Små hundraser

Chihuahua i ett knä

Det finns många små hundraser i världen och det kan vara svårt att veta vad man ska välja för hundras. Här kommer det finnas fakta om små hundar för att hjälpa dig att välja rätt hund.

Ömtåliga men starka

Att ha en hund är ungefär lika oberoende av storlek men det finns dock några saker man bör tänka på när man skaffar en liten hund. Små hundar är känsliga och därför ska man undvika hårdhänt hantering då de kan skadas eller bli aggressiva, och man bör inte heller låta hunden vara själv med små barn. De bör heller inte gå i trappor själv som valp, bär den tills den vuxit till sig lite. Viktigt är också att inte dalta med den, även om den är liten och ser ömtålig ut så är de starkare och tuffare än vad man kan tro.

Ett bra exempel är att se till att ”miljöträna” din hund, det vill säga åk buss med hunden, låt den träffa andra hundar (även större hundar men var försiktig till en början så att den lilla hunden inte skadar sig), gå runt i stora folksamlingar och så vidare så att hunden vänjer sig och inte blir rädd för dessa saker.

Skälliga hundar

Små hundraser har, enligt många, en tendens till att skälla mer än större raser, framför allt om de är ovana vid olika situationer eller helt enkelt för att de vill vakta sitt hem. Vad som då är viktigt i dessa lägen, är att uppfostra hunden och börja tidigt. Uppfostras den inte ordentligt är chansen tyvärr större att hunden kan börja skälla.

Välja hundras

Att välja hundras kan vara svårt därför är det viktigt att du vet vad du är ute efter. Det första du bör tänka på är vilket temperament du vill att hunden ska ha. Vill du att hunden ska vara en lättlärd och klok hund som kräver mycket stimulans så kan en Foxterrier vara något för dig. Detta kräver dock mycket tid och energi för att ta hand om hunden och om man vill ha en lugnare hund som inte kräver lika mycket träning, kan en Fransk bulldog vara en bra idé. Dessa behöver inte rastas lika mycket men har ett snällt lynne som passar perfekt till småbarnsfamiljen. Den kräver inga långa promenader och trivs med att vara inomhus, gärna i knät om den får! Så är du ute efter en knähund som inte kräver mycket rastning är denna hund den rätta.

Små hundar brukar vanligtvis bli äldre än större hundraser vilket gör att man kan få några extra år av kärlek med hund. De blir oftast mellan 12-15 år gamla, men detta varierar också från hundras till hundras, större hundar brukar bli 9-13 år gamla.

Ta hand om hunden rätt

För att ge hunden bästa möjliga tillvaro är det viktigt att ha läst på om hundrasen innan och att man är beredd på att hela ens liv kommer att förändras. Små hundraser behöver i regel inte lika långa promenader som en större och mer aktiv hund behöver, men även små hundar måste rastas! Det är också viktigt att läsa på om vilka sjukdomar som är vanliga så att du får hem en frisk hund och inte en sjuk.