Border Collie

Border collie i gräs

Border collien är en hundras inom gruppen vallhundar. Den har fått sitt namn från gränsområdet mellan England och Skottland i Storbritannien där rasen kommer ifrån, och den har funnits där i flera århundraden som ren arbetshund.

Utseende

Inom aveln för border collies som ska användas just till vallning följer de ingen specifik rasstandard, eftersom utseendet är mindre viktigt än egenskapen att vara en duktig vallare. Det är dock önskvärt att den har det graciösa och slanka utseendet som många individer har, eftersom det gör dem smidigare och snabbare. Det är inte förrän på senare tid man börjat upprätta en rasstandard för rasen, då den mer använts som brukshund än som något man ställer ut.

Ska man följa rasstandarden mer så beskrivs border collien som en mellanstor, slank hund. Den kan ha allt från riktigt kort päls till ordentligt lång med mycket eller lite underull. Pälsen är oavsett relativt lättskött, och hunden behöver endast badas vid behov.

Hanarna ska vara ca 53 cm i mankhöjd och tikarna något lägre. Oftast är de svartvita till färgen eller trefärgade i svart, vitt och brunt. Öronen är godkända både som tippade, upprättstående och hängande.

Egenskaper och användningsområde

Rasen är framavlad för att valla kreatur, oftast får, men även nöt, höns och andra lantgårdsdjur. Den är mycket intelligent, trofast, livlig och lättlärd.

Border collien är ett energiknippe som kräver att få arbeta både fysiskt och psykiskt, eftersom det är en aktiv hund som ständigt behöver få en uppgift för att må bra (annars får den lätt stressbeteenden och uppvisar oro). Den kan med fördel användas i andra sammanhang där den får aktivera hjärnan, t.ex i olika sorters dressyrtävlingar så som freestyle eller agility.

Den passar inte som ren sällskapshund då den lätt blir understimulerad av att inte få använda hjärnan till att arbeta. Man kan då lätt få en hund som uppvisar många oönskade beteenden, t.ex ett tvångsmässigt vallande av både husdjur, barn, vuxna och bilar.

Hälsa

Border collien är en relativt frisk ras. Sjukdomar och defekter som ändå förekommer är bland annat höftledsdysplasi, vilket innebär att höftleden utvecklas fel och kan orsaka smärta hos hunden. Rasen kan även få ögonsjukdomen CEA, som innebär att de kan få blödningar i ögat, och likaså näthinneavlossning, som kan leda till att de blir blinda. Även epilepsi kan förekomma inom rasen.

Precis som alla andra hundraser kan de tyvärr utveckla cancer med åldern. Dessutom förekommer det att medelålders (eller äldre) tikar utvecklar diabetes.

Livslängd

Den beräknade livslängden för en border collie är runt 14 år. Det gäller alltså att så som med alla djur tänka efter noga om man har den tid och ork som krävs för en ny familjemedlem.

Övrigt

Border collien är en av världens mest intelligenta hundraser, om inte till och med den mest intelligenta av dem alla. Det sägs att den kan lära sig upp emot 200 ord, och det är sannolikt att just denna ras är den mest använda vallhunden i världen, tack vare sitt arbetsvilliga och följsamma sätt. Kanske är det också därför Border collien blivit en av världens mest älskade raser.

Border colliens egenskaper

Border collien är en mellanstor, oftast slank och mycket intelligent ras. Den är en härlig, aktiv och lättlärd hund som är sin ledare lojal, och den är framavlad till att valla får, men även andra kreatur. Den trivs bäst på landsbygden (eller i alla fall i villa), men med rätt träning så kan den trivas även i lägenhet.

Rasen är väldigt signalkänslig, vilket behövs för att den ska kunna reagera snabbt på djurens rörelser i dess arbete som vallhund. Den behöver ett fast ledarskap, och att få arbeta både psykiskt och fysiskt för att inte riskera att utveckla oro och stressrelaterade beteenden. Det är därför viktigt att träna den grundligt när den är valp!

En understimulerad border collie kan uppvisa många olika beteenden som inte är attraktiva för ägaren. Exempelvis kan den bli fixerad vid vallning och valla både husdjur, barn och vuxna i hemmet. Den kan även försöka valla bilar när man promenerar med den längst vägen.

Hundarna av den här rasen är så pass intelligenta att de kan lista ut alla möjliga sätt de kan bli hörda och sedda på – något som sällan är uppskattat när det kommer till beteenden som kommer från en understimulerad hund. Om du funderar på att köpa en border collie bör du därför läsa på och fundera över om detta verkligen är den ras som passar dina behov, din vilja och din tid. Det krävs nämligen mycket arbete med den här typen av hund!
Just av den här anledningen är Border collien ingen bra ras att ha endast som sällskapshund, utan de kräver mycket stimulans för att må bra.

För att skaffa en Border collie behöver du inte ha just får, utan de vallar även höns, ankor, nötkreatur och andra djur om de tränas till det. Däremot behöver de inte nödvändigtvis användas inom vallning (de flesta av oss har trots allt inga får sittandes hemma!), men det är viktigt att de får mycket motion. De är följsamma, graciösa hundar och de passar därför perfekt inom dressyrvärlden. De kan bl.a. delta i dressyrtävlingar som Freestyle, där man utformar ett lydnadsprogram som visas upp till musik likt en dans, eller i hindertävlingar som Agility. Även Flyball, som är en sorts stafettävling, är en bra aktivitet för en Border Collie.

Border collien är en av de allra mest intelligenta hundraserna i världen, och det har gjorts undersökningar där man kommit fram till att de troligtvis kan lära sig upp emot 200 ord. Bli därför inte förvånad om hunden plötsligt springer och gömmer sig när du säger till någon i familjen att du ska gå och bada- ibland misstolkar hunden det som sägs och tror att man syftar på den.

En stimulerad hund av denna ras kan bli en mycket harmonisk, lojal och härlig vän som orkar med mycket stoj och stim varje dag; en kompanjon som kan hjälpa till med djuren på gården och som kan följa med dig på långa promenader i skog och mark.

Olika hundar av rasen border collie vallar på olika sätt. Vissa av dem använder blicken och en hukande kroppsställning, medans andra individer mest kontrollerar flocken av djur med snabba, pendlande kroppsrörelser.

De förväntas leva i upp till 14 år, så när du skaffar en Border collie får du en familjemedlem, en vän och en arbetskamrat för en lång tid framöver.