Att köpa undulat – Detta behöver du tänka på och inköpslista

Att köpa undulat

En komplett guide för dig som ska köpa undulat och vill ta hand om den på bästa sätt. Vi har även gjort en komplett inköpslista med det nödvändiga.

Så väljer du undulat

Först och främst är det viktigt att, så länge du inte sedan tidigare känner fågeln köpa en ung undulat. Dem blir nämligen rätt så fasta vid personer, vanor och sen är det också mycket lättare att tämja en ung undulat.

Det finns dock gränser. Köp inte en undulat under åtta veckor. Det är en bra riktlinje för både dig och undulaten. Precis som för katter är tolv veckor en standard tenderar åtta veckor att vara standarden för undulater.

Hanar pratar ofta mer och är lättare att lära känna än honor, men detta tenderar att överdrivas på forum och i andra diskussioner. Det sägs att honor inte pratar, det stämmer inte. Däremot är det lättare att få en hane att öppna upp sig och prata och lära känna.

Honor är också svårare att träna, och är en hårdare näbb något du är orolig för kanske hanen är ett bättre val. Det är nämligen så att honans näbb är hårdare än hanens.

Undulater finns i väldigt många färger, och det är superkul. Tänk dock på att inte bara gå efter utseendet. Välj en undulat som verkar glad men inte stressad. Det är viktigt för att du och undulaten ska trivas med varandra och att du inte tröttnar.

Planerar du att skaffa mer än en undulat rekommenderar vi att börja med ett par. Inte mer än så. Tänk på att en hane och en hona kan para sig, och att det generellt sätt fungerar bättre med två hanar än två honor.

Mata din undulat

Precis som för oss människor är det viktigt att din undulat äter rätt för att må bra. En undulat som äter rätt tenderar att ha ljusare färger eller snarare att färgen den har glänser upp och inte är matt. En glad och hälsosam undulat tenderar också att vara vaken på dagen.

Mer om detta i inköpslistan men det är viktigt att du som funderar på att skaffa en undulat är förbered då du hittar den perfekta undulaten för dig och inte tvekar eftersom du inte skaffat det mest grundläggande. Vi har skrivit om det bästa undulatfodret.

Ta gärna en titt och köp ett bra foder så att du har hemma. Det finns i alla prisklasser men är generellt väldigt billigt.

Läs mer: Fågelmat för undulater

Ta hand om och tämj din undulat

Som tur är så är undulater ingen utmaning för de allra flesta att tämja, det brukar gå väldigt bra och utan förhinder. Egentligen kan man till och med sammanfatta hur det kan göras som i de flesta fallen fungerar. Tänk på att börja tidigt, annars blir det svårare – men inte omöjligt!

Gör först din undulat van vid att bli klappad, fast gör detta i buren och med ett redskap så att du inte blir biten. I början räcker det att klappa lite försiktigt med redskapet.

Desto fler dagar som går, försök uppmuntra din undulat att ta nästa steg: Att sätta sig på redskapet som du håller i.

Efter några veckor brukar det fungera bra att använda handen och armen istället för redskapet. Använd armen på samma sätt som du använde redskapet, klappa undulaten och försök få den att sätta sig på din arm.

Notera att det finns en risk att bli biten. Målet här är att undulaten självmant ska sätta sig på redskapet och på din arm, inte att du ska placera undulaten där.

Tänk på att bara ta upp undulaten när den står stilla, inte när den flyger eller är mitt inne i något helt annat. Inte heller ska du ta upp den när du tror att den är stressad eller kan bli stressad. För det första bidrar det inte till att göra den tam och sedan är det också så att stressade undulater bits.

Inköpslista – Detta behöver din undulat

Vi gick lite in på detta innan, men inte alls på ett komplett sätt. Här är allt din undulat behöver. Gör ditt bästa för att ha detta fixat så att det inte begränsar dig när du hittar din favoritundulat.

Alla länkar till produktkategorin eller en passande produkt på zooplus så att du enkelt kan beställa allt på samma ställe. Ska du inte göra detta nu, spara gärna denna sidan så att du har den när det väl gäller. Det kan vara otroligt hjälpsamt. Nu kör vi!

Det kan verka som att det är mycket som ska köpas, men så är inte nödvändigtvis fallet. Följer du det ovan landar du på ungefär 1 293 kr varav ungefär 1 000 kr är budgeterat för buren. Resterande produkter och produkter som måste köpas igen är mycket billiga.

Notera att vi inte nämnt vilken mat du ska ge din undulat i inköpslistan. Det är för att vi har en hel artikel om bra undulatfoder som vi rekommenderar att du läser och baserar ditt val av fröblandning på.

I början kan det såklart verka som att det är en hel del som du måste lära dig, och det stämmer. Det positiva är att det ofta är väldigt kul. Som lättnad kan du tänka såhär: Du kommer aldrig att veta allt och du kommer hela tiden att lära dig på vägen. Det en en del av glädjen med undulat och andra sällskapsdjur.

Tänk dock på att läsa denna artikeln och artikeln om den bästa undulatmaten så att du vet lite och kanske till och med kan förbereda med någon beställning av det absolut nödvändigaste.

När du köpt din första undulat

När du väl köpt din första undulat eller ditt första undulatpar till och med finns det en del saker att tänka på för att hålla dem glada och hälsosamma. Det finns såklart hur mycket som helst att tänka på men här följer det nödvändigaste.

  • Undulater kan vara själva (utan annan parakit) men då måste du vara närvarande och ha tillräckliga leksaker och annat. Annars blir den uttråkad. Undulater går bra att ha tillsammans med andra mindre paraktier.
  • För att din undulat ska må så bra som möjligt, se till att städa buren och andra redskap som du märker blir smutsiga.
  • Ditt undulat måste tvättas. Vi rekommenderar två sätt som tenderar att fungera. Antingen en större vattenskål i buren eller att du sprayar undulaten med vatten någon gång om dagen så att den kan tvätta sig själv. Är det varmt kan du kombinera båda.
  • Se till att rummet i helhet är säkert (varma plattor, öppna fönster och så vidare) innan du öppnar buren. Det kan verka självklart men kom igång att alltid dubbelkolla så att ingen olycka inträffar.
  • Undulater behöver få deras naglar klippta. Börja alltid med att gå till en veterinär eller någon erfaren. Vill du utmana dig själv, titta på medan det görs, fråga frågor och testa en dag att göra det själv.
  • Skulle din undulat inte reagera på ett normalt sätt eller ha en nedstämt temperament eller på något annat sätt oroa dig i beteendet, kontakta en veterinär. Dem brukar vara väldigt kunniga så att din undulat så snabbt som möjligt kan må bra igen.

Svårare än så är det inte riktigt. Kontakta oss gärna om du anser att något i artikeln är fel eller bör utvecklas mer grundläggande. Kanske har vi missat något i inköpslistan? Bara hojta till i så fall. Lycka till med din nya undulat!