Min hund kräks efter att ha ätit eller druckit

Hund som kräks

Att hunden kräks är naturligtvis oroväckande. Att gå till veterinären vet du redan om är en lösning. Det finns en del som kan vara värt att prova först när det kommer till maten.

Därför spyr hundar efter att ha ätit eller druckit

Hundar kan kräkas efter att ha fått i sig torrfoder eller druckit vatten, detta kan så klart finnas många anledningar till och det går därför inte att helt utesluta en lösning. Ofta kan det vara antingen att något fastnat i tarmen hos hunden eller att hunden fått i sig något dåligt.

Tänk på att inte utesluta att hunden fått i sig något dåligt även om hunden ätit samma torrfoder som hunden alltid ätit, din hund kan ha ätit eller fått i sig någonting utan att du märkt det.

Hundmaten kan vara dålig

Det kan alltså vara så att felet ligger i hundmaten. Spyr hunden inte av vattnet i sig utan av just maten kan du lugna dig lite. Mat är inte alls lika akut. Sök veterinär ifall det rör sig om en valp då dem är mindre toleranta mot svält.

Skulle det vara en fullvuxen hund kan du testa två saker som ofta fungerar. Det första handlar om att ge hunden sparris så att föremålet som eventuellt sitter fast i tarmen lossnar av sparrisens trådar. Den andra lösningen är att beställa bättre hundmat med mer kött då det är mer naturligt för hunden att äta.

Detta är två helt separata lösningar men vi rekommenderar att göra båda två. Börja med att ge hunden sparris eller att köpa detta i närmsta matbutik och beställ sedan hem bättre mat åt hunden. Kom ihåg att dyrare hundmat betyder inte alltid bättre hundmat. Kolla istället på näringsinnehåll.

Ge hunden sparris så att föremålet lossnar

När det kommer till vad du som hundägare kan göra direkt utan att vänta på veterinär eller bättre mat rekommenderar vi att ge hunden sparris. Det kan nämligen vara så att ett föremål sitter fast i tarmen, och till skillnad från hos oss människor går det inte att med en hund komma åt kräkreflexerna på ett säkert sätt. Därför rekommenderar vi att hunden får äta sparris mer eller mindre direkt.

Beställ mat vars näringsämnen hunden kan absorbera bättre

En annan lösning kan ofta vara bättre mat. Det är nämligen så att mycket torrfoder innehåller mycket kolhydrater. Hundar har visat sig inte kunna absorbera energi ur kolhydrater lika bra som hunden kan utvinna energi ur bland annat fett. Detta resulterar i sin tur att hunden måste äta mycket mer.

Att hunden äter mer kan såklart resultera i till exempel fetma och andra problem, men i detta fallet kan det också innebära att hunden äter för snabbt vilket kan leda till spyor. Hundmat bör innehålla mycket energi i form av fett samt byggstenar i form av protein. Bäst lämpat för den kombinationen av näringsämnen är kött. Därför rekommenderar vi att beställa torrfoder med hög kötthalt.

Hund som spyr efter att ha druckit vatten

Är det så att din hund spyr efter att ha druckit vatten rekommenderar vi att söka vård hos veterinär så snabbt som möjligt, särskilt om det rör sig om en valp eller om det är väldigt varmt. Då har hunden större behov av konstant vätska.

Skulle spyan ske i kombination med mat, prova först att ge hunden bara vatten. Då kan du utesluta om problemet är vattnet eller maten. Skulle maten vara orsaken kan du använda dig av knepen i ovanstående rubriker. Att ställa undan maten och ge tarmarna en paus är en lösning. Notera även att valpar är mer känsliga för svält och att därför inte göra detta på en yngre hund.