Samojed

Två samojeder i snön

Samojeder är mycket vackra hundar som har många positiva egenskaper. Många lockas att köpa en samojed på grund av hundens intelligens och utseende som är mycket tilltalande. De beskrivs ofta som ett gosedjur i utseendet på grund av den tjocka pälsen. Dessutom har samojeden en lång historia bakom sig och har länge använts som arbetshund. De går även mycket bra ihop med barn och användes förr i tiden som nannyhundar då hundarna även kunde hålla människorna varma med sin tjocka päls under natten. I Sverige fastställdes rasen 1908 men hundrasen har funnits med i många hundra år. Samojedhunden beskrivs första gången i skrift 1698 av en brittisk reseskildrare vid namn Adam Brand. Samojeden har använts både som jakt och draghund, men även som vallhund. Detta har på många sätt varit en riktig arbetshund som varit en nära vän till människan under väldigt många år.

Egenskaper hos samojeder

Denna ras är mycket positiv i mentaliteten, men den är dessutom envis. Samojeden är naturligt trygg och självsäker, den är självständig och älskar att arbeta fysiskt, både i flock och på egen hand. Det man bör räkna med om man är intresserad av att skaffa en samojedhund är att detta är en hund som har använts för arbete. Det är en fysiskt krävande hund som kräver motion och aktivering. Hunden behöver bli stimulerad intellektuellt och fysiskt. Dessa hundar är mycket vänliga och sociala men trots det behöver de givetvis socialtränas liksom alla andra hundar. De passar bra i en familj om man har tiden som krävs för att ta hand om hunden och aktivera den. Du bör räkna med minst en timmes promenad per dag och att hunden ska ha möjlighet att köra slut på sig minst fyra gånger i veckan. Det kan ske till exempel genom drag, springturer eller något annat som du och hunden tycker är roligt.

Detta är en mycket uthållig hund och därför passar den väldigt bra med friluftsälskande familjer. Av alla de polarhundar som finns är detta rasen som kräver mest pälsvård på grund av den tjocka vackra pälsen. Denna päls håller samojeden varm under vintern och kall under sommaren, därför bör man inte klippa ned pälsen. Pälsen fungerar även avdunstande mot vatten. Det man ska ha i åtanke är att det är en hundras som har mycket jakt i sig, det innebär att det kan vara svårt att ha samojedhunden lös i skogen. Den är dock väldigt villig att lyssna på sin ägare och göra ägaren glad. Denna hund har en väldigt stark flockkänsla och därför om du och din samojed har en god relation till varandra och stor tillit, är det fullt möjligt att träna denna hund till att vara lös.

Samojeden är både uppfinningsrik och självständig. Det betyder att du kommer vara tvungen att hålla ett extra öga på den när den är valp, men även när den är vuxen. Om samojeden är understimulerad kan den snabbt ställa till med kaos. Det är viktigt att veta vad man ger sig in på.

Samojeden kategoriseras som en polarhund, och i Sverige grupperas den i samma rasgrupp som andra polarhundar så som Alaskan Malamute och Siberian Husky. Polarhundarna i Sverige har en egen klubb, Svenska Polarhundklubben, som är en specialklubb under Svenska kennelklubben.
Via Polarhundklubben kan man hitta mängder av information om de olika polara raserna, uppfödare och annan värdefull information. Klubben är även arrangör av tävlingar specialiserade för polarhundar.

Samojedhundens historia börjar i de norra delarna av Ryssland och Sibirien, där hunden levde tillsammans med det lokala nomadfolket, samojederna (därav rasens namn). Där levde hundarna tillsammans med sitt folk i flera århundranden innan de kom till allmänhetens kännedom. Hundarna var såväl sällskap som nytta i arbetet, och syntes nästan alltid bredvid sitt folk. Tack vare att de alltid fick spendera tid ihop med sina ägare och även sova inomhus blev de (till skillnad från andra hundar) snabbt helt tama.

Samojedens arbetsuppgifter var bland annat att valla olika typer av boskap, och de var dessutom lika behjälpliga i jaktarbetet som i jobbet att dra slädarna i snön.

Hundrasen kom till västvärlden i slutet på 1800-talet och blev då snabbt populär. På tidigt 1900-tal upprättades en rasstandard, och en organiserad avel tog snart fart.

Hunden blev snabbt populär tack vare sitt vackra utseende och lugna temperament. Samojedhunden kallas även för ”den leende hunden”, eftersom hunden ofta ser ut att le. Det som också kännetecknar samojeden är dess tjocka, vita päls. Den ser ut som en liten björn med sin stora, fluffiga päls, vilket också är tilltalande för många människor.

Flocken är väldigt viktig för samojeden, och den trivs som allra bäst när den får vara med sin flock och sina ägare under större delen av dygnet. Den vill göra allt med sina ägare och följa med överallt. Samojeden är en arbetande polarhund och behöver någon form av uppgift eller arbete för att trivas med tillvaron- annars blir den snabbt uttråkad.

Vilken typ av aktivitet samojeden ska få är dock upp till ägarna, men hunden är väldigt mångsidig och passar för en mängd olika uppgifter. Samojeden passar därför utmärkt till den äventyrliga familjen som ger den möjlighet att följa med på olika aktiviteter som fjällvandringar och andra friluftsaktiviteter. Drag är också något som samojeden har anlag för, och det är en sport som man kan hålla på med på tävlingsnivå eller på hobbynivå. Eller så vill man kanske ha sällskap av sin fyrbenta vän i skidspåret?
Andra aktiviteter att göra med sin samojed är till exempel rallylydnad, nose work och spår. När samojeden aktiveras på en lagom nivå blir den också en utmärkt familjehund med ett trevligt lynne.

Samojeden är en social hundras som inte ska ha något vakt i sig. Den ska vara glad och arbetsvillig, och får inte uppvisa någon aggressivitet. Med sina vänliga egenskaper lämpar sig samojeden även i barnfamiljer så länge den blir tillräckligt stimulerad såväl fysiskt som psykiskt.

Än så länge finns det ungefär 2600 samojeder i Sverige (de flesta finns i den norra delen av landet) och de används främst inom drag och gårdsarbete.