Vad kostar det att kastrera en katt?

Katt hos veterinär

Har du äntligen köpt den kattunge du drömt om sedan länge? Då har du säkert funderat över kastrering och vad priset för en sådan är. Vanligtvis är det personer med hankatter som är mest intresserade av kastrering men faktum är att det kan vara klokt att kastrera honkatter också om du inte tänker använda katten för avel.

Vanligtvis kostar det mellan 800 kr till 1 300 kr att kastrera en katt hos en veterinär. Att kastrera en katthane kostar mindre då ingreppet är enklare, ca 800 kr – 1 000 kr. Kostnaden för att kastrera en katthona brukar ligga på ca 1 300 kr.

Hur kastreringen sker är annorlunda beroende på om du har en honkatt eller hankatt då proceduren är mycket enklare på en hankatt. Därför är även priset lägre om du vill kastrera en hankatt. Priset för att kastrera en katt varierar också beroende på vilken klinik du väljer att genomföra operationen hos. Vi ska i vår artikel gå igenom mer om vad som avgör priset för kastreringen, varför du bör kastrera din katt och när det bör göras. Vi kommer beröra alla aspekter av kastrering av såväl han- som honkatter samt inne- och utekatter.

Så ligger priset för kastrering av din katt

Som vi nämnde ovan är priset för kastreringen beroende av ett antal olika faktorer. Det beror till exempel på vilken klinik du väljer, men även var den ligger. Veterinärer i storstäder har ofta dyrare pris än veterinärer på små orter. Var i landet du bor kan också påverka priset.

Priset beror också på vilket kön din katt har då ingreppet är mer invecklat på en honkatt än en hankatt. För en hankatt brukar kastreringen ligga på en kostnad runt 1 000 kronor medan kostnaden för kastration av en honkatt ligger på runt 1 300 kronor. Det kan alltid vare en bra idé att jämföra priserna hos olika kliniker i din närhet innan du bokar en tid.

När ska jag kastrera min katt?

Du kan inte kastrera en katt redan när den flyttar hem till dig, åtminstone inte om det är en kattunge på 12 veckor. Den lägsta rekommenderade åldern för kastrering av en katt i Sverige är fyra månader när det kommer till hankatter. Dock rekommenderar många veterinärkliniker att du väntar tills katten åtminstone är sex månader gammal – det gäller också för kastrering av honkatter.

Varför ska jag kastrera min katt?

Anledningarna till varför du bör kastrera din katt varierar beroende på om det är en hankatt eller honkatt. Att ha en okastrerad hankatt kan leda till otrevliga revirmarkeringar utanför kattlådan då hankatten kissar på saker för att markera sitt revir. Den här markeringen har är väldigt illaluktande. Hankatten kan också bli rastlös och periodvis kalla på honkatter, vägra att äta och slåss med andra hankatter om sitt revir.

En kastrerad hankatt är mycket lugnare och mer tillfreds med tillvaron än en okastrerad hankatt. Dessutom blir den kastrerade hankatten mindre aggressiv och du slipper dessutom de jobbiga, stinkande revirmarkeringarna. Sist men inte minst bidrar du inte till att oönskade kattungar föds om din hankatt vistas utomhus.

När det kommer till honkatter kan det också bli jobbigt att ha dem okastrerade. En okastrerad honkatt löper regelbundet vilket bland annat innebär att katten skriker, är rastlös, äter dåligt och även mår dåligt. Om din honkatt är utomhus utan att vara kastrerad är risken dessutom stor att hon kommer hem dräktig. Det kan ske redan när katten är sex månader och då är hon inte mogen att bli mamma. Av den anledningen bör du aldrig släppa ut en okastrerad honkatt om du inte kan ha uppsikt över den hela tiden.

En kastrerad honkatt är liksom en kastrerad hankatt mer harmonisk och lugn. Hon mår mycket bättre än om hon är okastrerad. Det finns även p-piller till katter men långvarig användning av sådana kan bland annat orsaka levercancer och livmoderinflammation hos katten. Dessutom kan pillerna kräkas upp utan din vetskap.

Skillnaden mellan kastrering och sterilisering av honkatt

Om du äger en honkatt har du kanske märkt att det både erbjuds kastrering och sterilisering av dem. Men vad är egentligen skillnaden? En sterilisering är ett mindre ingrepp där enbart äggledarna tas bort. Det innebär att din katt blir steril, men hon kommer ändå att löpa och ha sin könsdrift kvar.

Vid en kastrering tar veterinären bort både livmodern och äggstockarna bort. Det resulterar också i att katten blir steril, men utöver det kan den inte para sig och löper inte längre. Det är att föredra då din katt kommer att må bättre.

Hur går det till när en katt kastreras?

När du har hittat en veterinärklinik där du vill utföra ingreppet på din katt kommer du att få information om vad du ska tänka på innan kastreringen utförs. Vanligtvis ska katten vara nybadad och ren. Sedan ska din katt även vara fastande då den kommer att sövas under operationen.

Ovan nämnde vi vad som tas bort vid en kastrering av en honkatt. Om du kastrerar en hankatt görs enbart ett litet snitt som testiklarna avlägsnas ur, dock sker även det under sövning. När ingreppet är färdig väntar veterinären på att katten ska vakna upp och tittar sedan till den för att kontrollera att allt gått som det ska. Oftast kan du ta hem din katt kort tid därefter, vanligen samma dag.

Efter kastreringen

När du kommer hem med din katt kommer den troligtvis att vara väldigt trött, även om den kanske verkade pigg hos veterinären. Anledningen till det är att din katt känner sig trygg där hemma och därmed slappnar av. Det är viktigt att du låter din katt slappna av och vila ordentligt när den har kommit hem. Du behöver inte oroa dig över att den är trött utan det är helt normalt.

Kattunge i en transportbur
Efter en kastrering brukar katten vara trött och lite omtöcknad.

Katten ska inte heller äta efter operationen, hur länge det gäller får du information om av den veterinärkliniken du väljer. Du ska känna dig trygg med den klinik och veterinär du väljer att anlita så stirra dig inte bara blind på vad det kostar. Kolla gärna recensioner från tidigare kunder om du inte har besökt kliniken tidigare då de ofta kan vara till stor hjälp. Du vill ju att din lilla katt ska bli väl omhändertagen.

Du måste också kolla operationssåret för att se till att katten inte blöder från det. Såret ska kontrolleras varje dag tills det är helt läkt och det är viktigt att det inte ser svullet eller skadat ut. Vanligtvis har operationssåret stygn som faller av efter sig själv så att du inte behöver åka tillbaka till veterinären för att ta stygnen efter operationen.

Om din katt brukar vistas ute ska du inte låta den gå ut förrän tidigast fem dagar efter kastreringen för att undvika att operationssåret går upp eller att din katt inte kommer hem så att du kan kontrollera det.

Måste jag kastrera min utekatt?

Det finns i Sverige en relativt ny lag som innebär att du måste se till att dina katter inte fortplantar sig okontrollerat. Det behöver dock inte ske via kastrering, vilket du kan se under kategorin så sköter du din katt (jordbruksverket). Det finns med andra ord andra sätt att förhindra att dina katter förökar sig på när de vistas fritt ute.

Bland de exempel som ges är det första att kastrera din katt. Det är det säkraste sättet att förhindra oplanerade kattungar. Du kan också välja att hålla din katt inomhus under vissa perioder – alltså när risk för förökning föreligger. Det kan dock vara svårt att hålla reda på. Ett annat alternativ är att ha din katt i en inhägnad rastgård när den vistas ute. Du kan också välja att ge p-piller till din honkatt.

Den här nya lagen har tillkommit eftersom så många utekatter får kattungar som ingen vill ta hand om. Du som kattägare har en skyldighet att kontrollera att din katt inte förökar sig och det är du nu lagbunden att göra.

Finns det anledningar till att inte kastrera en katt?

Faktum är att det egentligen bara finns en god anledning till varför du ska välja att inte kastrera katten och det är om den ska användas i avel. Om du har en raskatt som du vill avla på är det inte förenligt med en kastration och då får du helt enkelt leva med allt vad det innebär att ha en okastrerad katt. Men om du inte har planer på att avla på din katt är det rekommenderat att du kastrerar den oavsett om det är en hon- eller hankatt.

Kastrering och övervikt

Energibehovet hos din katt förändras efter en kastrering – det blir hela 30 % lägre. På så sätt är det enklare för en kastrerad katt att dra på sig övervikt än vad det är för en okastrerad katt. 30 % är en hel del och av just den anledningen finns det en del saker du bör tänka på efter att du har kastrerat din katt.

Du kan sällan ha fri tillgång till mat för en kastrerad katt utan du måste anpassa fodermängden utifrån kattens nya energibehov. Det kan också vara läge att byta till ett foder med lägre energiinnehåll för att minska risken för att din katt blir överviktig. Det finns en del färskfoder till katt som innehåller en hög mängd protein och som kan hjälpa din kastrerade katt att hålla sig mätt och nöjd länge.

Fördelar med kastrering av din katt

Fördelarna med att kastrera katten är många och det är någonting som bör göras med alla katter som inte ska användas till avel. Många tror att en katt mår bäst av att vara okastrerad men det stämmer inte. Dessutom minskar det antalet hemlösa katter – vilka redan är runt 100 000 stycken i Sverige.

En stor fördel med en kastrering av katten är att flera oönskade beteenden försvinner efter kastreringen. Det kan vara riktigt jobbigt att ha både en okastrerad hankatt och en okastrerad honkatt vid parningstider. Oftast har de mycket ljud för sig, kan lämna urinmarkeringar och även vara borta under långa perioder. Dessutom gör kastreringen din katt lugnare och mindre stressad vilket är en win-win situation.

En annan fördel med kastrering av katt är att kastrerade katter tenderar att leva längre. Det beror till stor del på att katten håller sig närmare hemmet och inte bråkar med andra katter i samma utsträckning som när de är okastrerade. Kastrationen minskar även risken för könsbundna sjukdomar hos honkatter.

När du kastrerar din katt gör du både katten och dig själv en tjänst. För att inte tala om alla hemlösa katter som slipper bli till. Alla katter har rätt till tryggheten av ett hem och människor som bryr sig om dem. Genom att kastrera din katt tar du ett steg närmare det.

Fatta beslutet att kastrera din älskade katt

När det kommer till kastrering av en han- eller honkatt innebär det inte alls samma höga kostnader som när det handlar om kastrering av hundar. Det kostar runt 1 000 kronor till 1 500 kronor att kastrera katten vilket är väldigt överkomligt med tanke på alla fördelar det har. Det är ett enkelt ingrepp och du får hem din katt samma dag oavsett om det handlar om en hankatt eller honkatt.

En kastrering av katt leder mycket sällan till komplikationer – istället får du en mer harmonisk och hemmakär katt. Det höjer dessutom kattens livskvalitet. Om du inte tänker avla på din katt bör du överväga att kastrera den – både för din och kattens skull. Det gäller både om katten enbart vistas inne eller om den även vistas ute.

En okastrerad utekatt är ofta lättstressad, högljudd och aggressiv mot andra katter vilket inte är kul varken för dig eller dina grannar. Du bör därför alltid kastrera dina utekatter oberoende av deras kön.

Kastrering av katter är inte alls lika kontroversiellt som kastration av hundar så det är ett enkelt beslut att ta. Bland hundägare går åsikterna brett isär gällande ämnet men för kattägare är det smärtfritt och ingenting som leder till oönskade debatter. Om du fortfarande känner dig osäker om huruvida du vill kastrera katten eller inte kan det vara en god idé att kontakta en veterinär och diskutera det vidare.

Vi rekommenderar att alla som enbart ska ha katter som sällskap och inte till avel väljer att kastrera dem. Varför ska katten lida av stress när det inte är ett måste?