Vegetarisk hundmat

Vegetarisk hundmat

Här går vi grundläggande igenom vegetariskt hundfoder och om det duger för din hund i längden. Ett problem kan vara att den inte är tillräckligt näringsrik.

Det spelar egentligen inte så stor roll om det gäller hund eller katt. Vi tycker att i princip samma fördelar och nackdelar gäller för båda djuren.

Vi kommer börja med att presentera fördelar, sedan nackdelar och avsluta med en sammanfattning. Det kan vara bättre att köpa kattmat eller bra hundmat som håller hög kvalitet istället för att välja vegetariska eller veganska alternativ.

Anledningarna att välja ett vegetariskt foder

Fördelarna med vegetariskt foder eller mat för din katt eller hund är egentligen rätt uppenbara. Här är det mestadels miljömässiga resonemang som dominerar men också mer ogrundade resonemang som likställer djurkroppen med människokroppen.

Miljömässigt är ju vegetariska alternativ mycket bättre för alla inblandade. Det är inget snack om saken.

Huvudsaken är ju däremot att ditt djur mår bra. Frågeställningen blir då: Kan en hund eller en katt må bra på vegetarisk kost?

Vegetarisk hundmat kan gå fint i kombination med annat foder

Det ska vi tyvärr gå in på mer i dem negativa aspekterna. Gäller det en hund kan det vara bra att kombinera och att ibland ge hunden vegetariskt hundfoder. Då rekommenderar vi Yarrah Organic Vega.

Det ska vi tyvärr gå in på mer i dem negativa aspekterna. Gäller det en hund kan det vara bra att kombinera och att ibland ge hunden vegetariskt hundfoder. Då rekommenderar vi Yarrah Organic Vega.

Yarrah Organic Vega

I artikeln om bra hundmat förklarar vi också vilket foder vi rekommenderar att du kombinerar detta vegetariska foder med.

Vegetarisk kattmat är inte alltid lika bra

Gäller det istället en katt rekommenderar vi att läsa vår artikel om bra kattmat där vi går igenom varför vegetarisk kattmat kanske inte är en bra idé. Vi rekommenderar också riktigt bra kattmat som både du och katten kan må bra av.

Dessa är nackdelarna med vegetarisk mat

Även om vi skrivit lite kort om nackdelarna under respektive titel angående just hur vegetarisk mat påverkar djuren är det någon som kan vara bra att djupdyka lite kring.

Det är nämligen inte så att en hund eller en katt behöver kött i sig. Det är att förenkla det. Både hundar och katter behöver dock högkvalitativ mat på det sättet att kött- och fetthalten ska vara relativt stor.

Vi blir lite förvirrade när vi hör detta eftersom vi människor utvinner energi ur kolhydrater. Det gör däremot inte hunden och katten på samma sätt.

För många djur är proteinbehovet starkt då muskler och immunsystem måste fungera, men fettet är huvudkällan vad gäller energi. Alltså inte kolhydrater. Detta kommer från det faktum att varken hundar eller katten rent traditionellt sätt livnärt sig på stora mängder kolhydrater.

Djuren har jagat, och resultatet har varit kött. Kött innehåller som du säkert vet mycket protein och fett men mindre kolhydrater. Djurens matsmältning har därför vant sig vid detta.

Vi vill poängtera att även om du värdesätter vegetarisk eller kanske till och med vegansk kost, vilket är jättebra, bör ditt huvudfokus vara att ditt djur mår bra. Kort sammanfattning följer nedan.

Så ska du ge din hund eller katt vegetarisk mat

Har du en hund kan det vara smart att kombinera ditt vanliga foder med ett bra veganskt foder. Vi rekommenderar i så fall Yarrah Organic Vega av den anledningen att det har näringssiffror som är okej för en hund. Vi rekommenderar dock att ta det lugnt och kombinera med tidigare foder.

Har du en katt är det i princip inte värt att försöka. Jag har personligen erfarenhet med dålig kattmat och det drabbar katten på ett sätt som förstör välmåendet. Skulle du hitta ett genuint bra kattfoder som är vegetariskt får du gärna kontakta oss. Vi har dock inte hittat ett sådant än.

Därför rekommenderar vi att läsa vår artikel om bra kattfoder där du säkert kan hitta ett kattfoder som både du och katten kan leva med och må bra av.