Svenska kattraser

Katt sitter i gräset

Det finns en hel del olika kattraser i de svenska hemmen och katten är ett mycket uppskattat sällskapsdjur. Precis som för hundar så finns det både renrasiga katter med stamtavla och blandraskatter utan några kända föräldrar eller dokument.Oavsett om den individuella katten är registrerad eller inte så är den oftast en älskad familjemedlem.

Många kattägare uppskattar dock att det finns en registrerad stamtavla för att ha kontroll på exempelvis nedärvda sjukdomar eller annan problematik. Det finns också människor som brinner för arbetet med utsatta katter och som gärna öppnar sitt hem och sitt hjärta för en hemlös bondkatt.

SVERAK

Det svenska kattförbundet heter SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) och här finns alla svenska kattraser med stamtavla registrerade i det omfattande kattregistret. SVERAK utgör sedan 1955 centralorganisationen för drygt 40 anslutna kattklubbar. Detta riksförbund arbetar aktivt för kattens bästa på alla nivåer men framför allt med förespråkandet för ID märkning, motverkandet av missförhållanden inom katthållning samt för en hälsosam kattavel. SVERAK har också en internationellt erkänd stambokföring genom sitt medlemskap i FIFe (Fédératione Internationale Féline).

Några av de vanligaste svenska kattraserna

Huskatten

En oregistrerad katt kallas helt enkelt för en huskatt eller en bondkatt. Denna katt är vanligast i svenska hem, sommarhus och på lantgårdar. Ofta får denna typ av katt symbolisera bilden av en fri och obunden själ som kommer och går som den vill. Den lyckliga, självständiga och frimodiga katten används även frekvent inom framförallt amerikanska Disney-filmer. Det hårda men fria livet ges en gyllene och sentimental glans men i själva verket lever dessa verklighetens katter ett sorgligt och ensamt liv. Många huskatter har dock fantastiska familjeliv men en hel del har blivit kvarlämnade att klara sig själva när sommarhusets ägare bommat igen och gett sig av.

Ragdoll

Ragdoll är en populär raskatt i svenska hem med ett såväl intressant som träffande namn. Översatt från engelskan så kallas kattrasen ”trasdocka”. Namnet syftar på att katten blir alldeles slapp i kroppen när den lyfts upp. Den har också en väldigt säregen och karaktäristisk gångstil där den vaggar fram. Pälsen är lång och silkeslen och avslutas med en stor och buskig svans. Vidare så har den typ av katt vackra blå ögon som ramas in av en färgad mask. Kattkroppen är kraftigt byggd och ragdollen har runda tassar med tofsar.

Norsk skogskatt

Den norska skogskatten är kanske den mest populära kattrasen av alla. Den har också en särställning som en historiskt sätt både mytomspunnen och omtyckt kattras. Skogskatten förekommer tidigt i litteraturen och det finns gott om både fiktiv och faktabaserad dokumentation. Denna katt har avlats fram av naturen för att tåla kyla, svält och stormar. Endast de starkaste katterna överlevde och dessa gener finns idag i den norska skogskatten som har en robust och muskulös kropp med tjock underull och yvig svans. Trots sin brokiga och fantastiska historia som överlevare och utekatt så passar denna ras alldeles utmärkt även som innekatt.