Skaffa hund – det här ska du tänka på!

Hundvalp i händer

Planerar du eller familjen att skaffa hund kommer du att få ett troget husdjur som kommer att sprida massor av glädje i hemmet. En hund blir snabbt en sann familjevän som kommer att ge alla i familjen massor av kärlek och uppmärksamhet. En hund kommer också att bidra till att familjen får ett aktivare friluftsliv vilket innebär mer tid ute i friska luften, motion och ett allmänt bättre hälsotillstånd. Det är känt att personer som har en hund lever längre än personer som lever ensamma. Detta beror till stor del på att en hund aktiverar sin ägare mer men också ger sin ägare rutiner, ett ansvar och många glädjestunder.

När man ska skaffa hund krävs det att man planerar sitt köp av en hund. Det är många saker man behöver tänka på samtidigt som en hund också kommer att bidra till att förändra familjens livssituation. Man kan jämföra att skaffa hund med att skaffa barn då en hund den första tiden också kräver mycket uppmärksamhet och också att man ordnar med en del praktiska saker. Precis som med barn kommer även en hund påverka familjens möjligheter att göra saker i framtiden, vilket också är något som man behöver ha med i beräkningarna då man planerar att skaffa hund.

Hunden är sedan länge människans bästa vän enligt många. Den kan göra oss glada när vi är ledsna genom att trösta på sitt alldeles eget sätt. Hundar återfinns hos både civila och yrkesmässiga hundägare. Hundar har till exempel ett mycket utvecklat luktsinne, vilket såväl polisen som tullen tagit fasta på när de tagit hjälp av hundar.

Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när man skaffar hund i allmänhet och sin första hund i synnerhet.

Planera sitt köp av hund

När man diskuterar att skaffa hund med sin partner och inom familjen behöver man prata igenom om man ska köpa en valp eller adoptera en fullvuxen hund. Att köpa en valp är det vanligaste eftersom man gärna vill ha en familjemedlem som växer upp med familjen. Att adoptera en fullvuxen hund är vanligare om man inte har tiden som krävs eller möjligheten att ta hand om en valp men ändå vill ha en hund som sällskap.

Det tar cirka ett år att uppfostra och anpassa en valp till familjens livssituation och under den tiden bör man inte lämna bort sin hund till ett hunddagis. Det innebär att om man köper en valp kommer man att ha en del förpliktelser mot sin hund under det första året som gör att man kan behöva ändra sin livsstil under den perioden.

Det första man bör göra som blivande hundägare är att noggrant planera sitt liv efter hunden. Hunden kräver väldigt mycket tid i anspråk, den ska matas, rastas och lekas med dagligen. Oavsett väder och vind ska hunden få möjlighet att rastas och utföra sina kroppsliga behov. Du som hundägare ska plocka upp avföringen som hunden lämnar efter sig, det resulterar annars i böter i en del kommuner. Ändamålsenliga hundbajspåsar finns det gott om idag och soptunnor är inga problem att hitta inne i stadskärnor eller vid friluftsområden.

Du som hundägare måste se till att ditt jobbschema tillåter en hund. I den bästa av världar kan chefen ge tillstånd att du får ha med dig hunden inne på jobbet, men det är totalförbjudet på exempelvis sjukhus eller skolor. Du måste också vara medveten om att alla butiker inte tillåter hundar på insidan, var därför alltid beredd på att lämna hunden kopplad till något utanför butiken. I ditt hem kan du förbereda för hundens ankomst genom att ge den en hundkoja, en matskål och en vattenskål/vattenfontän. Ge den ett namn som du trivs med och se till att hunden har en bra försäkring.

Inför hundköpet

När man ska skaffa en valp bör man ta reda på så mycket information som möjligt om den hundras som man vill ha. Information kan man bland annat hitta på Internet där man också kan läsa om hur andra som har samma hundras uppfattar sina hundar. Information kan man också finna i böcker och filmer.

När man ska köpa en valp ska man alltid välja att köpa sin hund hos en seriös hunduppfödare. Information om seriösa hunduppfödare kan man få från Svenska kennelklubben som har ett register över godkända kennlar i Sverige. Man kan besöka en kennel för att dels se hur hundarna uppför sig och hur de kommer att se ut som vuxna. Här kan man också ställa frågor som man undrar över som exempelvis hundarnas kost, träning, hundarnas egenskaper och mycket annat. När man väl har bestämt sig för att köpa en valp kommer man också att få besvara en del frågor eftersom hunduppfödaren vill veta att den valp den säljer kommer att hamna i en bra miljö där den kommer att bli väl omhändertagen och trivas.

Vid köp av en valp är det viktigt att det upprättas ett köpeavtal som tydligt talar om vem som är ägare av hunden. Det ska också följa med ett registreringsbevis och ett friskintyg från en veterinär som inte är äldre än 7 dagar. Valpen ska också vara id-märkt så att den kan identifieras om den kommer på avvägar eller blir stulen. Efter att köpet är klart bör du omgående teckna en hundförsäkring som täcker upp kostnader för skador eller om hunden blir sjuk.

Det går också att köpa en importerad hund dock kräver det mer administration samtidigt som det inte alltid är enkelt att spåra hundens ursprung. Välj därför att alltid köpa din hund från en godkänd kennel som du också kan besöka för att se hur hundens uppväxt har varit.

Vad kostar det att ha en hund

Att ha en hund kostar en del pengar varje år och är också något som man bör ta i beaktan när man planerar att skaffa hund. En hund behöver hundfoder och vitaminer. Den ska vaccineras och försäkras och därutöver tillkommer också kostnader för så kallade avfallspåsar och en del tillbehör. Första året blir mest kostsamt, vilket också till stor del beror på inköpspriset för hunden och anskaffandet av de första tillbehören.

Nedan följer en schablonkalkyl över de kostnader som man behöver betala under det första året för en större hund.

BeskrivningKostnad
Inköp av hund15 000 kronor
Vaccinationer500 kronor
Koppel, matskål m.m. 300 kronor
Hundmat, foder7 000 kronor
Avfallspåsar300 kronor
Försäkring3 000 kronor

Totalt kommer kostnaderna för det första året att vara cirka 26 100 kronor, vilket också inkluderar det pris som man har betalat för hunden. Därefter kommer de löpande kostnaderna att ligga på drygt 10 000 kronor per år. Utöver det tillkommer eventuellt kostnader för hårvård, hunddagis, hundkurser och hundleksaker, vilket kan trissa upp priset med ytterligare några tusenlappar per år. Bor man i villa kanske man också vill bygga en hundgård där hunden kan springa fritt på dagarna så att den inte springer iväg ut på vägen. Då tillkommer ytterligare kostnader för den investeringen.

Att inneha hund kostar en del pengar vilket kräver att man har en ekonomi så att man kan ta hand om sin hund på ett bra sätt. Sammantaget hamnar totalkostnaden för hundens drift på i genomsnitt 1 000 kronor per månad för en stor hund och cirka 500-700 kronor per månad för en mindre eller mellanstor hund.

Att äga en hund är dyrt i jämförelse med en bondkatt eller en hamster. Den är dock inte lika dyr som vad en häst kostar att sköta. Det som främst kostar pengar är själva tillsynen av hunden. Hunden måste tillses varje dygn, vilket gör att du måste betala någon som kan ta hand om hunden åt dig medan du reser iväg. Vill man åka utomlands i två veckor är det bara bökigt att ta med sig hunden och samtidigt kan man få ett avbräck från att konstant ta hand om den.

Andra saker som kostar mycket pengar är djurförsäkringar, burar, koppel, hundmat, olika föreningsavgifter med mera. Det är alltid bra att ha en trygg livssituation med fast inkomst när man äger en hund. Oväntade utgifter kommer alltid och även av att äga en hund.

Försäkringar och veterinärvård

När man har hund behöver man också skaffa en bra hundförsäkring så att hunden är försäkrad om den skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk. Utan försäkring kan kostnaderna för en hunds sjukvård hamna på 10 000-tals kronor vilket kan vara en kostnad som inte alla klarar av vilket kan leda till att man istället tvingas avliva sin hund. Därför är det viktigt att man har en bra hundförsäkring som täcker upp kostnaderna för sjukvård.

En hundförsäkring bör innehålla sjukvård vid olycksfall eller sjukdom, tandvård och livförsäkring. En hundförsäkring ger ersättning för kostnader som man har för hundens sjukvård, mediciner och förband. Livförsäkringen ger ersättning, oftast motsvarande inköpspriset, ifall ens hund dör i en olycka eller behöver avlivas. Hos vissa försäkringsbolag får man också ersättning genom livförsäkringen om ens hund kommer bort.

Man bör också ha en försäkring som täcker upp för dolda fel, vilket man kan ha om man försäkrar sin hund före den är 12-16 veckor gammal. Det betyder att man får ersättning för sjukvård som avser dolda fel som inte går att upptäcka förrän hunden börjar växa. För jakthundar kan man komplettera med försäkringar som ger ersättning om hunden utsätts för en jaktolycka eller skadas av vilt.

Om hunden åsamkar andra skador eller skadar annans egendom så är det ansvarsförsäkringen som ingår i hemförsäkringen som träder in. Dock gäller att hundägaren har ett fullständigt ansvar för sin hund och även för att hunden inte kan springa lös på gatorna där den kan skada personer eller egendom.

Priset för en hundförsäkring skiljer sig åt beroende på vad hunden är för ras, ålder, var man är bosatt, var hunden används för och mycket annat. Normalt ligger försäkringspremien för en komplett hundförsäkring på mellan 2 000 upp till 3 000 kronor per år.

Tillbehör för en hund

När man köper en hund behöver man skaffa en del tillbehör så att man kan ta hand om hunden. Bland annat behöver man köpa ett koppel som man använder då man är ute och går med hunden. För valpar och yngre hundar bör man inte använda strypkoppel utan istället ett brett läderhalsband som sitter bekvämt och som inte skaver så att de skadar valpens hals. Så länge som hundarna är små så kan man lätt hålla emot då de drar och vill iväg.

För äldre, större hundar kan man använda så kallat strypkoppel som gör att hundarna lugnar ned sig då de känner att de får svårare att få luft. Med ett strypkoppel så kommer hunden med tiden att lära sig att inte dra iväg så hårt eftersom den då får svårt att få luft.

Det finns många olika koppel att välja mellan för sin hund. Så länge hunden är valp räcker det med ett kortare koppel på upp till 2 meter vilket innebär att hunden har viss frihet men samtidigt enkelt kan hållas tillbaka. Kortare koppel bör användas när man ska lära sin valp att gå i koppel. Med åren kan man köpa ett längre koppel, upp till 8-10 meter, som gör att hunden kan springa fritt mellan varven. Det finns koppel som man kan rulla ut till önskad längd vilket gör det enkelt att ge hunden mer utrymme men också att kunna hålla hunden kort då det behövs.

En hund behöver också en matskål och en vattenskål. Man kan förvisso använda sig av vanliga skålar men trevligast och mest hygieniskt blir det om hunden har sina egna matskålar att äta ur. Dessa matskålar har ofta ett bra stöd mot golvet så att hundarna inte välter skålen men också höga kanter så att maten inte skvätter runt då hunden äter.

Hunden behöver en liggplats där hunden kan vila och även sova på nätterna. Det finns ett flertal olika hundkorgar som man kan köpa där hundarna kan sova men det går också bra att man lägger ut en filt där hunden ska sova. Det är bra att hunden har en permanent sovplats där hunden vet att den kan ligga ostört, vanligtvis i hallen eller i köket.

Valpar behöver aktiveras och därför behöver man också skaffa en del hundleksaker som hunden kan leka med. Det finns olika gummileksaker som hunden kan tugga på då tänderna kliar men även bollar som man kan använda för att hunden ska springa och hämta dessa. Både valpar och äldre hundar behöver motion då de inte mår bra av att bara sova inomhus. Därför bör man ofta leka med sin hund så att den får röra på sig men också gå ut med hunden så ofta man kan.

Skaffa hund om man är allergisk

Oavsett vad både hundägare, uppfödare och annan information säger så finns det inga allergifria hundar. Alla hundar kan ge upphov till allergiska besvär för den som är allergisk mot hundar. Man uppskattar att cirka 20 procent av Sveriges befolkning är allergiska mot hundar. Vissa har lindriga besvär medan andra kan få mycket svåra besvär. Det finns dock möjlighet även för allergiker att skaffa hund men det kräver att man väljer rätt hund och att man genomför tester så att besvären från allergin inte överväger den glädje som det innebär att ha hund.

Många tror att det är hundens päls som orsakar allergi och att det därför är långhåriga hundar och inte korthåriga hundar som orsakar besvären som personer med allergi får. Det är också fel. Det är inte hundens päls som orsaker besvär utan de allergener som hunden har. Enligt forskning så är det inte heller hundens ras som avgör om man får besvär eller inte av hundens allergener utan det är helt individuellt för varje hund hur mycket allergener som den släpper ifrån sig. Det betyder att om man inte får besvär av sin egen pudel så kan man få besvär då man träffar grannes pudel, trots att de är av samma ras.

Man kan göra tester av hundarnas sex vanligaste allergener för att se vilka som ställer till med mest besvär. Det betyder att man kan testa en hund och sedan göra en test av den som är allergisk för att se hur den reagerar på just denna specifika hunds allergener. På så sätt kan man hitta en hund som även allergiker kan ha utan att behöva få besvär eller endast lindriga besvär.

Vill man som allergiker ända skaffa hund bör man genomföra tester enligt ovan för att kunna hitta den hund som ger minst besvär. Eftersom hundens allergener utsöndras genom huden och från hundens saliv bör man också vidta vissa åtgärder för att minska risken att drabbas av besvär. Bland annat bör man tvätta hundarna ofta med ett speciellt schampo, man bör inte låta hundarna sova i ens säng eller i soffan och man ska heller inte låta hundarna slicka en i ansiktet eller på händerna.

Välja hundras

I Sverige så finns det cirka 350 olika hundraser och rasvarianter varav en stor del är uppfödda genom kennlar i Sverige. Det finns också en hel del hundraser som är importerade från andra länder. Ska man importera sig egen hund bör man vara säker på att hunden är frisk, inte är stulen och att den kommer från en seriös kennel utomlands. Det krävs också en del extra administration för att köpa en hund från utlandet vilket gör att det rekommenderas att istället välja en hundras som är uppfödd på en svensk kennel.

Det finns flera hundratals hundraser att välja mellan, men de vanligaste i Sverige är labrador, schäfer, golden retriever med mera. Varje ras har sitt markanta beteende, och ett vanligt ordspråk lyder ”Liten hund skäller mest”. Det stämmer till stor del eftersom små hundar i allmänhet måste hävda sitt revir med hjälp av skällande. En stor hund har inte samma behov att hävda sitt revir eftersom den lätt kan jaga bort uppenbara inkräktare.

När man ska välja hundras behöver man se hur hunden ska passa in i sin egen livsstil. En stor hund kräver mer utrymme hemma, i bilen och på gatan. En stor hund är också fysiskt mycket stark vilket kräver att man själv har styrkan att kunna hålla emot och ta hand om hunden. En stor hund kräver också mer mat och mer motion än en mindre hund samtidigt som en stor hund också kan vara skrämmande för andra personer, främst de som är hundrädda.

En mellanstor hund är oftast mer livliga och vill gärna springa omkring i naturen. De flesta mellanstora hundarna har också många olika instinkter som är medfödda och som kräver att hunden behöver gräva i jorden, sniffa runt i omgivningarna eller springa efter vilt. En mellanstor hund är dock enklare att hantera och ta hand om än en stor hund.

De små hundraserna är ofta mycket populära hos äldre personer men även hos unga tjejer. En liten hund är ofta ganska aktiva och kan även upplevas som lite bitska. Dock är en liten hund enkel att ta hand om och även enkel att ta med då man ska ut och resa eller utföra olika ärenden. Mindre hundraser kräver inte lika mycket motion som större och mellanstora hundar.

Man bör också fundera på om man vill ha en långhårig hundras, vilket kräver mer arbete då det kommer till hundens hårvård, eller en korthårig hundras. Man bör också tänka på att i Sverige så har vi en kall vinterperiod vilket innebär att korthåriga hundar har mindre skydd mot kylan är långhåriga hundar.

Val av hundras är mycket personligt och individuellt eftersom vi alla gillar olika hundraser med olika egenskaper. Man bör dock vara noggrann då man väljer vilken hundras som man ska skaffa eftersom alla hundraser har just olika egenskaper, olika behov och kräver olika mycket omvårdnad.

De mest populäraste hundraserna i Sverige är Labrador, Golden retriever, Schäfer, Jämthund, Cocker spaniel, bulldogg och Shetländsk fårhund.

Att tänka på då man skaffar hund

När man ska skaffa hund är det några saker som man bör tänka på så att man köper en hund som man kommer att trivas med och där hunden också kommer att trivas med ens livsstil. Därför bör man tänka igenom sitt köp av en hund noggrant och även planera sitt köp eftersom en hund är någon man kommer att dela sitt liv med i många år framåt.

  • När du ska skaffa hund bör du välja en hund från en svensk, godkänd kennel så att du vet att hunden är uppfödd under bra förhållanden och är frisk. Genom Svenska kennelklubben kan du få information om kennlar i Sverige som föder upp hundar av den ras som du är intresserad av.
  • Tänk på att en hund kommer att bli som en familjemedlem som kommer att kräva tid, omvårdnad och uppmärksamhet. En hund behöver äta mat, få sjukvård, komma ut på promenader och kommer därigenom att dels begränsa din frihet men också att kosta en del pengar. Tänk noga igenom om du har möjlighet att ta hand om en hund ekonomiskt och även är beredd att försaka en del frihet för att kunna ta hand om hunden.
  • När du köper en valp ska det alltid medfölja ett friskintyg, ett registreringsbevis och valpen ska också vara id-märkt. Du ska också erhålla ett köpebevis som visar att du är ägare till hunden.
  • Innan du köper en hund bör du också tänka igenom om dina boendeförhållanden är tillräckligt bra för att även inhysa en hund. En hund tar plats i hemmet och behöver gå ut på promenader flera gånger per dag. Bor man i villa kan man bygga en egen hundgård där hunden kan vistas ute större delen av dagen. Den möjligheten har man inte om man bor i lägenhet.

Hundar är inte alltid kompatibla med andra husdjur

Många hundar är väldigt framfusiga av sig och lekfulla på ett sätt som inte alla andra djur uppskattar. En katt kan störa sig rejält på hundens framfart och dra sig undan eller till och med fysiskt attackera hunden. Att ha ett akvarium är på en höjd som hunden kan nå är inte alltid optimalt eftersom hunden då kan försöka fånga fiskar med näven.

Papegojor och undulater kan bli skrämda av hunden men en stor fördel är att de lätt kan flyga till ställen hunden inte når.

Det allra bästa om man villa ha en hund ihop med andra husdjur är att föra in hunden redan som valp i hemmet. Hunden får då en möjlighet att lära sig att inte störa de andra husdjuren medan de i sin tur inte skräms lika mycket av en valp som av en vuxen hund.