Min katt äter inte – vad ska jag göra?

Min katt äter inte - vad ska jag göra?

Det är såklart oroväckande med en katt som antingen inte äter eller kräks, kanske efter att ha ätit. Dessa symtom beror ofta på liknande orsaker.

Katt som inte äter något

Har du en katt som inte äter något är det naturligtvis oroväckande. Du är självklart orolig, och tänker att det rör sig om något allvarligt. Det första steget är helt enkelt att köpa bra kattmat då maten ofta är anledningen till att katten inte äter som den ska.

Skulle det vara så att katten är fullvuxen är det vanligtvis inte så brott om. En katt klarar sig rätt länge utan mat och torrfoder, se dock till att katten dricker. Det är superviktigt.

Att det kommer plötsligt måste inte innebära att det är något akut. Katter kan besluta sig för att plötsligt sluta äta dålig kattmat. Ta det lugnt och beställ bättre kattmat i hopp om att det ändrar på kattens beteende.

Är katten fullvuxen kan du alltså vänta lite med veterinären och testa lite annan kattmat först.

Ifall katten inte är fullvuxen

Skulle det röra sig om ett kattunge som inte äter eller en katt som inte är fullvuxen kan det vara viktigare att söka mer akut vård då dessa inte klarar sig lika länge utan mat, det kan dock fortfarande vara bra att läsa vår artikel om bästa kattmaten så att du utesluter det problemet – då det nog är vanligare anledningen till att katten inte äter.

Vi rekommenderar alltså för dig som har en kattunge som inte äter att först och främst kolla på maten, visar denna indikationer på låg kvalitet? Innehåller maten mycket protein och fett och mindre kolhydrater är maten bra.

Skulle kattmaten du ger till din kattunge innehålla mycket kolhydrater och lite kött är det absolut rimligt att anledningen till att katten inte äter maten är på grund av dess näringsinnehåll.

Notera att även bra kattmat kan ogillas av en del katter, det vill säga även om kattmaten du har håller bra kvalitet, testa något nytt!

I väntan på den nya kattmaten eller om du själv uteslutit torrfodret som problemkälla är det viktigt att kontakta en veterinär, om det rör sig om ett kattunge.

Vi du snabbt och enkelt komma i kontakt med en veterinär så rekommenderar vi att testa FirstVet. FirstVet är en veterinär som du kan kontakt direkt via en app i din telefon vilket innebär att du kan får hjälp och rådfråga enkelt och snabbt direkt från ditt eget hem.

Katt som kräks

Detta kan som du säkert förstår bero på mycket och det är fel av oss att direkt utan att ha sett eller hört din berättelse veta varför din katt kräks.

Tänk på att katter kräks hårbollar vid jämna mellanrum. Uteslut först att det inte är det som du misstar för att katten faktiskt kräks av annan anledning.

Uteslut även att din katt inte är dräktig. Skulle det vara så finns det en del att tänka på kring mat och annat.

Läs mer: Ifall du misstänker att din katt är dräktig

Oavsett om katten har kräkts någon gång eller kräks ofta är det ofta viktigt att ta en titt på maten, nu menar vi inte i form av utgångsdatum (även om du såklart ska kolla det) utan innehållet. Näringsmässigt.

Innehåller kattmaten som du ger din katt lite protein och fett och mer kolhydrater ska du absolut se till att beställa kattmat med hög kötthalt så att din katt faktiskt får i sig det den behöver.

Mer information finns i länken ovan men lite kortfattat är det som så att dålig kattmat med mycket kolhydrater inte är bra för katter.

Katten kräks efter att ha ätit

Skulle det vara så att kräkningen eller kräkningarna ofta ger i samband med maten är risken ännu större att det är just kattmaten som är problemet som orsakar din katts illamående.

Vi rekommenderar i sådana fall att oavsett nuvarande kattmat testa produkten ovan som vi tror starkt på. Royal Canin har kattmat av riktigt bra kvalité och faktum är att produkterna av Royal Canin ovan enligt oss är dem bästa som gjorts av Royal Canin.

Oftast behöver man inte anpassa kattmaten efter ras eller storlek på katten, även om det i vissa fall kan vara bra. Det viktigaste är ofta kötthalten och halten kolhydrater. Det bästa är mycket kött och mindre kolhydrater.

Ifall katten inte dricker

Skulle det vara så att din katt inte dricker eller dricker mycket mindre än den borde, kontakta då veterinär. Det är svårt att diagnostisera varför din katt beter sig på det sättet men det är viktigt att kolla upp.

Det är nämligen så att katter precis som människor klarar sig rätt länge utan att äta, men att dricka är nödvändigt även ur ett kort perspektiv.

Kattmaten eller torrfodret är ofta problemet

Sammanfattningsvis är ofta kattens föda problemet som orsakar antingen att katten väljer att helt inte äta eller att katten spyr eller kräks.

Skulle det vara fallet att din katt är en fullvuxen katt och dricker som den ska har du i regel tid att experimentera lite med maten och beställa hem bättre mat innan du utsätter katten för någon risk så att du kan utesluta den enklaste orsaken av dem alla.

Skulle det vara så att katten detta drabbar inte är fullvuxen utan fortfarande en kattunge gäller helt andra tidsperspektiv och det blir viktigare för dig som tar hand om katten att lösa problemet omgående.

Vi rekommenderar i sådana fall att ta en titt på maten, är den inte så bra som den skulle kunna vara beställ bättre och kontakta sedan veterinär. Kattungar klarar sig inte lika länge utan mat.

Och slutligen, skulle det vara så att din katt inte dricker, kontakta veterinär direkt. Oavsett om katten är fullvuxen eller bara en kattunge.