Hundtäcke

Hund i snön

Ibland kan man tro att hundägare klär på sina hundar med täcken, jackor eller tröjor bara för skojs skull. Men det är faktiskt sällan så, täcken fyller ofta en funktion och ett behov hos hunden som använder det.

De hundtäcken som finns idag är mycket väl utvecklade och framtagna för att hundarna ska ha största möjliga rörelsefrihet trots att de bär olika typer av täcken eller kläder. De är anpassade utifrån olika behov vilket gör att det finns ett stort utbud att välja mellan till olika situationer och årstider. Täckena är gjorda av material som andas och som är elastiska och följsamma för att ge bästa möjliga komfort. De är i princip att likställa med friluftskläder för människor.

Det finns en mängd olika typer av täcken som används vid olika tillfällen och som tillfredsställer olika behov hos såväl hund som hundägare. Det kan dels handla om täcken som tillgodoser hundens behov av att skyddas mot såväl värme som kyla men det kan också handla om hundägarens behov av att skydda hunden mot regn och lera.

Innan man väljer täcke till sin hund är det därför värt att tänka över vilket behov som ska tillfredsställas och utifrån det avgöra vilken typ av täcke som matchar behoven på bästa sätt.

Faktorer som spelar in är bland annat hundens päls. Har hunden tjock päls som vind och väta inte så lätt tränger sig igenom kanske ett ofodrat vind- och regntäcke räcker för att hunden inte ska bli onödigt kall.

Är pälsen dock så pass tunn, eller om hunden saknar päls helt och hållet, kanske man istället ska se över om man ska införskaffa ett fodrat täcke för att hjälpa hunden att hålla värmen. Hur tjockt fodret ska vara beror på årstiden, under höst och vår kan fodret vara något tunnare medan man under de kallaste vintermånaderna behöver ett täcke som är rejält fodrat för att stå emot många minusgrader.

Man kan även, precis som människor, klä hundar enligt principen lager-på-lager för att lätt kunna anpassa klädseln efter väder och aktivitet.

Ett hundtäcke kan användas vid många olika tillfällen utöver de dagliga promenaderna. Man kan till exempel även använda täcke på sin hund när denna ska vänta en stund i bilen eller vänta i en bur vid träning eller tävling. På så sätt håller sig hunden varm och musklerna är redo att arbeta när det väl är dags.

Det är också vanligt att man använder ett annat täcke i skog och mark för att skydda hunden mot diverse smuts och man minskar därmed slitaget på pälsen som kan göra att pälsens kvalitet försämras.