Dags att skaffa fågel – vi listar saker som är bra att tänka på

Skaffa fågel

Det finns en del saker som man ska tänka på innan man ska skaffa fågel. En del tycker att det bara är att skaffa en fågel och så kräver den inte så mycket ansvar sen. Detta är dock inte sanningen, en fågel kräver omsorg och en hel del fåglar kan bli fantastiska familjemedlemmar. Det finns många fåglar som både är intelligenta och kreativa. En del fåglar kan även uppskatta att få sitta i ens knä och mysa.

en fågel och så kräver den inte så mycket ansvar sen. Detta är dock inte sanningen, en fågel kräver omsorg och en hel del fåglar kan bli fantastiska familjemedlemmar. Det finns många fåglar som både är intelligenta och kreativa. En del fåglar kan även uppskatta att få sitta i ens knä och mysa.

Det första man bör tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa en fågel är att många fåglar kan leva länge. En del lever endast i fem år men det finns de fåglar som kan leva i upp till 50 år. Detta innebär att man tar på sig ett långvarigt ansvar, en fågel kräver att man pysslar om den och den vill väldigt gärna bli stimulerad. Därför behöver man kunna vara hemma tillräckligt för att kunna ta hand om sin eller sina fåglar.

Varje fågelsort skiljer sig åt

Det är viktigt att läsa på om de olika fågelsorterna som man är intresserad av att köpa innan man fattar det slutgiltiga beslutet att skaffa fågel. Detta eftersom att varje fågelsort skiljer sig åt och kräver en viss typ av skötsel. Varje fågel i sig kan även ha egna preferenser, när man skaffar en fågel kan man tänka på den som en människa, varje individ har sina egna behov.

En rekommendation är att åka till en fågeluppfödare och prata om för- och nackdelar som finns med just den sortens fågel. Inhämta så mycket information av uppfödaren som möjligt, så att när man väl bestämmer sig har man tillräckligt med information för att ge fågeln ett så bra liv som möjligt. Sen är det viktigt att tänka på att det inte alltid blir som man tänkt sig från början. Därför är det nödvändigt att man har orken och tiden att ändra sitt beteende om det exempelvis skulle visa sig att fågeln lider av diabetes.

Köp en bra bur när du ska skaffa fågel

När man väl bestämt sig för att man ska köpa en fågel och kanske till och med redan gjort det, måste man införskaffa en del grejer och en bur är en av dessa. Det är viktigt att tänka på hur stor fågeln är så att man inte köper en för liten bur. Desto större bur, desto bättre, en fågel gillar att kunna flyga runt och röra på sig. Man bör även placera ut sittpinnar runt omkring i buren, tänk noggrant igenom var dessa placeras. Det är viktigt att tänka på att inte ha för mycket grenar och liknande i buren, eftersom detta tar upp fågelns yta att flyga på.

Tänk på att placera buren där den får ljus, fåglar kräver ljus för att de ska kunna få i sig alla näringsämnen. Skulle man märka att ens fågel inte får tillräckligt med ljus kan man investera i speciella lysrörsarmaturer framtagna för fåglar. Att ha bra ljus gör att fågeln mår bra, trivs och äter bättre.

Andra saker att tänka på när du ska skaffa fågel

Det är viktigt att tänka på att vattnet i buren ska bytas ut dagligen. Man måste även diska matskålen, vattenskålen eller vattenflaskan kontinuerligt så att det inte bildas bakterier i dessa. Det är viktigt att man tillsätter vitaminer regelbundet, antingen via maten eller vattnet. Ett annat tips och en rekommendation är att hänga in ett sepiaskal eller ett jodberikat kalkblock i buren som fågel kan hacka på.

Tänk även på att rengöra buren med jämna mellanrum, rekommenderat är en till två gånger i veckan. Detta beror lite på hur många fåglar som man har i en och samma bur. För att rengöra botten krävs det att man använder ett effektivt rengöringsmedel för att få bort alla fläckar. Det är även rekommenderat att då och då använda ett desinficeringsmedel i buren. På så sätt får man bort bakterier och svamp som annars riskerar att bildas.