Min hund äter inte torrfoder

Hund äter inte

Hundens kost består ofta i majoritet av torrfoder. Det är enkelt, billigt och nyttigt för hunden. Tyvärr vägrar ibland hunden äta sitt torrfoder.

Kolla så att hunden inte är irriterad i munnen

Det är kanske inte jättevanligt med svullnader i munnen hos hundar men det är definitivt bra att utesluta och du kan göra det själv redan nu. Här finns det två saker att kolla efter beroende på hundens ålder.

På en valp kan växande tänder irritera

Detta är nog den vanligaste anledning till att just valpar inte äter sin mat. Skulle det vara så att hunden i fråga är en valp eller fortfarande får nya tänder kan detta självklart vara anledningen till att din hund inte äter.

Skulle så vara fallet rekommenderar vi att beställa högkvalitativt våtfoder som till exempel Royal Canin Mini Puppy. Det gör mindre ont i munnen för hunden vars tänder fortfarande växer. Kolla även så att tänderna inte växer på ett sätt som ser ut att kunna skapa irritation. Kontakta i så fall en veterinär.

Även vuxna hundar ogillar dålig mat

Det är ingen hemlighet att hundar härstammar från vargen och att organen fungerar på liknande sätt. Hundar utvinner och absorberar bäst energi från fett och inte kolhydrater. En hög proteinhalt är också nödvändigt för att hunden ska må bra.

Detta är såklart individuellt även för hundar, men skulle hundmaten i fråga innehålla mycket kolhydrater kan det vara så att hunden mår illa av det och därför vägrar äta just den maten. Kolla därför på förpackningen, hur mycket kolhydrater innehåller maten?

Skulle den innehålla relativt stor mängd kolhydrater rekommenderar vi starkt att kolla in vår artikel om bättre hundmat där vi inte bara ger specifika tips men även färdiga rekommendationer.

Hundens hälsa i allmänhet

Har du kollat både munnen och testat bättre mat alternativt att du kollat att hundens nuvarande foder innehåller bra näring kan det vara bra för en mer professionell titt på hunden av en veterinär kring hundens hälsa i allmänhet.

När vi uteslutit direkta problem kopplade till maten och munnen blir det svårare och kan bero på en hel del saker som är svårt att diagnostisera för dig hemifrån.

Detta ska du göra och då är det dags att söka vård

För att sammanfatta lite vad som gäller rekommenderar vi att först undersöka hundens mun. Först bör du kolla på tandköttet – är det svullet eller irriterat? Detta bör se rätt tydligt ut om så är fallet. Hunden kommer med rätt stor sannolikhet inte uppskatta att du kollar i munnen, men stå ut med eventuella klagomål. Du gör det för hundens bästa.

Skulle hunden i fråga vara en valp rekommenderar vi även att kolla tänderna. Växer dem i fortfarande kan det vara anledningen, då kan du följa rekommendationen ovan kring Royal Canin Mini Puppy. Skulle tänderna växa snett rekommenderar vi veterinär.

Sedan rekommenderar vi innan du går till veterinären med din fråga att kolla maten som du ger hunden och vilken näring den ger hunden. En dålig kost kan få hunden att matvägra och må illa.

Skulle du ha gjort allt ovan rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär och att du berättar att du har testat allt ovan. Det kan göra diagnostiken enklare och snabbare för alla inblandade, inklusive hunden.