Att skaffa katt

Kattunge på golvet

Trots att hundarna är älskade i hemmen, så är katterna inte långt efter och det är verkligen förståeligt. En katt är mer självständig, kräver inte långa promenader och håller sig ganska lugn i jämförelse med hundarna. Det roliga med att skaffa katt idag, är att det hela tiden uppkommer nya raser. SVERAK är organisationen för kattavel och raser i Sverige, precis som SKK är hundarnas ”Riksförbund”.

Att äga en katt innebär dock inte att du har ett husdjur som klarar sig helt själv. Visserligen tycker katter om att vara ensamma ibland men det betyder inte att de klarar sig på egen hand om de skulle komma bort eller bli övergivna. En förvildad katt kan inte hitta mat och vet inte hur man klarar sig i naturen. De behöver omvårdnad och kärlek likaväl som hundar men på andra premisser. Därför brukar man ofta tala om kattmänniskor och hundmänniskor som förväntar sig olika saker från sina djur.

Kostnaden för en katt

Precis som för andra djur, behövs det en kattförsäkring som inkluderar veterinärvård och annat väsentligt. Många tror att en hund kostar mer än en katt men i många fall är det faktiskt tvärtom. En katt behöver leksaker för att sysselsätta sig själv då de ofta är inne hela dagen (om det är en innekatt) och dessutom sele, kattlåda o.s.v. Katter är alltså inte billiga i drift.

De populära kattraserna

Rag doll, maine coon och devon rex är några relativt ”nya” raser som visserligen har funnits en tid men som folk i bl. a. Norden inte har uppmärksammat förrän på senare tid. Maine coon är en av de största kattraserna och kan nästan vara lite skräckinjagande när man först ser den stora fluffbollen med halvtjuriga ögon. Dock är den en av de allra snällaste raserna och dessutom en katt som är mycket personlig. Den pratar gärna, öppnar dörrar tack vare sin storlek och älskar vatten! Man har korsat raser med varandra och fått nya kattraser som börjar synas mer och mer i svenska hem. Brittiskt långhår, thai, la perm och singapuran är fyra nya kattraser som man inte kan låta bli att älska när man ser dem. Annars är cornish rex, bengal, perser och norsk skogskatt fortfarande heta val när man skaffar kisse.

Att sköta sin katt

En katt måste få sina sociala kontakter varje dag, även om det inte sker på samma villkor som en hund. En utekatt måste få mat minst två gånger per dag och då får man ställa ut en skål med mat och en med vatten varje dag. På så sätt lär den sig rutinerna och kommer hem då och då så att du har koll på den. Genom dessa rutiner vet du om något står på tok om katten mot alla odds inte skulle komma hem.

En utekatt måste kontrolleras ordentligt. Titta igenom päls, tänder och klor för att se till att den inte varit i slagsmål eller skadat sig. Utekatter bör också steriliseras så att inte andra kattägare får sig en rolig överraskning en vacker dag. Katter behöver lugn och ro för att äta så om du har flera som slåss om maten, ska du ta in skålen i ett annat rum så att vissa katter får chans att äta ifred. Se till att ha klösträd och leksaker till hands och en stillsam plats där katten kan gå undan. Mat och vatten ska aldrig stå jämte kattlådan, då katter är renliga djur.