Kattmynta – Så funkar det – Här går det köpa

kattmynta

Vad är kattmynta och varför älskar katter det? Kan kattungar använda det? Vi gräver ner i grunderna och besvarar era frågor om denna kända ört.

Kattmynta (Chi Hsueh Tsao) är en perennört. Som medlem i mintfamiljen, är den mest känd för sina hallucinogena effekter på katter. Kattmynta är infödd i Europa, Afrika och Asien plus att den växer i vissa delar av Kanada och i USA.

Du hittar bland annat en ekologisk kattmynta hos VetZoo och Trixie kattmynta hos ZooPlus.

Denna ört påverkar inte bara en hushållskatt, men även ozeloter, lejon, vildkatter, leoparder, pumor och Lynx – dock inte tigrar.

Hur din katt blir hög på kattmynta

Anledningen till kattmyna orsakar en sådan intensiv lycka är inte riktigt känd. Man tror att reaktionen av att lukta på nepetalactone orsakar katten att äta eller bita stjälkar och blad, som frigör essentiella oljor.

Vissa experter anser att det stimulerar lustcentrumet i hjärnan, som kan efterlikna det en katt upplever som blir uppvaktad av en annan katt.

Hur din katt reagerar på kattmynta

Hur din katt reagerar är baserad på genetik, då vissa katter (runt 30 procent) inte påverkas av det.

Den aktiva ingrediensen, nepetalactone, som finns i blad och stjälkar av platan, är vad som skapar de beteendemässiga reaktioner som många uppfattar som lustiga. Genom att sniffa kattmynta kommer din katt att reagera på örten.

Din katt kommer att nosa, slicka och tugga på plantan, och rulla eller att gnida sig mot den. De kan bita, lägga tassen, och gnida sig, samt rulla och hoppa över kattmyntan. Spinnande, dreglandes, morrande, och även i vissa fall väsande kan också vara en reaktion.

Det är dock inte alla katter som kommer att reagera på samma sätt. Vissa katter kan bli aggressiva och slåss med andra katter i hushållet.

Alla katter reagerar olika

Om din katt har en stark reaktion, kan det vara på grund av genetik. Känslighet för kattmynta hos katter är faktiskt en ärftlig egenskap.

Hur reagerar kattungar?

De katter som ärver genen som stimuleras av kattmyntagenen verkar inte utveckla en reaktion förrän runt tre månaders ålder.

Örten har därför knte särskilt stor effekt på små kattungar under sex månaders ålder, så om din lilla katt inte reagerar, kan det bero på att de inte har nått könsmognad.

I själva verket brukar kattungar runt åtta veckor gamla ogilla det och kommer att försöka undvika det.

Är kattmynta beroendeframkallande?

Effekten varar vanligtvis i omkring 10 till 15 minuter. Eftersom effekterna kan vara stora är det lätt att tro att det kan vara beroendeframkallande, men faktum är att det inte är beroendeframkallande för katter.

Det förekommer inga abstinensbesvär och de kan inte överdosera det. När din katt är klar, kommer katten helt enkelt att gå därifrån.

Hur fungerar kattmynta?

Alla som upplevt det, vet säkert hur galna vissa katter kan bli. När de nosar, kan det räcka för att katten ska bete sig väldigt annorlunda.

När kattmynta äts, har det nästan som en lugnande ”hög” effekt, vars direkta effekt kan vara att din katt somnar. Vissa katter (ca 20-30%) reagerar som var inne på innan inte kattmynta alls.

När katter inte reagerar på kattmynta, finns det några vanliga symtom och beteenden som kan dyka upp:

  • Rullar runt på marken eller andra ytor
  • Kurrande
  • Gör ifrån sig andra ljud
  • Rullar runt
  • Sömnighet

Precis som tidigare kan dessa symtom pågå i allt från 5 till 15 minuter. Efteråt, har det visat sig att katter faktiskt immun är immuna mot kattmyntans berusande effekter i ungefär en halvtimme.

Orsaken till denna kattberusning är den flyktiga oljan som finns i kattmynta-plantan. När denna kemikalie kommer in i en katten nos, binder det till protein receptorer i hjärnan som engagerar med sensoriska neuroner.

Cellerna skapa ett neuronsvar som stimulerar olika delar av hjärnan, bland annat amygdala och hypotalamus.

Amygdala hanterar beteendemässiga reaktioner. Hypotalamus, å andra sidan, reglerar svar från hypofysen, vilket framkallar en slags sexuell respons.

Kort sagt, när katten rullar runt, kvittrar, och spinner, är det faktiskt ett svarar på ett falskt katthoromon. Dessa är alla beteenden som du vanligtvis skulle se en kvinnlig katt göra, eller hur?

Vad är fördelarna med kattmynta?

Så vad är kattmyntans verkliga fördelar, annat än att göra din katt påverkas av katthormoner?

Ytterligare hälsovinster inkluderar stimulering. Om din katt behöver lite hjälpa att komma upp på benen för att leka, kanske kattmynta kan hjälpa dem att få lite välbehövlig motion för att hålla sig friska.

Om du har en katt som är särskilt stressad när det förvaras i en kattlåda för transport, kan en liten bit av kattmynta hjälpa till att lindra en del av den stress och ångest som kommer av själva resandet.

Det kan även stimulera en orolig eller stressad katt som kissar inne, och på så sätt få bort det problemet.

Läs mer: Katt som kissar inne

Kan det vara ohälsosamt för katter?

Oavsett vilken typ av katt du har hemma, kan kattmynta ha samma effekt hos alla raser– eller ingen effekt alls!

Även hybridkatter kan njuta av fördelarna utan större avvikelse från andra inhemska raser.

Kattmynta är 100% säkert och ofarligt för katter. Din fyrbenta vän kan bli lite för upphetsad men det är allt.

Om katten överexponeras, kan det hända att effekterna avtar och katten känner inte av samma effekter som de gjort i början.

Som en tumregel bör du ge din katt denna ört en gång eller två gånger i veckan, inte mer.

Vart kan man köpa kattmynta?