Tips och råd när du ska skaffa kanin

Att skaffa kanin är det många som drömmer om, speciellt i ung ålder. Det finns dock en del saker att tänka på innan man köper en kanin.
En ljusbrun kanin

Att skaffa kanin är det många som drömmer om, speciellt i ung ålder. Det finns dock en del saker att tänka på innan man köper en kanin. Det är viktigt att tänka på att en kanin kan leva mycket länge och att det kommer att vara en vän som man har i cirka 10 år fram över. Detta innebär att man måste tänka en längre tid framåt i tiden innan man köper en kanin.

Väldigt ofta är det yngre barn som vill ha en kanin och då är det upp till föräldrarna att säga ja eller nej. Det är kanske inte det lättaste att neka sitt barn en kanin men det är viktigt att göra detta om man inte tror att barnet kommer att ha ett intresse för kaninen under en längre tid. En kanin behöver omsorg under hela sitt liv och den kräver att man tar hand om den flera timmar per dag.

Bra att ha hemma när du skaffar kanin

När man bestämt sig för att köpa en kanin och slutligen köpt en är det bra att införskaffa en del saker till hemmet, innan man hämtar upp kaninen. Det är väldigt viktigt att köpa hem foder till kaninen. En kanins huvudsakliga kost är hö och således ska deras dagsintag av foder till största del bestå av detta. Höet hjälper även kaninen att hålla sina tänder friska och fina. Dock kan det bli enformigt för kaninen att endast äta hö som foder. Då kan man ge kaninen lite pinnar och bladgrönsaker, därför är det även bra att köpa hem detta direkt. Observera att man inte ska ge kaninen för mycket grönsaker då den kan bli dålig av det, ge det då och då istället och låt det fungera som godis.

För att kaninen ska kunna njuta av sin mat krävs det att man införskaffar en matskål till den. Denna skål får väldigt gärna vara hållbar och lätt att rengöra. Kaninen behöver även kunna ha något att dricka ur, då den behöver vätska. Här finns det två alternativ att välja mellan, antingen väljer man att införskaffa en vattenskål eller en vattenflaska. Det är dock rekommenderat att välja det sist nämnda alternativet, vattenflaska, då detta är det mest hygieniska.

Boende till kanin

En del väljer att ha sin kanin ute medan andra väljer att ha den inne. Oavsett är det viktigt att ha ett bra boende för kaninen. Det är viktigt att tänka på att buren inte ska vara för liten och den får väldigt gärna vara så stor som möjligt. Kaniner gillar att ha plats att röra sig på. Det finns regelverk som reglerar hur stor en kaninbur måste vara och detta regelverk nämner att en kanin även behöver ha en sitthylla i sin bur. Denna sitthylla kan exempelvis vara en låda eller ett hustak som kaninen lätt kan hoppa upp och sitta på.

Det viktigaste är dock att man köper en så pass stor bur att kaninen har möjlighet att röra sig i buren. Kaninen ska kunna skutta omkring, leka och gömma sig utan problem. Ett tips kan vara att sätta in ett hus i buren som kaninen både kan vara inuti och ovanpå. Kaniner gillar även att gräva, lägg in en hög halm som den kan busa i.

Andra saker som kan vara bra att ha när du skaffar kanin

Det är även en rekommendation att köpa en sele och ett koppel till kaninen. Detta gör att man kan ta ut kaninen i trädgården på en skön promenad eller bara låta den skutta fritt i det sköna gräset. Kaninen uppskattar sådant väldigt mycket.

Tänk även på att inkludera saker som kaninen kan aktivera sig med i sin bur. Exempelvis kan man lägga in en tunnel, låt fantasin flöda och skapa ett bra hem för kaninen där den kan leka och aktivera sig utan problem.