Mops

Mops med fjäril

Mops är en av världens tjugo mest populära hundraser enligt en undersökning gjord år 2012-2013. Det är en dvärghund med ursprung från Kina och är en vanlig sällskapshund.

Hälsa

Denna hund är ett exempel på en hundras som blivit framavlad på ärftliga defekter för att få fram den standard man ville ha. Den har en trubbig nos som är framavlad genom att göra skallbenet kortare än normalt. Det har dock gjort att rasen har fått mycket kritik då många anser att den har blivit framavlad enbart av utseendeskäl utan någon tanke på hälsan hos hunden.

Det är framför allt dess trubbiga nos och form på huvudet som har gett den allvarliga hälsoproblem som andnings- och ögonproblem. Detta har lett till att de ofta har dålig kondition, lättare blir överviktiga och de kan också lättare drabbas av värmeslag då de har svårt att reglera kroppstemperaturen, vilket hundar normalt gör genom att flämta. Även ögonskador och problem som ögoninflammationer och torra ögon drabbar nära hälften av alla mopsar på grund av ögonens läge. Det är alltså viktigt att ha information om dessa problem innan man skaffar en mops så att man kan ge den hjälp hunden kan behöva ha.

Perfekt sällskapshund

Trots alla hälsoproblem som kan uppstår är denna ras en fin familjehund med glatt lynne och livlighet. Den är väldigt lekfull och intelligent och vill gärna vara i centrum av uppmärksamheten. Mopsen är busig och stojig, så var beredd på mycket lek. Man får också räkna med att mopsen är envis vilket kan ställa till det i uppfostran. Den har en tendens att vara svår att få rumsren, därför rekommenderas att burträna den inomhus om möjligt. Behöver du en vakthund kan mopsen fungera bra till detta, vilket är perfekt för dig som bor i villa. Dock passar den även personen som bor i lägenhet då den är relativt inaktiv inomhus samt tyst och liten.

Då hunden har en kort nos är den känslig för varmt och kallt väder vilket gör det viktigt att hålla koll på hunden när den är utomhus så att den inte överhettas eller blir för kall.

Mopsar fäller mycket päls så var beredd på att dammsuga ofta! Den är också väldigt sällskapssjuk, som nämnts tidigare, och har därför en tendens att ofta följa efter sin ägare var den än går, om det så är att bara gå in i ett annat rum. De sitter också gärna i knät och om de får tackar de inte nej till att sova i samma säng som ägaren. De är också kända för att vara glupska så man får se upp vad man ger dem då de äter det mesta!

Seriös uppfödare

Vill du köpa en frisk mops är det viktigt att du hittar en seriös uppfödare som kan ge dig tillfredställande information om hundens släktträd. Köper du en mops i en djuraffär eller av en oseriös ägare är risken stor att din hund kommer att vara sjuk. Se till att du pratar med en ansedd uppfödare som testar sina avelshundar så att de vet att djuren inte bär på några ärftliga sjukdomar som kan smitta valparna och att de har ett lugnt temperament.