Skaffa hund som barnfamilj – viktiga saker att tänka på

Hund och barn

Det finns många fall där barn och hundar passar ihop väldigt bra. Hundar är kända för att vara människans bästa och mest lojala vän. Dock är det viktigt att tänka på att alla hundraser inte går ihop med barn, småbarn framför allt. Oavsett om man har barn eller inte är det ingen säkerhet att en viss hundras kommer att fungera bra i ens familj. Anledningen till detta är att varje hund är unik. Dock finns det vissa hundraser som sägs vara mer kända än andra för att gå ihop med barn, därför är det en bra start att börja leta efter rätt hund bland dessa raser.

Trots att en del säger att det finns de hundraser som är mer barnvänliga menar andra att detta inte är fallet. De menar att alla hundraser kan gå ihop med barn, valpar som vuxna hundar. Anledningen till detta är att hunden endast måste lära sig att umgås med barn och vänja sig vid dem.

Vuxna måste ta ansvar när man skaffar hund

Trots att hunden vant sig vid barnet eller barnen är det den vuxna familjemedlemmens ansvar att hålla koll så att barnet behandlar hunden bra. Ett litet barn förstår inte att det inte är okej att nypa en hund eller att dra den i örat, här är det den vuxnas ansvar att tillrättavisa barnet.

Det finns några enkla regler som man bör följa och den ena regeln är att små barn inte bör lämnas ensamma med hunden. En annan regel är att hunden alltid ska ha möjlighet att kunna gå undan och vila sig samt vara ifred. Sist men inte minst är en regel att när hunden ligger och sover på sin sovplats ska den inte störas.

Att tänka på när man skaffar hund

Det är viktigt att tänka på att en hund tar mycket tid innan man bestämmer sig för att man ska köpa en hund. Detta gör att det är viktigt att tänka efter noggrant att man verkligen har tid att ta hand om en hund och ett litet barn samtidigt. En annan sak som är viktig att tänka på är att ens barns intresse för hunden kan gå upp och ner. Inte förrän barnet är tonåring kan man som förälder lägga det mesta ansvaret på barnet. Kom dock ihåg att du som vuxen alltid måste ta en del ansvar.

Tänk även på att olika hundraser kräver olika aktiviteter. En del hundar kräver väldigt långa promenader och mycket aktivitet medan andra inte kräver lika mycket. Som barn, oavsett ålder, kan det vara svårt att förstå hur mycket jobb det krävs för att hålla hunden frisk och aktiv.

Barnvänliga raser när man skaffar hund

Trots att en del människor menar att det inte finns specifika hundraser som går ihop med barn så finns det ändå några raser som är kända för att lätt kunna anpassa och vänja sig vid barn. En av dessa raserna är golden retriever och anledningen till att denna ras ofta går ihop med barn är att den är väldigt accepterande och tålig. Som förälder kan det även vara skönt att äga en golden retriver då de är väldigt lugna. Oftast behöver man inte oroa sig för att denna hundras kommer göra extra oväsen på morgonen.

En annan hundras som brukar acceptera barn är labrador retriver, detta är en hund som är lätt att träna och få rumsren. Detta är även en hundras som snabbt lär sig reglerna som finns i huset. Hundrasen älskar att leka och busa, vilket brukar uppskattas av både barn och vuxna.

Det finns många raser att rekommendera men sista som kommer att nämnas här är hundrasen Newfoundland. Detta är en väldigt stor hund som oftast brukar jämföras med att vara en stor nallebjörn. Fördelen med Newfoundland är att det är en väldigt lugn hundras som inte kommer att vara aggressiv mot varken dig, övriga familjemedlemmar eller andra hundar.

Dock är det alltid viktigt att ta hänsyn till ens egna familjesituation när man köper hund.