Skaffa husdjur – vad ska man tänka på?

En person håller en katt och en hund i famnen

Guide till att skaffa husdjur

Det kan finnas många anledningar till att skaffa ett husdjur, och det är en väldigt givande sak att göra i många lägen. Om du har barn kan ett husdjur vara ett bra sätt att tidigt låta dem lära sig att ta ansvar för någon annan än sig själva. Ett husdjur är ett bra sätt att få dem att aktivera sig och komma ut istället för att bara sitta hemma framför datorn hela tiden. För den som lever ensam är ett husdjur ett mycket bra sällskap. Du har någon som älskar dig ovillkorligt som du kan lägga din egen kärlek och omvårdnad på. Många skaffar också husdjur utifrån ett gediget djurintresse.

Det är inte ovanligt att träffa på folk som inte kan leva utan husdjur. Ibland riktar de in sig på en speciell sort eller en speciell art, och i andra fall har de en mängd olika sorter. Husdjuret kan också vara ett nyttodjur och inte bara sällskap. En hund kan skydda ditt hem mot inbrottstjuvar och en katt kan fånga råttor och möss.

Vi har alla olika förutsättningar för att skaffa husdjur. I den här artikeln kommer vi att gå igenom det grundläggande om olika husdjurstyper och vad som krävs för att kunna ta hand om dem på bästa sätt. Det är många faktorer hos dig och i ditt hem som styr vilket husdjur som är bäst lämpat att skaffa. Det handlar inte bara om dina preferenser utan du måste också ha förutsättningarna för att kunna ge djuret ett bra och fullgott liv. Vissa hundraser är till exempel svåra att ha i en lägenhet i stan då de behöver stora fält att springa på och helst en egen tomt.

Att skaffa en häst ställer givetvis helt andra krav där du måste ha tillgång till stallplats och ha väldigt mycket tid att lägga på att sköta om den. För många husdjur krävs att du kan erbjuda en boendemiljö som påminner om dess naturliga habitat. Exempel på sådana djur är de flesta gnagare och reptiler, samt givetvis fiskar som behöver ett tillräckligt stort akvarium för att kunna trivas.

Allergier och andra hinder för att skaffa husdjur

Idag är det många som lider av olika allergier. Anledningarna till att allergierna i samhället ökar är många, bland annat pekas det på att vi i våra dagliga liv inte utsätts för så många potentiellt allergiska retningar vilket gör att vårt immunförsvar inte tillvänjs vid dem. Under större delen av mänsklighetens historia har det varit naturligt att leva med djur vilket byggt motståndskraft mot allergier. Det gör att du som har barn och har husdjur faktiskt kan komma att skydda dina barn mot framtida allergier just för att barnens umgänge med djuret gör dem vana!

För den som redan är allergisk blir det dock något av en utmaning att hitta ett passande husdjur. Det är lätt att tro att pälsdjur är helt uteslutna för allergier, men faktum är att det faktiskt finns gott om olika raser som antingen är naturligt allergivänliga eller framavlade för att vara det. Du kan kanske inte räkna med att vara helt allergifri när du skaffar ett sådant djur, men för dig med lindrig allergi kan det fungera bra.

Idag finns det också bra allergimediciner vilket gör att de som inte är svårt allergiska kan klara av att leva ett normalt liv även med husdjur i familjen. Ett bra råd till dig som misstänker att du är allergisk men ändå vill skaffa ett djur är att försöka umgås en period med ett djur av den art du funderar på att skaffa för att se om det fungerar med eller utan medicinering.

Många djurägare är vänliga och medkännande människor och det brukar inte vara svårt att hitta någon som är villig att låta dig testa att vara med deras djur. En bra ingång är att erbjuda dig att till exempel ta någons hund på promenad, eller att vara kattvakt. Då får djurets ägare lite avlastning samtidigt som du kan testa hur det fungerar. Andra hinder kan vara dina arbetstider eller boendeförhållanden. Om du vill skaffa en hund behöver du se till att hunden har tillgång till stimulans och möjlighet att gå ut ofta. För dig som är pensionär, student eller jobbar hemma är det kanske inte ett problem.

Men för många andra som jobbar heltid är det en utmaning att lösa. Du kommer då kanske vara tvungen att sätta hunden på ett så kallat hunddagis. Det är en kostnad på flera tusen kronor i månaden som du måste räkna med i kalkylen när du väljer att skaffa en hund. Katter är lättare eftersom de inte är lika sällskapskrävande som hundar och trivs ganska bra med att vara ensamma hemma, samt kan uträtta sina behov i en kattlåda.

För att kunna ha ett djur behöver du ha ett boende som är stort nog för det. En liten lägenhet utan balkong gör det svårt att skaffa djur överhuvudtaget, men inte omöjligt. Att få plats med en bur för en mindre gnagare som en hamster eller ett marsvin går nästan alltid att lösa oavsett hur litet du bor. En annan sak som är ett stort hinder mot att skaffa husdjur är om du har ett arbete eller en livsstil som kräver många resor. Det är svårt att ta med sig djur utomlands, så då måste du se till att ordna omsorg åt dem medan du är bortrest.

Skaffa husdjur – vilken sort ska jag välja

När du väl gått igenom vilka hinder som kan finnas och bestämt dig för att du tror att ett husdjur kan fungera för dig är det dags att välja sort. Här är det mycket personliga preferenser som styr. Vissa av oss är utpräglade hundmänniskor, andra typiska kattpersonligheter. Många som är uppvuxna med en särskild typ av husdjur är präglade på det och väljer att fortsätta ha samma sort hela livet. Samma sak gäller för den som skaffar ett nytt husdjur efter att en tidigare älskad vän har avlidit, det är då vanligt att man håller sig till samma art.

Du som är helt ny som husdjursägare är ofta friare i tanken vilket ibland gör det svårare att välja. En grundläggande sak att fundera över är hur pass tillgivet du vill att husdjuret ska vara. En hund kommer alltid finnas där för dig och lägga sitt liv i dina händer. En katt är oftast mer självständig och kommer bara vilja bli kelad med när det passar den, resten av tiden kan du ses mer som en person som förmedlar mat till den.

De små husdjuren som hamstrar, fåglar, kaniner och marsvin brukar trivas bra i sina burar. Ofta är de dessutom nattaktiva. Det gör att du faktiskt är friare att välja när du vill ta fram djuret och leka med det. Ju oftare du gör det desto mer vant kommer det bli vid dig och dessutom mer keligt i takt med att det börjar lita på dig. Tänk också på att om du skaffar ett sådant djur så måste du se till att det har gott om saker att göra i sin bur.

Helst ska du se till att du har många djurleksaker att byta med så att det inte blir uttråkat. Tänk på att även djur kan bli deprimerade om de inte får tillräckligt mycket stimulans. Andra djur kanske väljs mer av andra orsaker och är mer dekorativa. Det gäller till exempel akvariefiskar och reptiler. Ingen av dessa är keldjur i vanlig bemärkelse. Det gör dem dock inte till ett dåligt val av husdjur, men de kräver en annan typ av intresse, av mer zoologisk karaktär, än vad ett mer traditionellt sällskapsdjur gör.

En annan vanlig aspekt av varför personer väljer en särskild typ av husdjur är för att man vill ha ett nyttodjur av något slag. Många jägare väljer att skaffa en eller flera hundar som kan användas som drevhundar eller spårhundar under jakten. Då krävs mycket särskild träning för att hunden ska kunna bidra fullt ut. Om du är ny hundägare och jägare och inte är säker på hur du ska träna hunden är ett bra tips att ta kontakt med en lokal brukshundsklubb där du kan få hjälp, tips och byta erfarenheter med mer erfarna hundägare.

Ett annat typiskt nytto- och nöjesdjur är en häst för den som är intresserad av ridning och hästskötsel. Att låta sina barn rida är en mycket bra idé. Det är fostrande, lär dem att ta ansvar och det finns faktiskt undersökningar som visar på att de ungdomar som spenderat en stor del av sin uppväxt i ett stall oftare hamnar på ledande positioner i samhället än andra. Var dock beredd på att en häst är något som kräver väldigt mycket arbete från dig.

Skaffa hund

Om du har bestämt dig för att skaffa hund kommer du ha en trogen vän för livet. Schablonbilden av en hund som hämtar tidningen eller sin husses tofflor är inte långt ifrån sanningen. Rätt uppfostrad är en hund ett tillgivet djur som kommer se till att du alltid känner dig älskad, och att du kommer att få gott om motion. En fördel bland många med att skaffa en hund är att hundägare tenderar till att leva längre än de som inte har hund. Det beror sannolikt både på att du tvingas röra dig mycket med en hund och att du blir glad av att ha och kela med den.

En hund behöver gå ut ofta, och du behöver leka mycket med den. Det är bra för blodcirkulationen, för hjärtat och för vikten. Du kommer märka att en hund är ett stort ansvar för dig och din familj. Den kommer märka om du är nedstämd och försöka liva upp dig. En hund ställer alltid upp för sin flock och kommer göra sitt allt för att skydda dig och din familj mot faror.

När du ska skaffa en hund kan du gå tillväga på ett av flera olika sätt. Antingen kan du skaffa en valp, eller så kan du adoptera en vuxen hund. Du kan välja att antingen köpa av en svensk uppfödare eller importera en. Det sistnämnda kräver mer administrativt arbete och research. Köp aldrig en hund av en uppfödare du inte litar på för det kan sluta illa. Risken finns att hunden är dåligt avlad och har olika fysiska eller psykiska problem vilket kan leda till höga veterinärkostnader och att du tvingas avliva den. Det kan också vara så att den är olagligt importerad till Sverige, ibland under dåliga omständigheter.

Om du väljer att adoptera en hund gäller det att ha koll på dess historik. Nästan alltid har hunden bortadopterats av en anledning. Det kan vara att dess tidigare familj fick stora allergiproblem, men det kan också bero på att hunden varit aggressiv mot barn eller andra husdjur och att den tidigare ägaren inte kunnat hantera det. Du måste veta varför och vara säker på att du kommer lyckas bättre.

Om du ska köpa en valp med stamtavla är det ett dyrare alternativ. Det är rekommenderas att du går via Svenska Kennelklubben. Det är en intresseorganisation för hunduppfödare över hela landet. På deras hemsida kan du läsa mer om olika hundraser samt få tips om hur du ska gå tillväga när du skaffar en hund. De har också ett register med alla kennlar och uppfödare i Sverige som är anslutna till dem. Rent generellt kan sägas att en seriös hunduppfödare bör vara ansluten till Svenska Kennelklubben. Se också till att besöka kenneln innan du köper en hund. Helst vill du också få träffa valpen innan du bestämmer dig för att ta hem den.

Att skaffa ett djur är inget som ska göras på impuls utan du måste få bra kontakt med djuret och känna förtroende för uppfödaren. Om hundarna på kenneln ser ut att trivas och ha det bra så ökar sannolikheten för att du och din nya hund kommer få ett bra liv tillsammans. En hund som har växt upp under dåliga förhållanden riskerar däremot att ha blivit skadad för livet och bli olämpligt som husdjur.

Fördelar och nackdelar med en hund som husdjur

Fördelar med att skaffa hund

  • Familjevänlig
  • Trogen vän
  • Många praktiska användningsområden

Nackdelar med att skaffa hund

  • Kräver väldigt mycket omsorg
  • Dyr i drift

Du kan läsa mer om hur det är att skaffa hund på Skaffa hund – det här ska du tänka på! och Skaffa hund som barnfamilj – viktiga saker att tänka på.

Skaffa katt

Om du bestämmer dig för att skaffa en katt så har du nästan lika många alternativ som när du väljer att skaffa en hund. Det finns massor av olika kattraser som har sina egna personligheter och kräver olika förutsättningar. Att få tag på en vanlig bondkatt är normalt sett inte vare sig särskilt dyrt eller särskilt svårt, utan du brukar kunna hitta en gratis eller för en symbolisk summa via annonser på internet. Raskatter kan däremot kosta lika mycket, ibland mer, än en rashund beroende på hur ovanliga de är och hur svårt det är att avla på dem.

Att ha en katt i hushållet är trevligt på ett annat sätt än en hund. Där en hund är en naturlig del av familjen, nästan som ett barn, blir katten mer som en långtidsbesökare. Katten kommer snarare se det som att det är du som bor hos den än tvärtom. Det finns en stor charm i det, en katt är ett stolt och självständigt djur som kommer låta dig veta om den är missnöjd med något.

När du skaffar en katt är det viktigt att tidigt etablera rutiner för att få den rumsren och trivas. En katt gillar när saker står på sin plats. Många kattägare har vittnat om att katten vägrar äta och ser närmast kränkt ut om dess matskål flyttas bara en decimeter från där den brukar stå. Så se till att redan innan du tar hem din katt hitta bra platser för kattlådan och för mat- och vattenskålar. När katten väl har vant sig vid att skålarna står på ett ställe är det där de ska stå.

Katter är också kinkiga. Så om du inte tömt kattlådan ordentligt kommer den utföra sitt behov på ett annat ställe. Om den uppfattar maten som gammal kommer den inte äta. Det är viktigt att du är lyhörd för hur din katt beter sig för att kunna skapa en så bra miljö som möjligt för den. Förbered dig på att du kommer få många presenter av din katt, särskilt om du bor på landet. De har en ovana att släpa hem fåglar, möss och till och med ormar som små kärleksgåvor.

Precis som när du skaffar en hund är det viktigt att träffa den tidigare ägaren eller uppfödaren av katten. Även katter som växt upp under dåliga förhållanden tar skada av det vilket kan göra att de blir skygga eller svåra att få rumsrena. Var uppmärksam på onaturligt ängsligt beteende hos katten. När du väl fått hem den är det bra att ha förberett med ett antal leksaker åt den.

Bra investeringar är någon form av klätteranordning som till exempel ett klösträd, se Test av det rejäla klösträdet Natural Paradise Magnolia XL som är ett bra alternativ, särskilt för lite större katter samt en klösbräda. På så sätt kan du spara möbler och gardiner som annars kommer bli naturliga mål för dess klor.

Det är en bra idé att se till att kastrera en ny katt som inte redan är det vid när du skaffar den. Då slipper du oväntade kattungar, du kommer få mindre kiss inomhus och risken för att din katt ska få cancer minskar. Tänk dock på att ämnesomsättningen minskar hos en kastrerad katt. Du behöver vara mer noggrann med att hålla koll på kattens vikt efter operationen. Precis som hos människor är det inte nyttigt för djur att bli allt för överviktiga.

Du kan läsa mer om vad du bör tänka på när det är dags att skaffa katt på Att tänka på när man skaffar katt och Att skaffa katt.

Andra vanliga husdjur

Ett annat vanligt husdjur är akvariefiskar. Det du framförallt behöver ha koll på när du skaffar ett akvarium är att det är stort nog. Den klassiska guldfiskskålen är exempelvis inte en bra levnadsmiljö för en guldfisk. En guldfisk vill ha mer utrymme att röra sig på än vad en sådan skål erbjuder. Om du väljer att skaffa flera olika fisksorter behöver du se till att det är sådana som kan samexistera. Annars kommer de äta upp varandra och du har snart bara en art kvar.

Du måste också ha ett boende som är stort nog för ett akvarium, med en plats som är lämplig att ställa det på. Ett akvarium ska inte stå i direkt solljus eftersom det är dåligt för vattnet och stimulerar algtillväxt. Tänk också på att även fiskar behöver lugn och ro, så placera helst inte ett akvarium i en korridor eller nära en dörr som ofta används. Det kommer stressa fiskarna onödigt mycket och få dem att må sämre. Ett akvarium är också en tung vattenfylld pjäs så du vill inte ställa det på en bräcklig möbel.

Ett annat vanligt husdjur är smågnagare som hamstrar, kaniner eller marsvin. Hamstrar och marsvin må påminna om varandra utseendemässigt, men det finns ändå en del avgörande skillnader dem emellan. Marsvin är flockdjur och därför bör du skaffa minst två. Hamstrar är tvärtom enstöringar och om du låter två hamstrar bo ihop är risken stor att de konstant kommer vara i luven på varandra och kanske till och med döda varandra.

En kanin kräver större utrymme än de andra två djuren, och det är en fördel om du har tillgång till trädgård eller en större balkong eftersom de är förtjusta i att vara ute och röra på sig. Det stora arbetet med gnagare är att hålla buren ren. Du får räkna med att behöva rengöra den och byta halm eller spån nästan dagligen, annars kommer inte ditt djur trivas hos dig. Rätt skötta är små gnagare väldigt trevliga och gosiga djur. Om du har små barn är de ett bra första djur att skaffa. Särskilt en hamster är också rolig att se på om den känner sig trygg med dig och har tillgång till ordentligt med leksaker.

Ytterligare ett vanligt husdjur är fåglar. Här finns det massor av olika arter att välja på som alla fungerar olika. Viktigt att tänka på är att många fågelarter kan bli 50–70 år gamla så att skaffa en papegoja blir gärna ett livslångt åtagande. Fåglar är också flockdjur, så du bör inte skaffa bara en utan minst två så att de kan ha sällskap och utbyte av varandra.

En fågel bor i en bur som måste vara anpassad efter den storleksmässigt. Du behöver inte köpa särskilt många saker till buren utan ofta är det bästa att ta grenar från naturen att ha därinne. Då har de bra sittplats och något att gnaga på. En fågel är ett sällskapligare djur än vad de flesta tror. De mår bra av stimulans och om du ser till att leka mycket med din fågel kommer den präglas på dig vilket gör att det blir lättare att låta den flyga fritt och minskar risken för att den rymmer ifrån dig. Fåglar är revirdjur och trivs inte med att flyttas runt.

Skaffa husdjur – ett åtagande under hela djurets liv

Som husdjursägare, oavsett vilken typ av husdjur du väljer att skaffa, så har du gjort ett åtagande som sträcker sig över hela djurets liv. Det måste du vara beredd på. Det är ditt ansvar att ditt djur har det bra medan det är i din omsorg. Att det får mat, att det får den omvårdnad och de levnadsförhållanden som just den arten du har kräver. Samt att den när det oundvikliga inträffar får ett värdigt och inte plågsamt slut.

Ett djur som har levt hela sitt liv med människor kommer i de allra flesta fall inte kunna anpassa sig till ett liv i det fria. Det är därför det till exempel är förkastligt att skaffa en så kallad sommarkatt. Om du har barn som kanske till och med varit drivande i husdjursinskaffandet – inte helt ovanligt – se till att de är med och sköter om djuret. Det är lärorikt och ett sätt att förbereda dem för framtida ansvar. Men du kan aldrig tillåta att ditt husdjur bli lidande om barnen inte gör det de ska, då måste du för djurets skull ta ansvaret själv.

Praktiska saker under djurets livstid

Om du har ett större husdjur, som en hund, katt eller en häst, så är det bra att teckna en särskild djurförsäkring hos ett försäkringsbolag. Det kan kännas som en stor och onödig kostnad, men det betalar tillbaka sig när du behöver uppsöka veterinär. Precis som med människor behöver djur undersökas och ibland genomgå operationer. Med en bra djurförsäkring sprids kostnaden ut över tid och du slipper bli sittande med en stor veterinärsnota som du kanske inte har budget för.

För att djuret ska kunna ha en bra tillvaro måste du läsa på noggrant om vad ditt djur behöver i sitt liv och anpassa dig efter djurets behov. Om du vet med dig att du inte kommer kunna uppfylla de behoven är det nästan alltid bättre att se om du kan hitta ett annat djur istället. En hamster ska inte behöva leva i en för trång bur, en hund behöver få gå ut ofta och så vidare. Överlag kommer du och ditt djur få ett trevligare och mer kärleksfullt liv tillsammans om djuret mår bra.

Skaffa husdjur – när djuret dör

Döden är en ofrånkomlig konsekvens av livet. Det gäller för både djur och människor. De flesta djur har en kortare livslängd än vad vi har så om du skaffar ett djur kommer du med all säkerhet också få se det lämna dig. För barn kan det till och med vara en nyttig upplevelse att få öva sig på att hantera sorg och saknad. Men det är även en uppslitande upplevelse för de flesta husdjursägare.

Ett sällskapsdjur blir en del av familjen, och oavsett hur litet det är har det en egen personlighet och det gör ont när det försvinner. Som djurägare har du ett väldigt stort ansvar för ditt djurs hädanfärd. Du måste se till att det sker så smärtfritt som möjligt för djuret. Ofta märker ägaren när ett djur är för gammalt eller när det blir sjukt. Då är det i många fall det mest humana alternativet att ta med djuret till veterinären där det kan få bli sövt för att sedan få en spruta för att snabbt och stilla kunna få somna in i sin ägarens famn.

Vanliga frågor och svar

Behöver jag försäkra mitt husdjur?

Det finns ingen lag som säger att du måste försäkra ditt husdjur. Men det är nästan alltid ett mycket klokt val, särskilt om du har ett djur som är större och har lång förväntad livslängd. Ett veterinärbesök kan kosta lika mycket eller mer än ett besök hos en vanlig doktor, men med skillnad att djurets vård inte är subventionerat av staten. Om ditt djur är oförsäkrat och blir sjukt eller skadas kan det alltså bli väldigt kostsamt för dig att betala för dess vård.

Kan jag resa med husdjur?

Det beror på vart du ska resa och vilken typ av husdjur du har, samt hur du ska resa. Inom EU är det relativt okomplicerat. Det finns ett särskilt EU-pass för husdjur som du måste ha. En hund eller katt måste också vara vaccinerad mot rabies och vara ID-märkt. Se till att ha en lämplig transportbur för ditt husdjur när du åker någonstans med det. Om du ska åka långt behöver du sannolikt också planera in en längre paus så att djuret kan få komma ut ur buren ett tag.

Vilket husdjur kräver minst av mig som ägare?

Akvariedjur som ormar, fiskar och sköldpaddor kräver förhållandevis lite dagligt arbete. Däremot är proceduren med att rengöra akvariet tidskrävande, besvärlig och nödvändig, En mindre gnagare som en hamster eller ett par råttor är sannolikt det bästa alternativet för dig som vill ha husdjur som inte kräver så mycket av sin ägare. De är mestadels uppe på natten och är inte så sällskapskrävande. Det räcker oftast med att du leker med dem ibland och ser till att de har en bra boendemiljö så kommer de trivas.

Vad är en stamtavla?

För de mer exklusiva raserna för häst, hund och katt är det ofta viktigt att de har en bra stamtavla. En stamtavla utfärdas av en officiell organisation, som till exempel Svenska Kennelklubben, och är ett intyg på att djuret är renrasigt. Det vill säga att det inte avlats med andra raser. För att kunna få en stamtavla utfärdad måste du kunna bevisa att djuret har flera generationer av renrasighet bakom sig. Så se till att få med en stamtavla från uppfödaren när du skaffar ett rasdjur.

Behöver jag tvätta eller bada mitt djur?

Det beror på vilken typ av djur det är och vad det har gjort. De flesta djur ser till att tvätta sig själva. För små gnagare krävs det att du håller rent i deras bur för att de ska kunna sköta sin egen hygien. Katter tvättar sig själva för det mesta, men ibland kan du tvingas bada dem vilket sällan är uppskattat. En hund behöver ofta badas efter att ha varit ute och rullat sig på marken. Se till att borsta den innan för att slippa få stopp i avloppet.

Vad händer när ett djur får en obotlig sjukdom

De flesta djur har kortare livslängd än vad vi har och de kan drabbas av ungefär samma sjukdomar som människor. Ett djur som lever i fångenskap tenderar också att drabbas av fler vällevnadssjukdomar än djur som lever i det vilda; som cancer, övervikt eller hjärtsjukdomar. När ditt djur blir riktigt dålig eller råkar ut för en så pass allvarlig olycka att det inte kommer överleva är det viktigt att du ser till att det får ett bra avslut med så lite lidande som möjligt. En veterinär kan hjälpa dig med det.