Att tänka på när man skaffar katt

Skaffa katt

Har du eller din familj funderat på att skaffa katt? Isåfall finns det vissa saker ni bör tänka på innan, i denna artikel ska vi ge tips och råd på vad man bör tänka på innan man skaffar katt.

Att skaffa katt kan låta som ett litet beslut men faktum är att genom att skaffa en katt så tillkommer det en del andra saker som är bra att känna till på förhand så att livet med den nya familjemedlemmen blir så bra som möjligt.

Att skaffa en katt kan vara lätt, men det är alltid svårare att omvårda katten så den mår bra. Enligt myndighetsföreskrifter ska katten tillses minst två gånger per dag, och om du är inte hemma på ett helt dygn bör du lämna ansvaret till vederbörande tillfälligt.

En katt är ett mysigt sällskapsdjur och ett självklart val för många familjer. Katter är ofta tydliga med vad de vill och är oftast väldigt självständiga, samtidigt så kräver de inte samma uppmärksamhet och passning som till exempel en hund. En katt lever också ganska länge, upp till 20 år om den håller sig frisk och klarar sig undan bilar och annan trafik.

Ska man ha hona eller hane då man skaffar katt?

En av de många saker man som köpare av katt behöver ta ställning till är om man ska skaffa en honkatt eller en hankatt. Under kattens första tid så är det ingen större skillnad med hona och hane men efterhand så visar det sig vara lite skillnader. Den första skillnaden är att hankatter i de allra flesta fall är större än honkatter. Givetvis kan detta variera lite mellan olika raser men i de allra flesta fall så är en hankatt något större än en hona, detta innebär bl.a. att hankatter ofta också äter lite mer.

Dock är risken för att en honkatt blir överviktig större än för att en hankatt blir det.

Planering innan man skaffar katt

Katter är pälsdjur och därför bör inte pälsallergiker ha katter omkring sig. Det kan vara värt att tänka på för dig som vill bli kattägare, att du kanske inte kan bjuda in alla gäster längre (om de inte insisterar att besöka ditt hem trots sin allergi). Katter har vassa klor som de tyvärr kan ställa till problem med. Ett vanligt problem för många kattägare är att katterna vässar sina klor på tygmöbler med mera. Det går att komma undan genom att skaffa skinnstolar och skinnsoffor för att bara ta några exempel. Det är också bra att investera i ett klösträd där katten kan vässa sina klor utan att era ägodelar skadas.

En katt kan skadas av många saker och det finns vissa växter som är giftiga för dem att förtära. Välj därför dina krukväxter med omsorg och låt inte katten leka med exempelvis presentsnören från paket. Katten undersöker många föremål genom att tugga på dem, vilket man bör vara medveten om.

Mat och vatten till katten

Kattdjur är däggdjur precis som oss människor och behöver mat och vatten för att kunna ge kroppen möjlighet till läkning, uppbyggande av skelett och muskler med mera. Katter behöver dock inte grönsaker eller kolhydrater eftersom de kan leva uteslutande på animaliskt protein från fisk, fågel och gris. De vitaminer som vi människor får i oss av grönsaker kan katter istället på biokemiskt vis omvandla från det animaliska proteinet. Man kan om man vill ge katten gräs, då detta stimulerar matsmältningen och förhindrar uppkomsten av hårbollar. Typisk kattmat ges i form av torrfoder eller våtfoder. Vissa katter föredrar det ena och andra katter föredrar det andra.

Man kan välja att mata katten vid bestämda tidpunkter eller ständigt ha matskålar med föda framställda (det senare alternativet är vanligt för ägare till innekatter att tillämpa). Precis som fallet är för oss människor så är rent vatten viktigare för kattens överlevnad än vad mat är, speciellt i längre tidsperspektiv. Se alltid till att katten har fri tillgång till färskt vatten, idag finns så kallade vattenfontäner i miniatyrformat där katten ständigt kan få färskt, cirkulerande vatten i sig.

Katten mår bra av att få vara ifred

Katten är lite egensinnig och reserverad mot omgivningen jämfört med en hund, i allmänhet. Vissa katter kan bli förnärmade av minsta fysiska kontakt som en människa ger, medan en annan vill bli klappad många minuter i sträck. Vissa katter gillar det lugna tempot där inte så mycket händer medan andra glatt är med när familjen gör sina bestyr.

En katt behöver dock mycket vila och kattungar kan behöva så mycket som 16 timmar sömn per dygn. Därför bör man inte störa en katt som sover om det inte är akut.

Katter älskar höga höjder

Katter gillar höga höjder och det är dels för att de gillar att observera många saker på en och samma gång, och dels för att de tål att falla från höga höjder bättre än vad människor gör. Katter har ett avancerat nervsystem som hjälper dem att vrida sig i fallet om de skulle falla med ryggen mot marken. Deras ben och tassar är utvecklade för att dämpa fallet så mycket som möjligt.

Som kattägare är det därför mest optimalt för katten att ha naturliga höjder att bestiga i hemmet. Klösträd har ofta olika nivåer som katten kan nå. Ett bra exempel på ett rejält klösträd med flera nivåer är klösträdet Magnolia XL från Natural Paradise, du kan läsa mer om det på Test av det rejäla klösträdet Natural Paradise Magnolia XL

En katt klarar att hoppa högt från stillastående, den tar enkelt sin dubbla kroppslängd i höjdhopp från stillastående. Ingen tvåmetersman kan hoppa fyra meter från stillastående, för det krävs en stav och dessutom fart.