Sveriges 5 vanligaste kattraser

Ragdoll som ligger

Utöver bondkatten, som är den katt som det finns flest av i Sverige så finns det ett antal mycket populära kattraser som är registrerade i Sveriges raskattklubbars riksförbund. Det görs varje år en undersökning kring vilka kattraser som finns registrerade och dess antal och topp 5 brukar se ungefär likadan ut varje år. Den senaste undersökningen resulterade i följande fem kattraser som mest populära:

Ragdoll är nummer 1

Ragdoll är den kattras som det finns flest av i Sverige. Raser utmärker sig och gagnar popularitet på grund av sitt utseende och sitt vänliga, lugna temperament. Denna ras har fått sitt namn, som på engelska betyder trasdocka, på grund av att de på ett unikt sätt slappnar av när de lyfts och hänger som just en trasdocka. År 2016 fanns det 2267 registrerade katter av denna ras i Sverige.

Nummer 2 är Maine Coon

Maine Coon är en ras som härstammar ifrån Nordamerika. I synnerhet de norra delarna och har fått sin exteriör utvecklad utifrån att kunna överleva i tuffa klimat. Katterna anses av många vara väldigt personliga och tillgivna och är tvärtemot många andra raser väldigt gärna med sin familj överallt istället för att vara egensinnig och självständig. Det är främst detta vänliga och positiva temperament som gjort rasen otroligt populär.

Nummer 3 är den Sibirisk katten

Den Sibiriska katten är i temperamentet och storlek lik den Norska skogskatten, men har en päls som är mer lättskött, vilket kan ha bidragit till dess ökade popularitet. Utseendemässigt är den Sibiriska katten stor och har tofsar på öronen. Rasen har ett positivt temperament och tycker om att vara aktiv. Det är inte helt ovanligt att katter av denna ras, till skillnad från många andra katter, tycker om att vara i vatten.

Nummer 4 är Norsk Skogskatt

En kattras som länge varit mycket populär i Sverige är den Norska skogskatten. Rasen har ett tilltalande utseende med sin långa päls, ”skägg” och stora kroppstyp. Den Norska skogskatten passar bra som både inne och utekatt men tycker om att befinna sig över golvhöjd så att ha någon form av klätterställning hemma som ägare till en katt av denna ras är ett tips.

Helig Birma är nummer 5

En annan kattras med ett utseende som mest troligt gjort att populariteten ökat är Helig Birma. Denna ras är i mångas tycke en av de vackraste som finns och detta beror med säkerhet på den speciella teckningen och färgen. Ansiktet är maskat, det vill säga i en annan färg än resterande pälsen. Benen, svansen och ansiktet ska ha samma färg även om inte hela ansiktet går i samma färg ska öronen ha samma färg som ben och svans. Det vanligaste är att katten har en ljus grundfärg och mörkare partier på ansikte, ben, svans och öron.