Guide – Vilket husdjur passar mig bäst?

Husdjur och människor
Credit of this photo

Det finns olika sorters husdjur att inhysa i sitt hem. Det allra viktigaste är att du som husdjursägare ger husdjuret bra förutsättningar för att kunna äta, leka och koppla av. Vissa husdjur kräver mer omvårdnad än andra, och den här guiden tar upp både den aspekten men också en del andra. Vilket husdjur passar dig bäst?

Hunden – människans bästa vän

Hunden kallas ofta för människans bästa vän. Sedan den blev framavlad ur vargstammar har den varit vår trogna följeslagare. Hunden kräver daglig motion för att må bra, och den passar ofta på att släppa avföring utomhus. Därför är det bra om du som hundägare har med dig hundbajspåsar för att plocka upp avföringen och lägga i närmsta papperskorg. Det är bra om du som hundägare är en aktiv människa som också gillar det sociala mötet med andra hundägare och deras hundar. Hundar måste tvättas, främst för att deras päls fångar upp mycket smuts, damm, lort och lera utomhus. Det finns en hundras för alla typer av människor och någon kan gilla en präktig schäfer medan en annan älskar en smäcker dalmatin.

Olika hundraser har olika behov och det kan därför krävas en stor inlärningsprocess av dig som hundägare när hunden är valp eller som vuxen kommit till ditt hem. Vissa raser är mycket påflugna mot människor medan andra är mer lojala och inte lika ettriga. Det är bra om hunden är försäkrad eftersom du då kan få ned veterinärkostnader rejält. Vissa hundraser har högre försäkringspremier då de exempelvis kan vara mer skadebenägna eller sjukdomsdrabbade än vad som är fallet för andra sorters hundraser. Det är bra att vara påläst om hur du lär din hund att göra som du vill eller kräver. En olydig hund är allt som oftast en osäker hund som inte fått tydliga beteendeinstruktioner.

Katten – Sveriges vanligaste husdjur

Katten är precis som hunden domesticerad. Redan i forna tiders Egypten var katten viktig för människans uppehälle. Den bekämpade skadedjur och hade alltid ett vakande öga mot omgivningen. Katter är av naturen mer reserverade och inte lika uppmärksamhetstörstande som hundar, men när man väl blivit vän med en katt så sviker den dig som regel inte.

Idag finns precis som hundar väldigt många kattraser representerade av alla tamkatter. Maine Coon, Helig birma, Ragdoll, Norsk skogkatt med flera är alla kattraser. På marknaden är exempelvis en ragdoll mer värdefull än en ej framavlad bondkatt. Det beror på att raskatter kräver en noggrannare planering och uppfödning av uppfödarna, i syfte att undvika inavel hos rasen. Köper man en raskatt måste man vara medveten om att inte alla kissar är markerade för att avlas på utan bör kastreras så fort den börjar nå könsmogen ålder. Raskatter har ofta genetiska egenskaper som människor gillar, t.ex. en fin päls och fina ögon men också ett beteende som är uppskattat. Nyss nämnda ragdollkatten är normalt sett en tillgiven katt som är lugn men samtidigt nyfiken på nya människor som befinner sig i hemmet. Helt enkelt en välartad katt att ha i hemmet!

Till skillnad från hunden behöver katten inte ha frisk luft eller långa promenader för att må bra. Vissa katter är så kallade utekatter medan andra är innekatter (ofta raskatter). Har man balkong så kan man låta även innekatter vara utomhus, gärna med någon form av fallskyddsanordning. Katten passar dig som vill ha ett husdjur med integritet och som inte hela tiden pockar på din uppmärksamhet. Den kan lätt leva i 15-20 år eller till och med längre med alla basala behov uppfyllda.

Vilka övriga husdjur passar mig?

Gillar du inte hundar eller katter finns några andra populära husdjur att kika närmare på. Akvariefiskar är inte däggdjur men ses ändå som husdjur. De behöver matas regelbundet och få sina akvarium rengjorda.

Reptiler som ödlor och ormar är vanliga, likaså fåglar som undulater och papegojor. Gnagare som hamstrar och marsvin är populära och det finns även tamråttor på marknaden.

Det bästa rådet är att hitta ett husdjur som passar din livsstil bra och som du tror kan göra dig glad när du är på dåligt humör!