Information om kattfoder

Katt som äter torrfoder

Katter är märkliga varelser – det kan alla kattägare intyga! Där en hungrig hund slukar i princip vad som helst så kan en katt vara beredd på att svälta ihjäl bara för att den inte blivit serverad det märke av kattfoder som den föredrar för tillfället. Och till råga på allt så kan katter vara extremt ombytliga när det kommer till maten; där en misse endast vill ha Whiskas dag ut och dag in så kan den plötsligt få för sig att samma märke är liktydigt med råttgift. Det samma gäller blötmat, det vill säga konserver, kontra torrfoder – medan vissa katter tycker att det sistnämnda är godast i hela världen så fnyser andra förolämpat när skålen med knaprigt foder ställs fram.

Vill man ge sin katt den absolut bästa näringen så är det viktigt att man talar med veterinärer och läser på i ämnet. Olika typer av kattfoder kan variera enormt när det kommer till näringsvärde och har man dessutom en katt med hälsoproblem bör man vara extra aktsam på vad man serverar. Man bör också ständigt hålla i minnet att en katt inte är en människa och därför kan må dåligt eller till och med bli förgiftad av vanlig vardagsmat. Visste du, till exempel, att en enkel lök kan ta kål på katt? Eller att olivolja fungerar som ett laxativ på katter?

Det första stora beslutet man måste fatta när det kommer till kattfoder är om man skall servera konserv eller torrfoder. Här skiljer sig meningarna ganska radikalt, även veterinärer emellan, då det finns för- och nackdelar med båda. Blötmat innehåller till exempel lite kolhydrater viket gör att katter som äter konserv-mat ofta har lättare att hålla vikten i styr liksom sällan får urinvägsproblem. Å andra sidan så innehåller de vanliga konserverna inte lika mycket näring som torrfoder utan består mest av feta slaggprodukter.

Torrfoder är bra mot tandsten liksom innehåller mycket mer näring, vilket naturligtvis är bra för katten. Däremot finns det många bindemedel, det vill säga kolhydrater i allt torrfoder, vilket innebär fler kalorier liksom att katten kan få tendenser till att bilda saltkristaller i sina urinrör och med det få allvarliga hälsoproblem. Kastrerade hankatter är särskilt utsatta och därför brukar veterinärer rekommendera specifika typer av torrfoder för dem så att de inte skall få problem av detta slag.

En lösning som brukar passa både katter och ägare är att dela upp dagens utfodring i två pass. Eftersom katter gillar att småäta kan man ställa fram en skål med torrfoder som de kan gå och komma till, liksom en eller två mindre portioner med konserv på morgonen och kvällen. Äts inte konserven upp bör man ta bort fatet och diska det.

Några ord bör också ägnas åt kattens dryckesvanor. Katter är nämligen ofta dåliga på att dricka tillräckligt med vatten och om de uteslutande äter torrfoder kan detta snabbt ge allvarliga problem. För att uppmuntra katten att dricka mer bör man låta vattenskålen stå en bit bort ifrån matskålen eller, ännu bättre, investera i en kattfontän som ger ständigt friskt vatten.