Håll din hund i form med hundsim

Hund som simmar

Om du letar efter skonsam träning för din hund eller efter fler sätt att träna hunden för att bredda dess träning, är hundsim ett bra alternativ. Hundsim fungerar lika bra för skadade eller överviktiga hundar som för friska hundar med normalvikt. Genom simning får hunden träna hela kroppen utan att den utsätts för hård belastning så det är alltså ett smart träningssätt både i vanliga fall och vid rehabilitering.

Hundsim utomhus

Om hunden mår bra och vädret är tillåtande går det utmärkt att låta hunden simma i åar, sjöar och hav. Det är alltid klokt att hålla ett öga på hunden. Om vattnet exempelvis är strömt bör du ha en sele på hunden och en långlina fäst i den, så att du enkelt kan hjälpa hunden till torra land om så skulle behövas. Att använda flytväst på hunden kan också vara klokt men samtidigt som flytvästen hjälper hunden tar den förmodligen bort en del av effekten med träningen, eftersom hunden inte behöver arbeta lika hårt.

Självklart bör du inte låta hunden simträna under de kallare årstiderna. Visst kan många hundar uppskatta att röra sig lite i vatten även under höst, vinter och vår men att simma långa perioder är inget att rekommendera. Vattnet är nämligen kallt och kyler snabbt hunden. Om du dessutom har en gammal hund, en hund med stela leder eller en hund med skador, bör simning i kallt vatten uteslutas helt.

Hundsim i bassäng

Ett annat alternativ är att låta hunden simma i simbassäng. Om du skulle få för dig att ta med hunden till badhuset möts du förmodligen av förargade ansiktsuttryck men det finns faktiskt bassänger för hundsim. Du hittar ofta dessa hos veterinärer som har en avdelning för rehabilitering eller så finns de hos företag som enbart är inriktade på friskvård av hund.

Några av fördelarna med hundsim i bassäng är att du får hjälp med träningsupplägget, att vattnet alltid är varmt så att det blir så skonsamt som möjligt för hundar med skador eller stela leder samt att du kan träna hunden i hundsim året runt. Att träna hunden i simbassäng innebär förstås en extra kostnad för att du ska kunna använda simbassängen, men fördelarna överväger vanligtvis detta faktum.

Hundsimbassängen är ofta ganska liten men du behöver sällan oroa dig över att du måste trängas med andra hundar, då en hund tränar i taget. Personalen hjälper dig alltid med träningen vid första tillfället och ofta vid de påföljande träningstillfällena också. På vissa ställen kan du köpa klippkort och träna hunden när du själv känner för det, förutsatt att företaget har öppet, utan att personalen behöver vara närvarande vid bassängen.

Träna i vattentrask

Ett alternativ till hundsim är att träna hunden i vattentrask och också detta finns att finna hos rehabiliteringsavdelningar och hundvårdsföretag. Det är dock inte säkert att det både finns en bassäng och en vattentrask på samma ställe. En vattentrask kan beskrivas som ett löpband som har sänkts ner i vatten, där hunden ska gå på löpbandet medan vattnet åtminstone når upp till benen. Att träna i vattentrask ger ett bra motstånd och kan hjälpa till att stärka hunden på ett sätt som vanliga promenader inte kan åstadkomma.