Munkorg till hund behöver man det? Vi ger svar och testar vilken som passar din hund

I Sverige är det inte lag på att man ska använda munkorg på sin hund när man vistas på allmänna platser vilket det är i vissa andra länder. Däremot så kan du dömas till att du behöver ha munkorg på din hund om det finns risk att den vållar skada på person eller egendom. Det finns så klart andra tillfällen där det också kan uppstå behov av att använda en munkorg, till exempel hos veterinären.

Vi på Husdjursliv har testat tre olika modeller av munkorgar med olika utföranden och med olika fördelar och nackdelar.

Vår testvinnare – Buster munkorg i plast

Buster munkorg i plast skiljer sig åt jämfört med den enkla munkorgen i nylon. Den här munkorgen tillåter hunden att öppna munnen då den inte ligger an mot hundens nos på samma sätt. Den här munkorgen är förstärkt över just nosryggen och knäpps i nacken med ett slitstarkt band i läder försett med ett rejält spänne i metall.

  • Kan användas under längre perioder, till exempel under promenad, då hunden kan reglera sin kroppstemperatur.
  • Kan användas hos veterinären och ger möjlighet att belöna hunden med godis genom gallret på munkorgen.
  • Stabil munkorg som ger trygghet för ägaren och eventuell personal på veterinärkliniker.

Prisvärt budgetalternativ – Buster munkorg

  • Mjuk och skön för hunden att ha på sig
  • Lätt och smidig att snabbt sätta på och ta av
  • En tajt munkorg kan kännas lugnande för hunden

Buster munkorg är en enkel munkorg som är tillverkat i mjukt, men slitstarkt, nylon. Den knäpps enkelt bakom nacken på hunden med ett snabbt klickknäppe i plast som också är justerbart. Med Buster munkorg så tillåts inte hunden dricka då munkorgen sitter tajt runt nosen, hunden kan därför inte heller med hjälp av flämtning reglera sin kroppstemperatur. Därför bör hunden enbart ha munkorgen kortare stunder och lämpar sig vid veterinärbesök.


Bästa premium-munkorgen för hunden – Baskerville ultra munkorg

  • Mycket säker att använda i förebyggande syfte mot bitskador, under promenad såväl som hos veterinären.
  • Hunden tillåts att reglera sin kroppstemperatur och ges möjlighet att dricka vatten.
  • Flera varianter på knäppning vilket gör att man kan använda den vid flera olika tillfällen och ändå känna en stor trygghet.

Baskerville ultra munkorg är en rejäl munkorg som har en ergonomisk utformning. Munkorgen har en mjuk vaddering runt ytan som ligger an mot hundens nos, den är försedd med tre klickknäppen med remmar som är justerbara. Själva munkorgen är tillverkad i plast. Baskerville ultra munkorg har flera valmöjligheter hur den kan knäppas, beroende på syftet med munkorgen. Dels har den en vanlig enkel nackrem som säkerställer att munkorgen kan sättas på snabbt vid behov.

Utöver den remmen kan man spänna fast en rem från undersidan ned till hundens halsband för att säkra den ytterligare, det finns också en rem som man kan knäppa över huvudet på hunden, mellan öronen. Denna knäppning gör att munkorgen sitter tryggt och säkert och inte riskerar att glida av.


Varför behöver jag en munkorg till min hund?

Anledningen till varför man behöver en munkorg till sin hund varierar så klart, men jag kan ändå rekommendera alla att faktiskt äga en egen munkorg och vänja in sin hund med denna.

Man kan behöva en munkorg om man har en hund med aggressioner vid promenad, som riskerar att göra utfall mot människor eller andra hundar på promenaden. Munkorgen fungerar då som säkerhet för både hunden, ägaren och mötande.

Vid veterinärbesök kan man också behöva använda en munkorg på sin hund vid en del undersökningar eller behandlingar. En del hundar behöver munkorg för att veterinären överhuvudtaget ska kunna undersöka hunden. Andra hundar tycker det är obehagligt att få sprutor eller ta blodprov och då använder man också en munkorg. Vid röntgen eller andra undersökningar där hunden är kraftigt påverkad av lugnande medel används i regel också munkorg för att förhindra att hunden vaknar till och i förvirring biter personal eller ägare.

Behöver jag ha en munkorg till min hund?

Munkorg används i regel i förebyggande syfte för att förhindra att skador ska uppstå. En del hundar behöver egentligen inte munkorg men den kan ändå ha en positiv inverkan på hunden som kan bli lugnare bara korgen kommer på.

Hos veterinär finns det alltid munkorgar att låna om man inte tar med sig en egen. Jag kan rekommendera att man tar med en egen. Dels för att man har haft möjlighet att vänja in hunden med just den modellen av munkorg plus att den är inställd på ens egna hund så att man inte behöver krångla med att justera banden i kanske en redan stressad situation.

Det går då att i förväg se till att hunden tycker att munkorgen är något trevligt och tryggt och hunden kan förknippa sin munkorg med belöning. Att vänja hunden med munkorg är bara positivt. Om hunden första gången ska använda en munkorg när den är hos veterinären och är rädd eller har ont så kan den obehagliga upplevelsen sitta i under lång tid framöver och hunden kan förknippa hela situationen till att det är obehagligt att gå till veterinären och det är obehagligt med munkorg. En sådan situation vill jag helst försöka undvika.

Att tänka på innan köp av munkorg till din hund

Innan du köper en munkorg är det bra om du tänker över i vilka situationer du kan tänkas behöva använda den, detta för att veta vilken typ av munkorg som du behöver. Steg två är att prova ut en munkorg som passar din hund. En munkorg som är för stor eller för liten fyller inte sitt syfte.