ut kattsanden successivt och kanske blanda den gamla och den nya kattsanden under en övergångsperiod. All kattsand doftar olika och därför kan det ta ett tag för katten att vänja sig vid den nya doften och den nya kattsanden.

Kan man spola ner kattsand i toaletten?

En fundering som många ofta har är om man kan spola ner kattsand eller kattströ i toaletten? De allra flesta typerna av kattsand och kattströ ska man inte spola ner i toaletten då de är klumpbildande och på så sätt kan ge stopp i avloppet.

Det enklaste och bästa sättet är att samla ihop klumpar i kattsanden och avföring är i så kallade bajspåsar. Om det bara är klumpar med kiss så brukar det gå bra att lägga dessa i en bajspåse och sedan därefter i hushållssoporna inomhus. Om det däremot även är bajs så brukar vi rekommenderar att slänga de direkt i soporna som är placerade utomhus för att undvika dålig lukt.

Kan man använda all typ av kattsand till alla kattlådor?

I de allra flesta fall så kan man ha all typ av kattsand till de olika typerna av kattlådor. Det finns dock vissa typer av kattlådor som kräver en speciell typ av sand för att fungera optimalt. Framförallt handlar det då om de kattlådor som är självrengörande som kan ha särskilda krav på vilken typ av kattsans eller kattströ som ska användas. Bästa rådet är att att läsa in dig på just den kattlåda som du väljer om lådan kräver en speciell typ av sand eller inte.

Om jag har flera katter kan de använda samma kattlåda?

En vanligt fråga från de som har flera katter är om de kan dela kattlåda? Om du har flera katter så bör varje katt ha sin egen kattlåda om det är möjligt. Katter trivs ofta bra ihop tillsammans så länge det finns tillräckligt med mat, utrymme för sovning och lek och separata toalettutrymmen. I naturen så använder inte katter i regel inte samma ställe för för att kissa och bajsa som andra katter och de vill inte gärna bli tvingade att dela toalett med andra. Om du har flera kattlådor så bör de inte stå bredvid varandra utan ställ de då hellre i olika rum om det är möjligt.

I många fall så kan det dock fungera bra att låta katter dela en kattlåda, tänk dock på att den då bör vara större och behöver resas och rengöras oftare, ofta flera gånger per dag, annars finns en stor risk att katterna gör sina behov utanför lådan istället.

Hur mycket kattsand ska jag ha i en kattlåda?

Det är viktigt att det finns tillräckligt mycket sand på botten i en kattlåda så katten kan städa ordentligt efter sig. Vi rekommenderar att man har minst 3 cm med kattsand men gärna runt 5 cm för att katten ska kunna gräva runt ordentligt.

Hur stor ska en kattlåda vara?

En kattlåda ska vara så stor att katten utan problem kan vända sig o inuti kattlådan. Ett enkelt sätt att beräkna hur stor kattlådan bör vara är att ta kattens längd från nos till där svansen börjar och multiplicera med 1,5. Om du t.ex. har en katt som är 40 cm från nosen till där svansen börjar så bör kattlådans längd vara runt 60 cm för att vara tillräckligt stor.

Har du fler frågor och funderingar när det gäller kattlådor?

Hittar du inte något svar på just din fråga eller fundering när det gäller kattlådor eller har du ett tips du vill dela med dig av? Hör gärna av dig till oss via sidan Kontakta oss med din fundering eller ditt tips så ser vi till att uppdatera artikeln med ännu mer matnyttig information.