Test av det rejäla klösträdet Natural Paradise Magnolia XL

Klösträd Natural Paradise XL Premium Edition

Klösträdet med det långa namnet Natural Paradise Magnolia XL är ett rejält klösträd för de lite större katterna. Vi kikade runt länge och väl innan vi bestämde oss för att köpa just detta klösträdet.

Vi har en Maine Coon som snart är två år gammal – Omega. Hon är inte jättestor ännu men eftersom Maine Coons brukar växa under närmare fem år och med tiden bli ganska stora katter så ville vi ha ett klösträd som var tillräckligt stort och stabilt. Vi ville dessutom har ett fristående klösträd för att enkelt kunna flytta runt det vid behov.

Vi beställde klösträdet från ZooPlus och fick leverans efter cirka en vecka. Trädet känns gediget och materialet håller en hög och bra kvalitet.

Att montera klösträdet var förhållandevis enkelt och det medföljer en enklare bruksanvisning. De runda delarna har inbyggda större skruvar av typen bultar och skruvas enkelt ihop med varandra. Är man bara lite noga och skruvar i rätt delar med varandra så går det snabbt att få ihop trädet.

Hur stabilt är då klösträdet? Jo, det är absolut tillräckligt stabilt för vår katt utan att vi har fäst klösträdet i något utan det står helt fritt. När katten hoppar upp på den högsta platån (som hon använder mest) så låter det lite då plattan lättar något från golvet då hon hoppar från avsatsen under men det är ingen risk att det välter. Vill man stabilisera det ytterligare så rekommenderas att man fäster det i vägg eller tak, dock följer det inte med något sådant fäste så det får man lösa på eget sätt isåfall. Om man ska placera det permanent så borde det vara en möjlighet att fästa ytterkanterna av plattan i golvet för ytterligare stabilitet.

Plattan som klösträdet står på har fyra små platsfötter under sig vilket gör att klösträdet går lätt att flytta runt samtidigt som det är skonsamt mot golvet.

Ett snyggt och stilrent klösträd

En utmaning för oss som har katter och samtidigt är intresserade av heminredning och design är att det ibland kan vara svårt att kombinera dessa båda intressen. Dels för att katter ibland gärna vill använda (dyra) designmöbler för att klösa på, vilket är en del av deras naturliga beteende – dels för att möbler avsedda för katter inte ofta är designade för att passa in tillsamammans med vanliga möbler.

Klösträdet från Natural Paradise är dock förhållandevis stilrent, särskilt om man väljer creme-färgat då det blir mer enhetligt i färg och inte sticker ut lika mycket. Då vårt klösträd står i vardagsrummet och ska samsas med annan inredning som soffor från Bolia och möbler från Swedese så var det viktigt för oss att klösträdet är snyggt och inte tar för mycket fokus från den övriga inredningen.

Visst sticker ett stort creme-färgat klösträd ut lite från den annars gråa, vita och svarta inredningen men det kunde varit värre… 🙂