Hundprodukter

Hund i filt

De flesta är väl medvetna om när de skaffar en hund att hundmat kostar pengar. Däremot är de inte lika medvetna om i de flesta fall att hundar behöver näringsrik mat på samma sätt som människor behöver det och det är av största vikt att man ser till att hunden får i sig allt det den behöver för att den ska må bra under hela livet. Det är viktigt att du satsar på högkvalitativ hundmat som innehåller alla mineraler, vitaminer, samt protein som din hund behöver.

Då kommer den att få en större chans till ett långt liv och även få en bättre hälsa genom åren. När man köper en hund har man ofta fått med sig råd från uppfödaren angående vad den ska äta för foder. Det är även viktigt att hunden får ett speciellt valpfoder när den är unghund och valp. Detta har att göra med att valpar behöver mer näring än en vuxen hund och även en annan typ av näring då den fortfarande är i ett växande stadium. De flesta uppfödare rekommenderar torrfoder medan andra rekommenderar färskfoder. I slutändan handlar det om ett personligt val som du gör men det är ditt ansvar som hundägare att se till att din hund mår bra.

Det är dessutom vanligt att hundarna äter cirka 25 procent hemlagad mat, det är sällan några problem med detta men om man ökar nivån ytterligare bör man se till att maten innehåller alla vitaminer och mineraler som hunden behöver. Om hunden däremot äter 75 procent torrfoder som är näringsriktig och 25 procent vanlig mat är detta någonting som du inte behöver tänka på allt för mycket. Givetvis finns det saker som din hund inte ska äta.

En del tror att hundar inte kan bryta ned spannmål alls, faktum är dock att hunden liksom människan är allätare och de har blivit det efter tusentals år domesticering och därför kan hunden bryta ned spannmål utan problem. Det är även en viktig förutsättning för att hunden ska må bra. Faktum är att de allra flesta torrfoder som du hittar på marknaden är bra. Du bör dock alltid se till att din hund som individ får i sig det den behöver. Högaktiva hundar behöver som exempel ett foder för just högaktiva hundar men du behöver alltid göra en samrådan med din veterinär när du funderar på att byta foder eller upplever att din hund har problem som kommer från att den eventuellt äter fel foder.

Det är viktigt att du tar hand om din hund, läs alltid på om vad din hund behöver få i sig och välj ett foder därefter. Sist men inte minst bör du även se till att den får i sig färskfoder och lite hemlagad husmanskost utöver för att komplettera ytterligare. På så sätt kan du vara säker på att den får i sig det den behöver för att må bra och om du är osäker så ska du höra med din veterinär för att se vad du har missat i hundens kost.