Hundkurser

Golden retriever blir matad

För att aktivera och utbilda sin hund kan det vara lämpligt att man tillsammans går någon typ av hundkurs. Det finns ett stort utbud på hundkurser att välja mellan, allt i från att hunden ska fungera i vardagen och i hemmet till att inrikta sig på olika hundsporter.

Alla hundkurser har dock ett gemensamt syfte och det är att stärka förhållandet mellan hund och förare och förbättra kontakten och samarbetet. Det är viktigt att man har roligt tillsammans med sin hund på kurserna för att det ska vara givande för alla parter.

  • Valpkurs

Några veckor efter att man har fått hem sin nya valp kan det vara klokt att gå en valpkurs som är den första kursen man går. Här får valpen träffa andra hundar och lära sig grunder i lydnad. Ägaren får dessutom nyttig information om vad hundägarskapet innebär och vad man gör om hunden till exempel blir sjuk.

  • Vardagslydnad

Som påbyggnad på valpkursen finns sedan vardagslydnad. Denna kurs är oftast indelad i vardagslydnad 1 och vardagslydnad 2. Här bygger man vidare på de grunder som man lärde sig under valpkursen och fokus ligger på kontakt mellan hund och förare.

  • Bruks

Har man en hund av brukstyp kan man sedan välja att bygga vidare med olika kurser inom just brukset. Detta är inriktningar som man sedan kan tävla i om man vill. Inom brukset finns det en rad olika inriktningar där man bland annat kan välja mellan tävlingslydnad, viltspår, personspår och sök.

  • Agility

En något mer fartfylld sport är agility som man kan gå kurser i tillsammans med sin hund. Agility går ut på att man ska leda sin hund genom en förutbestämd bana som innehåller både hinder, tunnlar och balanshinder. För att klara banan felfritt och dessutom på så snabb tid som möjligt så är det viktigt att samspelet mellan hund och förare fungerar felfritt. På agilitykurserna får man därför lära sig, förutom de olika hindren, hur man som förare ska handleda sin hund genom banan.

  • Rallylydnad

Man kan även gå kurs i rallylydnad som är en form av lydnad. Här ska man tillsammans med sin hund gå en förutbestämd bana där olika skyltar är utplacerade. Skylten talar sedan om vad det är man ska göra för moment innan man går vidare. Även här är samspelet mellan hund och förare av stor vikt och på kurserna för rallylydnad tränar man därför mycket med kontaktövningar.

  • Nose Work

Nose Work är en sport som är relativt ny men numera kan man både träna och tävla i grenen. Här ska man arbeta tillsammans med sin hund som ska lyckas hitta olika doftgömmor. På kurserna får man lära sig tre olika dofter och söka på olika områden så som fordonssök, inomhussök och utomhussök.

Som sagt bygger alla kurser på ett fint samspel mellan hund och förare och i alla kurser arbetar man därför på sin kontakt med hunden. Det är viktigt att detta fungerar för att man ska nå framgångar på tävlingsbanan men även för att man ska få en givande vardag tillsammans med sin hund.