Vanligaste husdjuret i Sverige 2020 – Topp 10

Katt och hund tillsammans

Många drömmer om att skaffa ett husdjur. Det är ett stort beslut och det är viktigt att tänka igenom vilket djur som passar just dig, din familj och ditt hem bäst. En tredjedel av alla svenska hem har ett husdjur.

Det vanligaste husdjuret i Sverige är katt. Katten är det i särklass populäraste husdjuret i svenska hem och finns i en femtedel av alla svenska hushåll.

Nedan kan du läsa mer om de topp 10 vanligaste husdjuren i Sverige.

Top 10 vanligaste husdjuret i Sverige

  1. Katt – Antal hushåll: 745 000
  2. Hund – Antal hushåll: 572 000
  3. Kanin – Antal hushåll: 77 000
  4. Fågel – Antal hushåll: 43 000
  5. Hamster – Antal hushåll: 25 000
  6. Marsvin – Antal hushåll: 14 000
  7. Råtta – Antal hushåll: 6700
  8. Orm – Antal hushåll: 5300
  9. Ödla – Antal hushåll: 4100
  10. Sköldpadda – Antal hushåll: 3900

Katt är de vanligaste husdjuret

Katt är det vanligaste sällskapsdjuret, hos såväl barnfamiljer som familjer utan barn. En femtedel av alla husdjur i Sverige utgörs av katter. Det finns många anledningar till att katten är så populär. Den är självständig och relativt lättskött. Den behöver inte rastas och den klarar av att vara ensam i hemmet under längre stunder, till skillnad mot en hund. Den kräver dock en kattlåda inomhus. En katt är även väldigt sällskaplig och rolig att leka med, men det går inte att dressera katter på samma sätt som hundar. Det är dock viktigt att tänka på att det är vanligt med pälsallergi mot katt. En katt kan leva upp till 15 år, vilket innebär att införskaffandet av en katt är ett långvarigt åtagande.

Hunden är det näst vanligaste husdjuret

Hund är det näst vanligaste husdjuret. Hundar kallas ofta för människans bästa vän på grund av deras tillgivenhet och sällskap. Hund är perfekt för dig som vill har möjlighet att ge ditt husdjur mycket tid och uppmärksamhet. Dessutom passar hundar mycket bra i barnfamiljer. En hund är dock ett av de dyraste och mest tidskrävande husdjuren. De behöver rastas och matas flera gånger per dag och kräver mycket omtanke. Hunden blir verkligen som en extra familjemedlem som följer med överallt. De lever dessutom länge och vissa raser kan bli upp till 20 år. Innan du skaffar hund måste du vara säker på att du har tid för den.

Övriga husdjur som toppar listan

Svenska hem består av fler djur än bara katter och hundar. Det finns många andra husdjur som svenskarna älskar. På tredjeplats kommer kaninen. En kanin är mysig att gosa med och relativt lättskött och billig. Dessutom finns det en hel del aktiviteter för kaninägare, bland annat tävlingar i kaninhoppning och utställningar. Tänk på att kaniner är sociala husdjur som gillar sällskap och därför kan det vara bra att skaffa fler än en kanin.

På fjärdeplats kommer fågeln. Det finns ett stort antal fågelarter och dessa skiljer sig åt gällande hur sociala de är, hur mycket de låter samt hur tidskrävande de är. Generellt sett är fåglar ganska lättskötta, men det krävs att du leker eller pratar med dem. Precis som med kaniner är det många fågelarter som trivs bäst om de har en eller flera fågelvänner. Därför måste du ibland köpa flera fåglar. Livslängden för fåglar varierar kraftigt. Vissa arter blir 6 år gamla och andra kan bli upp till 50 år.

På femteplats kommer hamstern. En hamster är ett gosigt husdjur som trivs väldigt bra med människor. Den är lättskött och relativt billig, men lever dock oftast inte längre än 2-3 år. Tänk på att hamstern gillar att vara aktiv på natten och behöver därför en stor bur och gärna ett hamsterhjul. Hamstrar kan bitas ibland och därför rekommenderas de inte som husdjur i familjer med mycket små barn.

Marsvin och råttor som husdjur

Marsvin däremot, som intar sjätteplatsen, bits sällan och passar således mycket bra även i familjer med småbarn. Marvin är keliga och gillar uppmärksamhet och sällskap. Det bästa är att ha två eller fler marsvin tillsammans. De är lätta att sköta om, men behöver släppas ut minst en gång per dag. På sjundeplats kommer möss och råttor. Deras popularitet beror bland annat på att de är mycket lättskötta, sociala, snälla och gosiga. Möss och råttor blir vanligtvis bara 2-3 år gamla och passar därför dig som inte vill binda upp dig för länge.

Reptiler i bottenstriden

På åttonde, nionde och tiondeplats finns tre reptiler – orm, ödla och sköldpadda. Reptiler är inga gosiga husdjur, men de är desto mer fascinerande. De kräver dock rätt sorts terrarium, ljus och temperatur för att överleva i Sverige. Majsormen är den vanligaste ormen i svenska hushåll och kameleonten är den vanligaste ödlan.