Dräktig katt – hur länge och vad ska man tänka på?

Dräktig siemes katt

När din katt är dräktig eller föder ungar finns det en del saker du bör tänka på. Vi går grundläggande igenom dessa, inklusive vikten av rätt kattmat.

Så vet du om din katt är dräktig

Du märker inte direkt på din katt om denna är dräktig eller inte från då att den är parad. Förändringarna som du kan se på katten och när dem syns beror lite på om honan tidigare haft ungar eller inte.

Har honan inte tidigare haft ungar bör förändringarna synas efter två eller tre veckor, skulle honan haft ungar tidigare kan du lägga på en vecka. Alltså tre till fyra veckor.

Vilka är då dessa förändringar? Jo, spenarna blir större och röda. Magen blir också större och katten tenderar därför att gå upp i vikt.

Ibland kan honan också må illa. Det kan vara ett tecken på att din honkatt är dräktig med kattungar.

Förändringar i kattens beteende

Den dräktiga honkatten kan visa en hel del förändringar i sitt beteende. En del förändras knappt alls. Det är väldigt individuellt. Nedan finns en lista på symtom på en dräktig hona:

  1. Att katten inte äter som vanligt
  2. Att katten spyr eller kräks mer än vanligt
  3. Att katten sover mer än vanligt
  4. Att katten går upp i vikt
  5. Andra generella beteende relaterade förändringar

Det är viktiga att notera att dessa bara är symtom som i vissa fall kan inträffa. Det är absolut inget som alltid inträffar när en katt är dräktig. Att en eller flera av symtomen ovan inträffar är dock väldigt vanligt.

Så länge är din katt dräktig

En katt är dräktig i ungefär 65 dygn. Man brukar säga att detta kan variera med ungefär en vecka beroende på omständigheterna.

Skulle det ha gått mer än någon vecka eller även lite mindre, säg 68 dagar eller mer kan det vara läge att kontakta en veterinär. Det finns nämligen en hög risk för dramatiska konsekvenser för både honan men också för ungarna.

Några dagar över 65 dygn (som är det normala) är alltså inga problem. När du känner att det gått lite mer än så och att du är lite orolig eller till och med kanske upplever ytterligare symtom av dem som nämndes ovan från honan bör du be en veterinär om hjälp.

Då får du transportera den dräktiga katten

En dräktig katt får inte transporteras över huvud taget 14 dagar före den beräknade förlossningen men inte heller 7 dagar efter nedkomsten. Under denna tiden är endast resor till veterinär tillåten.

Detta är för kattens bästa. Det är belastande för en honkatt, särskilt mot slutet. Därför är det viktigt att du gör ditt yttersta för att ge katten lugn och ro. Detta inkluderar att inte transportera den. Även innan 14 dagar så länge det inte är absolut nödvändigt.

Då får du sälja kattungen

Du får sälja din kattunge efter 12 veckor från det att den är föddes. Innan dess ska den inte separeras från sin mamma. En hel del katter säljs för tidigt och det kan ge stora konsekvenser både för katten men även för dig som ägare.

Det är däremot fritt fram att visa upp kattungen för nära och kära som är intresserade av den eller till och med skapa annonser. Var däremot tydlig med att katten inte flyttar förrns att denna fyllt 12 veckor.

I början av dräktigheten

Det finns en del att tänka på när du är helt säker på att din katt är dräktig och väntar ungar utöver det vi nämnt. Ofta handlar det om näring och att ge din katt bra kattmat. Det är otroligt viktigt att näringen hon får i sig räcker till för både mamman och ungarna.

Ta gärna en titt på vår artikel om bra kattmat för dräktig hona med ungar som förklarar varför det är viktigt att du har koll på kattmat. Särskilt när din katt är dräktig.

Det är alltid viktigt att maten håller hög kvalitet, men efter ungefär en månad börjar katten äta mer. Som mest är behovet av protein, fett, mineraler och vitaminer 50% större än vanligt.

Läs mer: Kattmat med mycket protein

Får katten obegränsat med mat och är van vid detta rekommenderar vi att du fortsätter med samma metod och ser till att mat finns. Brukar du istället själv ge din katt mat regelbundet, fortsätt med det men öka mängden sporadiskt. En dräktig katt tenderar dock att äta mindre mängder och mer ofta. Så se till att göra det möjligt.

Att hålla koll på maten är däremot viktigt oavsett hur din katt är van vid att äta. Honan får inte bli fet och inte heller mager. Båda kan vara väldigt skadligt. Fetma kan ge problem vid förlossningen och får inte katten i sig tillräckligt mycket mat kan det resultera i en bristande mjölkproduktion.

Glöm inte att även om du definitivt ska ha koll på hur den dräktiga katten äter är det viktigt att du lämnar utrymme åt katthonan. Det är viktigt att hålla koll men se till att inte vara i vägen för kattens utrymme.

Glöm inte att förbereda boet

Senast några veckor innan honan ska föda är det dags att förbereda boet så att katten hinner vänja sig och känna sig trygg i platsen. Platsen ska helst vara undangömd och tillräckligt med plats ska finnas. Att en vägg finns mot en vägg kan ska en extra tryggpunkt.

Temperaturen ska vara minst 23 grader ungefär, ställ därmed inte boet på någon sval plats. Se till att hålla koll under förlossningen, men håll avstånd.