Hundfoder

American Bully äter hundmat

De flesta hundar är riktigt matglada och bryr sig inte alls om vad de stoppar i sig eller vad som serveras i skålen. Gamla matrester slinker ned lika lätt som ett par strumpor ibland och det gäller att man som ägare har koll på sin hund ifall den är riktigt matglad så att den inte äter något totalt olämpligt.

Oavsett om man har en matglad hund som gladeligen äter samma torrfoder varje dag, kan det vara bra att se över så att ens hund verkligen får i sig allt den behöver varje dag. Till skillnad från katter, som är karnivorer och måste ha kött, så är det inte nödvändigt för hundar. En hund kan faktiskt leva på en vegetarisk kost också även om det inte är optimalt. Även en hund behöver en balanserad kost som har en väl avvägd kombination av proteiner och kolhydrater.

I takt med att människan börjat bry sig mer och mer om vad som ligger på tallriken och hur det påverkar ens kropp har det blivit mer naturligt att också bry sig om vad som ligger i hundens matskål. En fråga man kan ställa sig är om ens vovve får i sig tillräckligt mycket näring genom sitt foder, om det passar hundens mage och om det är anpassa efter ålder och energinivå. En valp behöver foder som främjar tillväxten, medan en äldre hund kanske behöver mer lättuggat eller lättsmält mat. En vuxen, aktiv hund som tränar mycket behöver däremot en kost som är anpassad efter en hög energinivå. Andra faktorer som spelar in är vilken ras hunden tillhör, vilken typ av livsstil den har samt hur stor den är. Det faller sig ju naturligt att en stor schäfer behöver äta bra mycket mer än en liten chihuahua.

Allt detta har blivit mer och mer vanligt att tänka på som hundägare och även utbudet av hundmat har ökat med åren. Hos hundar är det vanligt med matallergier och ingen vill ju utsätta sin vovve för onödigt lidande. Har man en hund som lider av till exempel hudproblem, klåda, öroninflammationer, infektioner eller mag- och tarmbesvär så kan fodret vara en trolig orsak till detta. Ett byte av foder till ett mer lättsmält kan lösa hundens problem, vilket är bättre än om hunden skulle behöva medicinering.

För att ta reda på vad hunden eventuellt inte tål ska man testa att eliminera allt kost utom en produkt för att gradvis introducera olika ämnen. Dock ska man alltid vara försiktig när man byter foder till sin hund så att inte hunden får förvärrade magproblem. Det bästa är att låta bytet ske gradvis, till exempel genom att man blandar i lite av det nya fodret tillsammans med det gamla så att hundens mage får en chans att vänja sig försiktigt.

Nuförtiden är det även populärt att låta hunden äta så naturlig kost som möjligt – något som kallas för barf. Det innebär att hunden till större delen får äta rått kött vilket är det som är mest likt vad hunden skulle äta i vilt tillstånd.