Bästa kaninmaten till din lurviga kompis

Bästa kaninmaten

Att hitta den bästa kaninmaten handlar om att hitta maten som bäst matchar kaninens behov. Billiga foder uppfyller ofta våra näringsmässiga krav.

Vad äter kaniner?

Kaniner äter mestadels hö eller gräs. Detta bör kombineras med torrfoder, färska frukter och grönsaker. Kaninen ska även ha tillgång till en saltsten, en tuggleksak och så klart alltid rent vatten.

Kaniner äter mestadels hö och gräs

Eftersom kaninen i naturen får majoriteten av näringen från gräs brukar kaninägare basera majoriteten av kaninens näringsintag på hö. Det är enkelt, bra och nyttigt.

Vi rekommenderar att du beställer bra och billigt hö från en pålitlig leverantör. Därför rekommenderar vi Vilmie ängshö på zooplus då det innehåller vad nyttigt hö ska innehålla. Det är också mycket prisvärt.

Det är viktigt att du byter ut höet dagligen. Annars kan det få hälsomässiga konsekvenser. Du lär dig efter ett tag hur mycket du måste lägga ut för att kaninen ska må bra.

Ge inte kaninen för mycket torrfoder

Många kaninägare vet inte om hur enkelt det är att skaffa högkvalitativt hö som och är väldigt billigt som det vi rekommenderade ovan till exempel. Därför ger man kaninen för lite hö och för mycket torrfoder.

När det kommer till torrfoder till kaniner finns det två viktiga saker att tänka på:

  1. Ge inte för mycket. Hö (eller gräs/maskrosblad) är bättre.
  2. Ge kaninen bra pellets. Inte en blandning av stora mängder grönsaker och annat. Det blir lättare för dig att hålla koll på vad kaninen får i sig då.

Generellt sätt är hö bättre på det sättet att du inte riskerar att försämra kaninens tänder på samma sätt. Däremot kan bra torrfoder i begränsad mängd vara bra för kaninen. En varierad kost är nästan alltid bra.

När det kommer till pellets rekommenderar vi Versele-Laga Crispy Pellets då man får en hel del för inte så mycket pengar. Det är också omtyckt enligt omdöme.

Tänk på som vi skrev innan, kaninens foder och näringsintag i helhet ska mestadels komma från hö. Inte från pellets eller grönsaker. Däremot kan pellets vara ett bra komplement som vi till och med kan rekommendera, men bara som komplement.

Färska grönsaker gör kaninen gott

Vi har alla sätt gulliga bilder med kaniner ätandes på olika grönsaker som finns i hemmet. Mycket av det vi har i hemmet i form av grönsaker är också nyttigt för kaninen vilket gör det praktiskt men också kul att kunna mata kaninen med något du äter själv.

Maskrosblad är ett bra exempel på en grönsak som kaninen gillar och samtidigt är nyttig för denna. Mycket går så klart bra, tänk på att frukter kan innehålla stora mängder socker. Grönsaker gör det oftast inte. Skulle du vara osäker kan du alltid Googla.

Det är alltså viktigt att kaninen inte får i sig för mycket socker. Inte bara för att socker i sig är onyttigt för kroppen och kan påverka blodsocker drastiskt men också för att kaninens tänder som vi tidigare nämnt är rätt känsliga.

Du måste alltså vara noga med hur mycket socker du ger din kanin. Frukt med stora mängder socker är onödigt men sluta inte ge din kanin grönsaker bara för att dem innehåller lite socker. Grönsaker i viss mängd är nyttigt för kaninen.

Vi har ingen rekommendation på hur mycket frukt din kanin bör få i sig eftersom vi generellt tycker att frukt till en kanin är en dålig idé. Däremot tycker vi att du bör ge din kanin ungefär 250 g bladgrönsaker per kilo kroppsvikt. Att det alltid är 250 g är inte jätteviktigt. Någon dag kanske det är mer och någon annan dag lite mindre. Det kan dock vara skönt att ha något att gå efter.

Efter ett tag lär du dig ungefär hur mycket det är i form av olika nyttiga grönsaker för kaninen och behöver inte oroa dig kring mängder eller så.

Har du inte vägt din kanin nyligen, gör det. Fler mått nedan kommer alla att ha och göra med kaninens kroppsvikt.

Detta rekommenderar vi att du ger din kanin per dag

Vi rekommenderar alltså ungefär 250 g bladgrönsaker per gram och dag för din gnagare.

När det kommer till hö gäller det ofta att inte snåla. Ge din kanin ungefär lika mycket som den är stor. Använd gärna en form av behållare så att du slipper lägga mycket tid på att städa buren. Det är nämligen så att hö bör bytas ut dagligen. Efter ett tag lär du dig ungefär hur mycket hö din kanin vill ha.

När det kommer till pellets skulle vi inte rekommendera mer än en matsked per kg kroppsvikt. Det är nämligen så att många kaniner föredrar att äta sig mätta på pellets, även om höet är att föredra för dess hälsa.