Min katt kissar inne – Så blev jag av med problemet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för VetZoo.

katt kissar inne

Har du problem att din katt kissar inne? Många undrar varför sin katt kissar i sängen eller att sin katt kissar på golvet. I denna artikel tar vi en titt på orsaker, och viktigast av allt, hur man stoppar en katt som kissar på sängen, eller på andra ställen inne.

Varför din katt kissar inne

Det kan finnas många anledningar till varför din katt kissar inne. Vi har flera smarta tips på vad som kan ligga bakom din katts beteende. Det viktigaste av allt är att vara öppen för att testa olika lösningar för att komma fram till vad som funkar för just din katt.

Din katt kan ha urinvägsinfektion

Det är viktigt att ni uppsöker en veterinär om ni misstänker att katten har några fysiska problem eller sjukdomar. Att din katt kissar inne kan t.ex. bero på urinvägsinfektion.

Din katt är inte nöjd med kattlådan

Se till att ha minst en låda per katt och gärna en extra utöver dessa. Var noga med att rengöra och byta sanden vid behov. Parfymen i din  kattsand kan vara störande för din katt. Prova därför att byta till en kattsand som är parfymfri. Använder du en parfymfri kattsand är det bra att ha en kattlåda som neutraliserar lukten från avföringen.

På sidan Bästa kattlådan 2021 – här hittar du bästa lådan till katten hittar du fler tips om vad som är bra att tänka på då du väljer kattlåda till din katt.

katt kissar inne kattsand
a. Parfymfri kattsand av hög kvalité, Ever Clean
b. Kattlåda som neutraliserar lukt, PeeWee EcoHus

Din katt är stressad eller orolig

min katt kissar inne

Katter är känsliga och kan reagera på förändringar som t.ex. ett annat djur i hemmet, ommöblering, en ny familjemedlem eller en ny grannkatt. Produkten Feliway kan effektivt kan hjälpa katter som är oroliga och stressade. Den innehåller feromoner som utsöndras i små mängder och gör katten mer harmonisk.

Din katt kissar på samma ställe

Var noga med att rengöra förorenade ytor och material ordentligt. Doftspår kan trigga katten att kissa på samma plats igen. Undvik starkt doftande rengöringsmedel, ammoniak och klorin som katten kan förknippa med urindoft. Använda specifika rengöringsmedel som är skonsamma.

katt kissar inne

Så fick jag min katt att sluta kissa inne

Jag har två mysiga hankatter hemma men i oktober 2017 hände det otänkbara, Sune började kissa i min säng. Nu har det varit 4 månader utan olyckor! Så här gjorde jag för att få bukt med problemet.

Sune var så liten och söt när jag för första gången hem honom, precis kattungar är. Det var fantastiskt att se han trivas med mig och min andra katt Svante, som så småningom kröp upp och mös tillsammans!

Tyvärr gjorde jag ett otroligt dumt misstag och fann mig plötsligt med en katt som bestämde sig för att kissa på i säng var hennes nya favoritaktivitet på dagarna.

Jag visste inte vad jag skulle ta mig till eftersom han inte hade haft något problem med att kissa i sin kattlåda innan. Jag funderade på om det var någon förändring hemmiljön som orsakade problemet.

Att sin få katt att sluta kissa inne

Jag spenderade veckor att undersöka varför min katt kissar inne och försökte varje anti-kissmedel som jag kunde hitta, men Sune skulle alltid ta sig tillbaka min säng för att göra sin bestyr – tills jag äntligen hittade det enda tricket som fungerade för min katt.

I början hittade jag Sunes urin lite varstans utanför kattlådan. Jag hade en dålig vana att lämna köpa billig kattsand som Sune för jag ville vara ekonomisk. Det var mitt stora misstag.

Katt kissar inne tips 1

Det första jag provade var att byta till parfymfri kattsand från Ever Clean. Det minskade kissandet utanför kattlådan väsentligt. Dock blev lukten från lådan desto värre. En vän tipsade mig om Flip Cat, en kattlåda med kolfilter som neutraliserar lukten från lådan. Det gjorde sakan bättre.

Men kissandet försvann inte helt och hållet. Jag kliade mig i huvudet om vad jag skulle göra. Det blev många Google-sökningar och sömnlösa nätter.

Katt kissar inne tips 2

Till slut provade jag Feliway. Det är en doft som efterliknar det katter släpper ut genom körtlarna i ansiktet när de känner sig lugna och vill kommunicera med det till andra katter i området. Doften utsöndras i små mängder (utan att vi människor märker något) och gör katten mer harmonisk.

Sunes kissade inomhus upphörde och jag kände sådan lättnad att den sista pusselbiten i mysteriet var hittad. Nu kunde jag och Sune äntligen ligga och snooza i sängen igen utan att oroa mig över att han ska kissa i sängen.

Den viktigaste lärdomen jag lärde mig i hela denna prövning: Stöka aldrig med kattlådan. Det kan vara en stor stress och frustration för min katt, och det vill jag inte utsätta Sune för som jag älskar till månen och tillbaka.

Vill du ha fler bra kattips? Gå till vår kattavdelning på HusdjursLiv.se