Bästa tuggleksak till hund 2020

Chihuahua med tuggleksak

Varför ska man egentligen köpa leksaker till hunden? Räcker det inte med mat, vatten och en trevlig plats att sova på? Hundar behöver sysselsättning, precis som människor, och särskilt om de är ensamma en del av dygnet när du själv är på ditt arbete till exempel. Det är där en tuggleksak för hund kommer in i bilden.

För att underlätta ditt val av leksaker till din hund så har jag testat vilken tuggleksak som passar din hund. Du kan också med fördel ha flera olika tuggleksaker till din hund. Även hundar kan då och då tröttna på sina leksaker och då kan du lägga undan dem någon vecka eller så och låta den ha en annan leksak istället.

Hundar har ett naturligt behov av att tugga och att investera i några bra tuggleksaker kan visa sig vara en bra ekonomisk satsning och rädda dina skor från hundens tänder.

Testvinnare: Crackybone Tuggleksak

  • 18 cm var bra storlek för min hund
  • Bra kvalitet
  • Bra pris

Mitt första val föll på Crackybone Tuggleksak med pipljud och tillverkad i naturgummi. Produkten sägs vara bra för hundens tänder och tandkött. Leksaken finns i två storlekar, 11 cm och 18 cm och den finns i två olika färger – rosa och orange. När du beställer är det slumpen som avgör vilken färg just din hund får. Den som levererades till mig var just rosa och jag valde den större modellen, 18 cm. Nya leksaker triggar alltid hundens nyfikenhet, så även denna gång. Dock var min hund inte så förtjust i pip-ljudet.


Prisvärd: Tuggleksak med utrymme för godis

  • Många storlekar att välja på
  • En rejäl utmaning för hunden
  • Mycket prisvärd

Nästa var en tuggleksak tillverkad av Kong med en rolig form. Även denna tuggleksak är tillverkad i naturgummi, så kallad kautschuk, och den är mycket hållbar. Denna leksak finns i alla storlekar, allt från Small till Extra-Extra Large. Jag valde storlek Large vilket passade min hund utmärkt. Det finns också en detaljerad storleksguide så att du kan välja rätt storlek för just din hund.

Leksaken studsar oregelbundet vilket utmanar hundens sinne och hjärna och stimulerar jaktinstinkten. Leksaken är verkligen rolig för hunden får både jaga och apportera. Ytterligare en finess med denna leksak är att du kan gömma godbitar inuti den, vilket naturligtvis blir en ytterligare utmaning för hunden – att räkna ut hur den ska komma åt godbitarna. Här kan din hund verkligen vara sysselsatt länge!


Uppstickare: Apportpinnen Safestix

  • Håller vad den lovar, lätt att kasta och flyter i vatten
  • Min hund älskar att apportera så detta var den perfekta leksaken utomhus
  • Bra kvalitet

Den tredje leksaken som jag provade till min hund var Safestix. Denna är också tillverkad av Kong. Leksaken beskrivs som en kastleksak eller apportpinne och ska användas utomhus. Detta är ingen regelrätt tuggleksak. Safestix är tillverkad av kraftig plast som är hållbar, böjlig och flexibel. Den är enkel att kasta och råkar du kasta ut den i vattnet så är det ingen fara – den flyter nämligen.

Den tillverkas i tre olika och mycket skarpa färger och färgerna levereras slumpvis, du kan inte själv välja färg. Den tillverkas också i tre olika storlekar, nämligen small, medium och large. Även här finns storleksguide så att du kan välja rätt storlek till din hund. Perfekt för den hund som älskar att apportera och kanske ha lite dragkamp med sin ägare.

Safestix är ett fantastiskt bra och säkert alternativ till hundar som gärna vill bära omkring på träpinnar och grenar. Många hundar skadas årligen av träpinnar och flisor som fastnar i munnen. Dock kan jag tycka att den var något dyr.


Att tänka på vid köp av tuggleksak till hund

Tänk på att kontrollera hundens leksaker regelbundet. Inga leksaker håller för evigt och det är viktigt att upptäcka skador på leksakerna i ett tidigt stadium så att man kan byta ut dem innan hunden eventuellt skadas.

Man behöver också göra ren produkten regelbundet. Det gäller kanske särskilt den leksak där man kan gömma godsaker och mat, detta så det inte uppstår någon bakterie- eller mögelhärd i leksaken.

Välj rätt sorts tuggleksak till just din hund

På tuggleksakerna finns oftast storleksguider så att du får den leksak som passar just din hund. Ibland kanske du misslyckas med ditt köp så att hunden inte alls blir intresserad… men då är det bara att försöka igen tills du hittar rätt leksak för just din kompis.

Slutsatser

Alla levande varelser behöver utmaningar för att utvecklas, så även hundar. En hund som inte har lämplig sysselsättning hittar säkerligen en olämplig sysselsättning istället där hemma… som till exempel dina skor, möbler eller annan inredning. Så att investera i bra leksaker till din hund är ett sätt att både stimulera din hund och rädda din övriga inredning. En understimulerad hund kan också bli deprimerad, kanske till och med aggressiv.

Många skaffar hund för sitt eget personliga sällskap men tänk också på att din hund behöver dig också. Du och din familj är hundens flock och du är flockledaren. Du måste aktivera och stimulera hunden, både mentalt och fysiskt. En del kanske skaffar en liten hund för att de tror att en liten hund är lika med lite besvär. Nu kräver kanske inte en liten hund lika mycket motion som en stor hund men den kräver lika mycket mental stimulans och lika mycket uppfostran som en större hund. En liten hund kan vara minst lika smart och envis som en stor hund och ju smartare din hund är, desto mer uppmärksamhet och stimulans behöver den. Stimulans i form av leksaker, aktivitet, utelek, apport och sök, lydnad.

Som du ser är det mycket att tänka på vid en så till synes enkel sak som att välja leksaker till din hund. Lycka till med ditt val!