Vad äter marsvin och vilken är den bästa marsvinsmaten?

Bästa marsvinsmaten

Det bästa fodret och allmänt den bästa maten för just ditt marsvin kan vara lite krångligt att hitta. Vi förklarar och guidar dig om allt du behöver veta kring bra marsvinsmat.

Vad äter marsvin?

Precis som kaninmaten ska marsvinets äta ungefär 80 procent hö. Utöver höet ska marsvin få i sig kraftfoder och grönsaker. Glöm inte att höet ska bytas dagligen. Vanligt hö, gräs eller ogräs innehåller också mycket låga halter socker.

Marsvinsmaten ska mestadels bestå av hö

Marsvinets kost ska till största del bestå av hö. Det är eftersom att det är så mångsidigt. Ditt marsvin kan inte bara äta av höet utan även använda det som underlag. Man brukar säga att ungefär 80% av marsvinets mat ska bestå av hö, resterande 20% av grönsaker.

Det är också väldigt näringsrikt och innehåller låga mängder socker. Det innehåller nästan allt ditt marsvin behöver. Det finns dock en del att tänka på även om det är väldigt enkelt.

För det första finns det olika typer av hö, en del riktigt bra och en del direkt skadliga. Sedan finns det hygienkonsekvenser med att inte byta dagligen.

Ängshö är det bästa höet

Vi rekommenderar tenderar att ofta rekommendera just ängshö. Det är en form av hö som är både näringsrik men också ofarlig för marsvinet. Det är så länge det är i bra skick.

När det kommer till hö och just ängshö brukar vi rekommendera Vilmie ängshö på zooplus eftersom det fått bra omdömen men också eftersom det är relativt billigt.

Tecken på att ditt hö skulle vara dåligt som du gärna får kolla innan du matar ditt marsvin kan vara mögel på höet men också om det dammar, det tyder på gammalt hö.

Hösilage är farligt för ditt marsvin

Bara för att förtydliga att typen av hö är viktig och inte något vi skriver om för att få dig att köpa något dyrt som du inte behöver kan vi ge ett exempel på hö som faktiskt kan skada ditt marsvin. Det är farligt eftersom att det är syrligt, vilket kan orsaka sår i marsvinets mungipa som gör mycket ont. Också eftersom det kan innehålla bakterier som är farliga för många djur.

Hästar brukar till exempel äta hösilage men sanningen är att dem blir vaccinerade för att klara av bakterierna. För marsvin är det mer optimalt att ge ett högkvalitativt ängshö. Vi rekommenderar Vilmie ängshö.

Höet måste bytas ut dagligen

Eftersom att höet är så centralt i marsvinets näring är det viktigt att det är fräscht. Det kräver att du byter ut höet en gång om dagen. Det är nämligen så att att när du byter ut höet renar du samtidigt buren från annat som avföring och fräschar upp buren i allmänhet.

Tänk på att lägga in tillräckligt mycket hö så att det täcker botten på buren, och helst att det är rätt täckande även nästa dag när ditt marsvin ätit av det. Däremot är det onödigt att det är ett tjockt lager av ängshö liggandes på botten som du tvingas slänga varje dag.

Grönsaker för C-vitaminer

Pellets är bra och kommer ofta med extra C-Vitamin då det är absolut nödvändigt för att marsvinet ska må bra. Tyvärr innehåller sällan tillräckligt mycket C-Vitamin för att marsvinet ska få det den behöver och må så bra som den kan må.

Det finns dock som tur är alternativ. Även om vi tycker pellets är ett bra komplement till ängshö finns det ytterligare ett komplement till pellets. Nämligen färska grönsaker.

Grönsaker innehåller i regel hög mängd C-Vitamin och låg mängd socker vilket är perfekt för ditt marsvin. Det skiljer sig såklart mellan grönsaker hur mycket C-Vitamin det innehåller och hur låg mängd socker det innehåller.

Notera att frukt i regel innehåller mycket mer socker och bör därför strikt begränsas. Skulle du vara osäker kring om grönsaken eller frukten du funderar på att ge ditt marsvin innehåller C-Vitamin eller socker kan du googla grönsaken eller fruktens namn.

Pellets kan komplettera

När det kommer till kraftfoder, välj pellets. Andra fröblandningar är ofta problematiska. Ofta är dem för sura vilket påverkar marsvinets mungipa och kan göra den sårig.

Annars innehåller dem ofta höga halter socker, ibland från frukt men socker oavsett. Det är inte heller att rekommendera för marsvin.

När det kommer till marsvinspellets rekommenderar vi Versele-Laga Complete Cavia eftersom det är en av få pellets gjorda specifikt för marsvin som vi hittat. Glöm inte att komplettera det med Vilmie ängshö.

Pellets är komplement och ska inte ges för mycket av. Skulle ditt marsvin verka hungrig, testa att ge lite mer pellets men mestadels mer hö. Skulle ditt marsvin istället vara överviktig, ge den samma mängd hö men lite mindre pellets.

Tänk på att bara för att en grönsak inte innehåller stora mängder C-Vitamin är det fritt fram att ge till marsvinet. Undvik dock höga sockerhalter.

Skulle du vara osäker kring om grönsaken i fråga kan vara farlig för marsvinet av andra anledningar är det också bara att Googla.