Berner sennen

Berner sennen

Berner Sennen hundar användes historiskt som arbetshundar men tillbringar numera för det mesta sina liv som älskade familjemedlemmar. De anses ha ett jämnt temperament, vara godmodiga och vänliga och i allmänhet besitta egenskaper som gör att de passar bra som familjehundar. De betraktas i dagsläget som en av de trettio populäraste hundraserna i världen och det finns i och med det gott om föreningar som sammanför Berner Sennen-ägare med varandra.

Sennenhundar hör till rasgrupp 2 som utöver sennenhundar innefattar bland andra bergshundar och schnauzerhundar. Till Sennenhundar hör fyra raser som alla har sina rötter i Schweiz. Precis som övriga sennenhundar utmärks Berner Sennen av trefärgad päls, i huvudsak svart med ljusbruna fläckar över ögonen och vitt bröst.

Just rasen Berner Sennen har, vilket går att utläsa i namnet, sin historia i staden Bern där den förr i tiden användes för att utföra olika arbetsuppgifter på gårdar i de omkringliggande alperna. Den ses idag som något av en nationalsymbol för kantonen Bern. Det är en stor och stark hundras och i och med det är det kanske inte förvånande att en av de vanligaste arbetsuppgifterna var som draghund. Det var inte ovanligt att en Berner Sennenhund fick uppgiften att, med hjälp av en vagn, frakta mjölkflaskor på upp till 50 liter mellan gård och mejeri. Just dragtest är också någonting som du fortfarande kan utföra om du äger en Berner Sennen. Svenska Sennenhundklubben tillhandahåller prov i enlighet med vad rasen ursprungligen avlades fram för. De användes inte bara som draghundar, de var också duktiga på de lite mer vanliga arbetena (bland hundar): boskapsfösare och vakthund.

Nuförtiden är Berner Sennen som sagt framförallt en familjehund som trots ett förflutet som bland annat vakthund ändå är en hundras som både passar bra med barn och som är vänliga mot främlingar. De fungerar utöver det för det mesta bra med andra husdjur. Det är en läraktig hundras som kräver lite tålamod. De svarar inte väl på bestraffningar utan mognar bättre under uppmuntran – tänk mjuk och följsam hund som kan uppfattas som lite trög men samtidigt kärleksfull.

Det är en stor och muskulös hundras som typiskt har ett stort behov av utrymme både inom- och utomhus. Riktigt bra trivs de om de har möjligheten att springa lösa i naturen någon gång varje dag. Motion och arbete uppskattas av Berner Sennen. Som en långhårig hundras så behöver deras hår kammas och borstas igenom åtminstone någon gång varje vecka. Under perioder när de fäller mycket hår kan det behöva göras oftare. Inte minst kan det också vara värt att ha i åtanke att deras päls lätt blir smutsig vid dåligt väder.

Berner Sennen är en hundras som växer upp långsamt och som kan uppvisa valpbeteende ända upp till ett och ett halvt års ålder. Därefter är det en trygg och lojal familjemedlem som gärna håller sig nära sin ägare. Livslängden är något kortare än för många andra hundraser. Tyvärr finns tendenser till att utveckla olika cancerformer redan från åtta års ålder och få hundar lever längre än tio år.